Skupina Impol je leto 2022 zaključila z rekordno prodajo, saj je ta prvič presegla milijardo evrov.

Slovenska Bistrica, 8. februarja - Skupina Impol je leto 2022 zaključila z rekordno prodajo, saj je ta prvič presegla milijardo evrov. Na to, da so lani beležili kar 1,1 milijarde evrov prihodkov, je imela sicer velik vpliv tudi cena aluminija, priznava glavni izvršni direktor bistriške družbe Andrej Kolmanič. Letos za zdaj opažajo upad povpraševanja, ki naj bi se stabiliziralo.
 
"Na dosežen rezultat je precej vplivala borzna cena aluminija, ki je bila nekaj časa zelo visoka in je celo presegla 3000 evrov za tono," je na nedavni novinarski konferenci, na kateri so predstavili projekt digitalizacije proizvodnih procesov, dejal Kolmanič.

Omenjeni predelovalec aluminija za zdaj z dobavo surovine nima težav, saj sta njihova vira predvsem Afrika in Bližnji vzhod, vse bolj pa delujejo tudi v smeri predelave že uporabljenega aluminija. Del količin so sicer prejemali tudi iz Rusije, a to je bilo dogovorjeno še v času pred vojno v Ukrajini.
"Res pa je, da bolj kot se ožijo možnosti dobave, višje bodo cene, zato tudi usmerjamo vse svoje znanje in vire v smeri reciklaže že obstoječega aluminija," je še dodal član upravnega odbora skupine, ki je lani proizvedla za okoli 245.000 ton izdelkov, kar je količinsko sicer za okoli 25.000 ton manj kot leto prej.
Natančnih številk o lanskem poslovanju še nima, je pa Kolmanič dejal, da je bilo leto za njih vseeno poslovno precej uspešno. Dobiček iz poslovanja naj bi tako presegel sto milijonov evrov, zelo dobro so napredovali tudi pri dodani vrednosti na zaposlenega, ki naj bi presegla 100.000 evrov.

Ker je predelava aluminija energetsko precej intenzivna panoga, se to zelo pozna tudi pri poslovanju skupine. Če je nekoč delež energije v vseh stroških znašal deset odstotkov, je ta danes narasel že krepko prek 20 odstotkov.

"Seveda smo že v preteklosti sprejeli določene strateške ukrepe, saj se zavedamo tako pomena stroška energije kot tudi nezanesljivosti oskrbe, zato smo že pred desetletjem veliko investirali v novo tehnološko opremo, zlasti v livarstvu," je dejal Kolmanič. Kot je dodal, so tudi na ta način delali v smeri nižanja porabe energije, a na tako velik skok, kot mu je gospodarstvo priča danes, ne morejo vplivati.

Energente za leto 2023 imajo sicer zagotovljene. Z njimi so glede na okoliščine zadovoljni, saj jim bodo zagotavljale vsaj vzdržno poslovanje. Že v drugi polovici leta so zaznali upad povpraševanja na področju gradbeništva in splošne potrošnje, zadnje čase pa tudi na področju transporta. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval vsaj še v prvi polovici letošnjega leta, zato načrtujejo okoli 20-odstotni upad povpraševanja.

Kljub temu finančni načrt za letos predvideva nekaj več kot milijardo evrov prihodkov in pozitivno poslovanje. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) naj bi znašal okoli 67 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja pa 47 milijonov evrov, kar je znatno manj kot lani.

Na področju investicij je trenutno aktualno vlaganje v livarsko-talilne zmogljivosti v njihovi hrvaški tovarni v Šibeniku, kjer je projekt vreden okoli 50 milijonov evrov, trenutno pa so v fazi pridobitve gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja. Na matični lokaciji v Slovenski Bistrici širijo zmogljivosti na področju kovanja in finalizacije proizvodov, s čimer želijo višati dodano vrednost predelanemu aluminiju.

VIR: Krog STA