Veliko Nobelovih nagrajencev je imelo osnovnošolsko izobrazbo ali pa dokončane prestižne fakultete.

Pisatelj Galsworthy je prejel Nobelovo nagrado za delo - "The Forsyte Saga" - eno leto pred smrtjo zaradi možganskega tumorja. Saga je bila upodobljena kot nanizanka, ki so jo lahko spremljali naše babice in dedki prek televizijskih ekranov. Knjiga pripoveduje o družinskem klanu visoke angleške snobovske družbe ter o strogih etičnih kodeksih obnašanja, napuhu in navezanosti na nepremičnine in finance.

 Galsworthy je tovrstno družbo poznal iz prve roke, saj je bil rojen v zelo premožni ladjarski družini. Po končani pravni fakulteti na Oxfordu, ni želel nastopiti s službo. Z izgovorom, da bo pomagal družinskemu podjetju, se je odpravil na potovanje v tujino, kjer je začel prijateljevati z drugimi popotniškimi pisatelji. Ni znal ali pa si ni želel postati, " a man of property" in je pričel s pisanjem družbene kritike visokemu razredu, ki je bila vedno zavita v spoštovanje in ljubezen hkrati.
Posmehoval se je cerkvenim normam in zagovarjal pravice žensk in zapornikov. Zaradi njegovih del je Winston Churchill spremenil pogled do zaporniškega sistema.Posmehoval se je cerkvenim normam popolnoma odkrito.

 Nesrečno se je zaljubil na prvi pogled v soprogo svojega bratranca - Ado. Zaradi Ade je najemal skrivne nepremičnine in počakal na smrt očeta, da je imel dovolj denarja, da jo je odpeljal v Pariz. Po desetih letih se je Ada ločila in poročila s pisateljem in dramaturgom. Nobelovec, je bil solidaren do manj priviligiranih in daroval je polovico svojega zaslužka od knjig v dobrodelne namene - vedno.

Zavrnil je naziv viteza in bil je velik nasprotnik cenzure. Poiskusil se je kot dramaturg z delom " Srebrna škatlica", ki govori o prostituciji in kraji. Johnove knjige so poleg Sage o Forsythih tudi: Pravičnost, Do otoka farizejev, Strife (angl.), The Skin Game (angl) itn. Pisateljev pepel so raztresli po celi Angliji.

Vljudno vabljeni na literarno predavanje s pisateljico Nino Kosmač, v soboto 16. aprila ob 19. uri na zoom povezavo: https://us05we.zoom.us/j/82409097527?pwd=MHFReEZzZWFoOWJneFozekZXaUpvdz09 

ID reunion code: 824 0909 7527

Foto in PR: Nina Kosmač