Evropske države so pri izdaji dovoljenj za nove vetrne elektrarne na kopnem v letu 2023 izdale več dovoljenj kot leto prej, ugotavlja združenje WindEurope.

Datum objave:
26. februar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Evropske države so pri izdaji dovoljenj za nove vetrne elektrarne na kopnem v letu 2023 izdale več dovoljenj kot leto prej, ugotavlja združenje WindEurope. Kljub temu pa jih države še vedno ne izdajo dovolj, da bi EU lahko izpolnila ambiciozne cilje do leta 2030. Zato se morajo države še naprej prizadevati za poenostavitev in pospešitev izdajanja dovoljenj za postavitev novih zmogljivosti.

Tako je Nemčija leta 2023 izdala dovoljenja za 7,5 GW vetrnih zmogljivosti, kar je 70 odstotkov več glede na leto prej. Kontrast je še večji v primerjavi z obdobjem 2017–2019, ko je bilo na letni ravni izdanih manj kot 2 GW dovoljenj za nove projekte. To postavlja Nemčijo na obetavno pot, da bo imela dovolj odobrenih projektov, da se bo samo leta 2025 potegovala za sodelovanje na prihajajočih dražbah za skupno 10 GW.

Španija je pokazala podoben trend in leta 2023 izdala dovoljenja za več kot 3 GW novih vetrnih zmogljivosti, kar je prav tako 70-odstotno povečanje glede na leto 2022. Pred letom 2022 je bilo letno izdanih dovoljenj za manj kot 1 GW zmogljivosti.

V Franciji je prišlo do 12-odstotnega povečanja. Tako so lani izdali dovoljenja za 2,2 GW zmogljivosti. V Združenem kraljestvu so zabeležili desetodstotno rast in izdali dovoljenja za nekaj več kot 1 GW projektov vetrnih elektrarn na kopnem. Število dovoljenj pa se ni povečalo le v velikih državah, pač pa tudi na primer v Grčiji in Belgiji. 

Povečanje izdaje dovoljenj je predvsem posledica novih pravil EU, in sicer izredne uredbe o izdajanju dovoljenj in novih pravil o izdajanju dovoljenj, ki so bila dogovorjena kot del revidirane evropske direktive o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Evropske države morajo določbe o izdajanju dovoljenj iz te direktive v svoje zakonodaje prenesti do 1. julija.
Ključni element novih pravil je prevladujoči javni interes, ki velja, ko se projekti izpodbijajo na sodišču. Bistveno je, da ponovno potrjuje in jasno opredeljuje, katera dovoljenja je treba zagotoviti v dveletnem roku. Od vlad zahteva, da digitalizirajo svoje postopke izdajanja dovoljenj. Glede vplivov na biotsko raznovrstnost morajo investitorji sedaj upoštevati celotno populacijo živalske vrste namesto posameznih živali.

Kot je ob tem dejal izvršni direktor združenja WindEurope Giles Dickson, se je izdajanje dovoljenj za projekte vetrnih elektrarn lani zelo izboljšalo, zlasti v Nemčiji, vendar je še vedno prostor za izboljšave. EU mora zgraditi 30 GW novih vetrnih elektrarn na leto, če želi doseči svoje cilje do leta 2030, trenutne količine izdanih dovoljenj pa ne zadoščajo temu. Vse države morajo izvajati nova pravila EU in proces izdaje dovoljenj še poenostaviti, pohitriti in digitalizirati.

Nemčija je z doslednim izvajanjem novih pravil opravila še posebej dobro delo, saj se je uporaba koncepta prevladujočega javnega interesa že izkazala za učinkovito pri pospeševanju projektov, ki so s pritožbami prej končali svojo pot na sodišču. Njenemu zgledu vključitve tega koncepta v svoje postopke so že sledile Francija, Portugalska in Avstrija, enako pa morajo storiti še ostale države.
Mnoge države so začele identificirati območja za postavitev projektov za večjo rabo OVE ali postavile strožje roke za nekatere korake postopka pridobivanja dovoljenj. Na splošno so vlade začele prenos in izvajanje revidirane evropske direktive o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Združenje WindEurope zdaj spremlja izvajanje te direktive in drugih nacionalnih zahtev za izdajo dovoljenj s pomočjo posebnega orodja, ki so ga vzpostavili. To bo omogočilo primerjavo razmer na različnih trgih in izpostavilo področja, na katerih bi si morala vsaka država članica prizadevati za izboljšave. Novi predpisi so k pospešitvi izdajanja dovoljenj za nove vetrne projekte sicer prispevali po vsej Evropi.

Evropska komisija je v svežnju o vetrni energiji predlagala tudi vzpostavitev digitalne platforme za izdajanje dovoljenj za podporo državam članicam pri digitalizaciji postopkov izdajanja dovoljenj. Digitalizacija je ključno področje izboljšav v mnogih državah, ki bo pripomogla k velikemu prihranku pri stroških ter odpravi neučinkovitosti in zamud v celotnem procesu izdaje dovoljenj. To podpira tudi združenje WindEurope, ki, kot že omenjeno, razvija programsko orodje EasyPermits, ki bo lahko prispevalo k digitalizaciji celotnega postopka izdaje dovoljenj. Orodje so že uspešno testirali na Danskem in Poljskem, prvi rezultati pa so dobri. Po testnem obdobju bi lahko programsko orodje postalo ena od digitalnih rešitev, ki bi se za izdajanje dovoljenj za vetrne projekte lahko uporabljalo tako v Evropi kot tudi drugod.

VIR: Naš Stik