Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) je danes na sedežu podjetja Marles hiše v Limbušu pri Mariboru podelil novih osem certifikatov Strateg in strateginja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj.

V tretji generaciji imetnikov so omenjeni certifikat prvič podelili tudi udeleženki iz tujine.

Prva tuja prejemnica certifikata je direktorica podjetja Sava agencija iz srbskega Somborja, medtem ko so ostale certifikate prejeli Barbara Kobale iz Marles hiš, Mojca Marija Jenčič Petrovčič iz Gen energije, Marko Razdevšek iz Engrotuša, ravnateljica Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica Ksenija Lipovšček, Mihela Dušej iz Press Clippinga, Natalie Cvikl Postružnik iz družbe za odkrivanje in razvoj potencialov Insights ter sodelavka IRDO Karidia Toure Zagrajšek.
Tako kot posamezniki so certifikate prejela tudi njihova podjetja in se s tem zavezala k vključevanju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja v ključne upravljavske strukture podjetja ter k delovanju v skladu z trajnostnimi in družbenimi usmeritvami ESG.

Kot poudarjajo na IRDO, se tako globalno kot na ravni Evropske unije in Slovenije v zadnjih dveh letih dogajajo velike spremembe v okviru strateškega upravljanja, izvajanja in poročanja o družbenih, okoljskih in gospodarskih ter upravljavskih vidikih poslovanja vseh organizacij. V sklopu današnjega dogodka je zato udeležence o novostih, ki se tičejo družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja v svetu in pri nas ter o evropskih usmeritvah na področju verifikacije letnih poročil nagovorila Mojca Markizeti iz slovenske podružnice Deloitta.

Glavne "mislece in čutilce" v podjetjih, kot v svetu poimenujejo direktorje za trajnostni razvoj, je kot gostitelj pozdravil direktor Marlesa Matej Vukmanič in ob tem poudaril, da se tudi pri njih zavedajo pomena trajnostnega delovanja in odgovornosti do družbe.

"Družbeno odgovornost podjetja in trajnostno poslovanje razumemo kot širok koncept, ki zajema ekonomski, socialni in okoljski vidik ter vključuje zaposlene, strateške deležnike in okolje, pri tem pa gre za vzajemen in soodvisen odnos med podjetjem in okoljem. Podjetje mora upravljati svoj vpliv v okolju, ohranjati ravnovesje in s tem ustvarjati ugled," je dejal Vukmanič, ponosen, da je med prejemniki certifikata tudi njihova sodelavka, ki v podjetju aktivno spodbuja strateško uvajanje trajnosti in družbene odgovornosti.

Strateško uvajanje trajnosti in družbene odgovornosti v podjetja in druge organizacije je v skladu z evropskim zelenim dogovorom in drugimi strateškimi dokumenti na globalni ravni, vse bolj pa se uveljavlja tudi v Sloveniji. Strategi za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj koordinirajo to dejavnost, so desna roka vodstvu podjetja in povezujejo različne oddelke, deležnike ter komunicirajo navzgor, navzdol, navznoter in navzven v organizacijah. V svetu so to osebe z večletnimi izkušnjami, z vsaj univerzitetno izobrazbo, s sposobnostmi strateškega upravljanja in inovativnega razvoja organizacij.

Naslednje usposabljanje za stratege v organizaciji IRDO bo potekalo januarja in februarja 2023, sicer pa je od leta 2016 do danes njihove certifikate osnovne stopnje prejelo 253 oseb, certifikate druge stopnje, ki jih podeljujejo od lani, pa 17. Do 5. novembra je tudi še vedno odprt razpis za pridobitev certifikata oziroma nagrade v sklopu projekta Horus - slovenske nagrade in certifikata za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, ki ju v sodelovanju s številnimi strokovnimi organizacijami že od leta 2009 prav tako podeljuje IRDO.

Vir: IRDO