V Mestni občini Velenje letos mladim ponovno omogočamo možnost pridobitve sofinanciranja stroškov kredita za reševanje prvega stanovanjskega problema za nakup stanovanja, stanovanjske hiše ali gradnjo hiše. V proračunu smo za ta namen zagotovili 5 tisoč evrov z možnostjo povečanja sredstev v primeru večjega interesa.

V Mestni občini Velenje letos mladim ponovno omogočamo možnost pridobitve sofinanciranja stroškov kredita za reševanje prvega stanovanjskega problema za nakup stanovanja, stanovanjske hiše ali gradnjo hiše. V proračunu smo za ta namen zagotovili 5 tisoč evrov z možnostjo povečanja sredstev v primeru večjega interesa. Takšne subvencije omogočamo vse od leta 2022 in do danes smo tako pomagali že 22 mladim občanom.
 
Do enkratne pomoči so upravičeni mladi do 35 let, ki prvič rešujejo stanovanjski problem, in sicer z nakupom stanovanja ali stanovanjske hiše ali za gradnjo stanovanjske hiše. Subvencija velja za stroške odobritve kredita, zavarovanje kredita ali plačilo obresti. Višina je omejena do 50 % stroškov kredita in ne več kot 3 tisoč evrov. Subvencija se odobri na podlagi vloge, ki se nahaja na spletni strani Mestne občine Velenje. V letošnjem proračunu smo za ta namen zagotovili 5 tisoč evrov z možnostjo povečanja sredstev v primeru večjega interesa.
 
Mestna občina Velenje je mladim prijazna občina in prizadevano si, da za mlade ustvarjamo čim kakovostnejše pogoje za življenje. Tako smo v preteklosti mladim za 50 odstotkov znižali komunalni prispevek, objavili smo razpis za dodelitev najemnih stanovanj mladim, več sredstev namenjamo za sledenje ciljem lokalnega programa razvoja delovanja mladih, mlade aktivno vključujemo v razvojne projekte, znesek enkratne denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka smo povišali za 100 %. Spodbujamo delovanje SAŠA inkubatorja in podpiramo mlade podjetnike, ki so na začetku svoje karierne poti. Za področje mladine bomo preko dveh razpisov, ki bosta objavljena jutri, v letošnjem letu namenili 73 tisoč evrov.
Čez nekaj let bomo za nova delovna mesta, ki se bodo odpirala zaradi procesa prestrukturiranja, potrebovali mlade z določeno izobrazbo, zato že sedaj raziskujemo in načrtujemo, kako jih usmeriti na pravo pot izobraževanja in usposabljanja, saj se zavedamo, da so mladi naša prihodnost.
 
Predlani smo izdali tudi brošuro za mlade, kjer lahko mladi najdejo številne odgovore in predloge, ki bi jih utegnili zanimati. Brošuro najdejo na naši spletni strani: https://www.velenje.si/obcina/publikacije/.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje