NATIONAL GEOGRAPHIC BO 60. OBLETNICO ATENTATA NA NEKDANJEGA PREDSEDNIKA JOHNA F. KENNEDYJA OBELEŽIL Z DRUGIM DELOM Z EMMYJEM® NAGRAJENE

NATIONAL GEOGRAPHIC BO 60. OBLETNICO ATENTATA NA NEKDANJEGA PREDSEDNIKA JOHNA F. KENNEDYJA OBELEŽIL Z DRUGIM DELOM Z EMMYJEM® NAGRAJENE FRANŠIZE DAN V AMERIKI Z ODDAJO JFK: DAN V AMERIKI 
 
ODDAJA V URADNEM SODELOVANJU Z MUZEJEM »THE SIXTH FLOOR MUSEUM AT DEALEY PLAZA« PRIKAZUJE DOGODKE ZGODOVINSKEGA TRENUTKA V REALNEM ČASU S PRVOOSEBNIMI PRIČEVANJI ZADNJIH PREŽIVELIH PRIČ IN VKLJUČUJE ŠE NIKOLI PREJ VIDENE BARVNE POSNETKE

Vse epizode oddaje, ki so jo ustvarili dobitnik emmyja David Glover iz 72 Films in z oskarjem® nagrajena izvršna producenta Dan Lindsay in T. J. Martin, bodo premierno predvajane:5. in 6. novembra na kanalu National GeographicOb 60. obletnici atentata na nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja 22. novembra 1963 se z emmyjem nagrajena in kritiško priznana franšiza DAN V AMERIKI vrača z drugim delom, JFK: DAN V AMERIKI. Oddaja v treh delih prinaša podroben opis tragičnega trenutka v ameriški zgodovini in njegovih posledic. Oddaja se bo premierno predvajala 5. novembra ob 22h na kanalu National Geographic z dvema zaporednima epizodama, nadaljevala pa se bo v ponedeljek 6. novembra ob 22h z zadnjo epizodo. Oddaja, ki so jo ustvarili dobitnik emmyja David Glover iz 72 Films ter z oskarjem nagrajena filmska ustvarjalca Dan Lindsay in T. J. Martin, je nastala v uradnem sodelovanju z muzejem The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza v Dallasu. Prelomna dokumentarna serija, ki je dobila ekskluzivno dovoljenje za prvo obarvanje muzejskih arhivskih posnetkov, prepleta arhivske posnetke s pričevanji zadnjih preživelih prič in tako ustvarja podroben pregled, minuto za minuto, tistega ključnega dne, ki je za vedno spremenil ameriško zgodovino. 

JFK: DAN V AMERIKI prikazuje nove barvne posnetke in pričevanja ljudi, ki so bili tistega dne na prizorišču dogodka v Dallasu, nekateri od njih pa svojo zgodbo prvič pripovedujejo za dokumentarni film. Novo obarvani posnetki vključujejo posnetke Leeja Harveyja Oswalda, ko je v policijskem priporu in ko ga ustrelijo med prevozom v okrožni zapor. Med sogovorniki, ki prvič podelijo svojo plat zgodbe v dokumentarnem filmu, so Peggy Simpson, edina novinarka za Associated Press, ki je leta 1963 delala v Teksasu, in priča streljanju na Oswalda, Rusty Robbins, dallaški policist, ki je poznal Jacka Rubyja, človeka, ki je umoril Oswalda, in Bill Mercer, lokalni novinar za KRLD, ki je osumljenega Oswalda prvi obvestil, da je obtožen predsednikovega umora. 
 
National Geographic je za oddajo, ki bo del ustne zgodovine, intervjuval tudi Clinta Hilla, agenta tajne službe ZDA, dodeljenega Jackie Kennedy, ki je po streljanju skočil na vozeči avtomobil in poskušal pomagati prvi dami, agenta tajne službe Paula Landisa, ki je bil med incidentom prvič v svoji karieri v predsedniškem konvoju, dopisnika Bele hiše Sida Davisa, ki je bil priča zaprisegi Lyndona B. Johnsona na krovu air force one kmalu po atentatu, Buella Frazierja, ki je Oswalda tisto jutro peljal na delo v teksaško skladišče šolskih knjig, dallaškega delavca v trgovini s čevlji Johna Brewerja, ki je organom pregona pomagal najti Leeja Harveyja Oswalda, Ruth Paine, prijateljico Oswaldove žene Marine, ki je v času atentata živela pri njej, in najbliže živeči civilni priči streljanja Gayle in Billa Newmana.
 
V vseh treh epizodah bodo gledalci slišali tudi policijske radijske posnetke z 22. novembra 1963, ko so organi pregona iskali strelca. To vključuje posnetke dispečerskih služb od trenutka, ko je bil ustreljen dallaški policist J. D. Tippit, pa vse do iskanja v okolici teksaškega gledališča, ko so Oswalda aretirali. Poleg tega so med vsako epizodo predvajane novice v živo, iz katerih se čuti strah, zmedo in žalost, ki so hitro zajeli državo po smrti nekdanjega predsednika Kennedyja in policista Tippita.



"JFK: DAN V AMERIKI nudi občinstvu edinstveno priložnost, da prisluhne nekaterim od zadnjih preživelih prič prelomnih dogodkov 22. novembra 1963," je povedal Tom McDonald, izvršni direktor za globalne informativne vsebine in vsebine brez scenarija pri National Geographicu. "Številne priče so zdaj v svojih 80. in 90. letih, zato je to morda zadnja priložnost, da slišimo in zabeležimo njihovo zgodbo. National Geographic si prizadeva postati vodilni na področju beleženja zgodovinskih dogodkov – pogovori v oddaji predstavljajo edinstveno delo, ki na novo osvetljuje občutke tistih, ki so se tistega dne znašli na prizorišču dogajanja." 
 
 
Oddaja prikazuje dogajanje v realnem času ne samo na dan, ko je bil JFK umorjen, temveč tudi v dneh, ki so z njim povezani, vključno z 22. novembrom, ko je JFK prispel v Dallas, 24. novembrom, ko je bil ustreljen Oswald, in pogrebom JFK-ja 25. novembra. 
 
 
Tri epizode v oddaji so naslednje:
 
Atentat
Premiera:  5. novembra ob 22h  - na kanalu National Geographic
Predsednik John F. Kennedy in njegova žena Jackie sta med pripravami na volitve leta 1964 odpotovala v Teksas z ekipo agentov tajne službe. JFK je bil med vožnjo skozi središče Dallasa brutalno ustreljen sredi belega dne in kasneje razglašen za mrtvega v bolnišnici Parkland, medtem ko je bila njegova žalujoča žena v sosednji sobi. Dogodek je Ameriko spremenil za vedno.
 
Iskanje storilca
Premiera 5. novembra ob 23h -  na kanalu National Geographic
Začelo se je iskanje morilca JFK-ja. Preden atentatorja aretirajo, pa ta ubija ponovno. Medtem se Jackie Kennedy vkrca na air force one, da bi predsednikovo truplo vrnila v Washington. Še vedno je oblečena v okrvavljeno obleko, ko spremlja prisego LBJ-ja za predsednika. Ko se mreža okoli osumljenega morilca Leeja Harveyja Oswalda zoži, začnejo zasliševati njegove sodelavce in družino.
 
Maščevanje
Premiera 6. novembra ob 22h - na kanalu National Geographic
Truplo predsednika Kennedyja prispe v Washington in žalujoča Jackie Kennedy je na čelu pogrebnega sprevoda v njegovo čast. V Dallasu je Lee Harvey Oswald obtožen umora JFK-ja. Toda svet je znova pretresen, ko Oswalda med policijskim priporom ustreli lastnik nočnega kluba Jack Ruby. Po Oswaldovi smrti se sodni postopki ustavijo. Amerika ne bo nikoli več takšna, kot je bila. 
 
 
"Oddaja je namenjena vsem generacijam – tistim, ki se spomnijo, kako so leta 1963 nejeverno strmeli v televizijo, in tistim, ki ne vedo veliko o nekdanjem predsedniku Johnu F. Kennedyju in njegovem umoru," je dejal David Glover, izvršni producent pri 72 Films. "Z oživitvijo zgodovine s pomočjo neverjetnih posnetkov v realnem času in zgodb iz prve roke tistih, ki so to tragedijo doživeli, želimo, da gledalci doživijo ta trenutek, ki je spremenil potek ameriške zgodovine, in bolje razumejo njegove posledice." 
 
 
"Obujanje podrobnosti teh tragičnih, a pomembnih dogodkov je privilegij, a vedno tudi izziv, saj si prizadevamo prikazati ne samo zgodovinski vpliv, temveč predvsem človeško izkušnjo," sta povedala izvršna producenta T. J. Martin in Dan Lindsay. "Izjemno smo hvaležni vsem, ki so za oddajo razkrili svoje osebne in čustvene zgodbe tistega dne, in ne bi si mogli predstavljati boljšega partnerja za to nalogo, kot je National Geographic. Hvala prijateljem iz 72 Films za pomoč pri ustvarjanju te pomembne časovne kapsule in muzeju The Sixth Floor Museum za tako obširen dostop do neprecenljivega arhiva." 
 
 
JFK: DAN V AMERIKI je drugi del z emmyjem nagrajene franšize DAN V AMERIKI, ki predstavlja ključne trenutke ameriške zgodovine minuto za minuto izključno s pomočjo ekskluzivnih arhivskih posnetkov in prvoosebnih pričevanj ljudi, ki so bili na prizorišču dogajanja. Prvi del, 9/11: ONE DAY IN AMERICA, je leta 2022 prejel nagrado emmy za izjemen zgodovinski dokumentarec.
 
 
JFK: DAN V AMERIKI je produciral 72 Films za National Geographic. Za 72 Films je David Glover izvršni producent, Ella Wright pa režiserka oddaje. Daniel Lindsay in T. J. Martin sta izvršna producenta oddaje. Za National Geographic je Carolyn Payne izvršna producentka, Tom McDonald pa je izvršni podpredsednik za globalne informativne vsebine in vsebine brez scenarija.
 
 
 
# # #
 
O vsebini National Geographica
Nagrajene vsebine National Geographica so rezultat sodelovanja med podjetjema The Walt Disney Company in National Geographic Society. Prinašajo privlačne zgodbe s področja naravne zgodovine, znanosti, pustolovstva in raziskovanja. Vsebine, ki spodbujajo globljo povezavo s svetom, dosegajo 300 milijonov gledalcev po vsem svetu, in sicer v 180 državah ter 33 jezikih. Predvajajo se na programih National Geographica (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO), predstavljene so v dokumentarnih filmih National Geographica ter so na voljo na platformah Disney+ in Hulu. Raznolike vsebine vključujejo z emmyjem® nagrajeno franšizo Genij, seriji Življenje pod ničlo in Skrivnosti kitov ter z oskarjem® in nagrado BAFTA nagrajeni film Free Solo. Leta 2022 so vsebine National Geographica dobile osem emmyjev za informativne in dokumentarne oddaje, Življenje pod ničlo pa še svojega šestega emmyja, in sicer emmyja za izjemno kinematografijo v kategoriji resničnostnih oddaj.

VIR: Agencija AVI