Philip Waechter, večkrat nagrajeni in tudi pri nas priljubljeni ilustrator, prihaja kot gost festivala stripa Tinta in Mladinske knjige. V Ljubljani se bo mudil od 6. do 9. oktobra.

Philip Waechter, večkrat nagrajeni in tudi pri nas priljubljeni ilustrator, prihaja kot gost festivala stripa Tinta in Mladinske knjige. V Ljubljani se bo mudil od 6. do 9. oktobra.  

V soboto, 7. 10. 2023, ob 11. uri bo na festivalu stripa Tinta v Kinu Šiška v Ljubljani vodil delavnico za otroke, ob 15. uri pa bo sledil pogovor, ki ga bo vodila Waechterjeva prevajalka v slovenščino Neža Božič.

Ilustrator bo pred dogodkoma na voljo za krajše izjave in fotografiranje, za intervjuje je potrebno rezervirati termin: 031 424 575, maja.lihtenvalner@mladinska-knjiga.si

Waechter, mednarodno priznani nemški ilustrator, je ilustriral številne priljubljene knjige, ki jih berejo otroci po vsem svetu. Riše tako za otroke kot za odrasle, pri nas pa ga poznamo predvsem po slikanicah Sinček sonček (2009) in Jaz – v slovenščini smo jo prvič dobili leta 2006, doslej pa je doživela kar devet ponatisov in izšla v skupni nakladi več kot 20.000 izvodov.

Waechter je tudi avtor zabavnih stripov o prisrčnem, zvedavem in iznajdljivem dečku Toniju, ki jih zdaj lahko beremo v slovenskem prevodu. Stripa Toni ali kako do nogometnih čevljev? (2022) in Toni si želi na morje (2023) je prevedla Neža Božič, prinašata pa humorni in večplastni zgodbi, ki prepovedujeta o vztrajnosti, pogumu in sodelovanju. V stripih se kaže avtorjev tenkočuten posluh za vse, ki se niso rodili z zlato žlico v rokah, a z odločnostjo in srčnostjo sledijo svojim sanjam, ki se jim na koncu na tak ali drugačen način uresničijo.

Avtor je soustanovitelj in član umetniškega kolektiva Labor Ateliergemeinschaft, ki združuje ilustratorje, grafične oblikovalce in avtorje. Z njimi je soustvaril odbito knjigo Jaz sem taka, ti si tak (2021), ki jo je v slovenščino prevedla Anja Zag Golob in je bila leta 2018 nominirana za nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis. Zabavna in poučna knjiga za najstnike odpira vprašanje o tem, kaj je normalno, obenem pa bralce in bralke opogumlja, da so taki, kakršni pač so in da tudi drugim dovolijo biti to, kar so.

Izjem risar rad ustvarja tako za otroke kot za odrasle – poleg del za otroke je med drugimi ilustriral Ulico ribjih konzerv Johna Steinbecka, objavlja pa tudi v časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Iz njegovih avtorskih del veje želja po bolj vključujočem svetu, pravičnosti in razumevanju. Otroke v svojih knjigah jemlje resno ter prikazuje otroški pogled na svet, ki je pogosto še vedno brezmejen, tak, ki pušča prostor za želje, sanje, fantazije. Otroci se v njegovih zgodbah najdejo, se počutijo razumljene in cenjene. Avtor s humorjem zapleta in razpleta klobčič težav in majhnih nerodnosti, ki sestavljajo življenje, mimogrede natrosi nekaj modrosti, ob branju pa se zabavamo tudi odrasli bralci in bralke.

VIR: MKZ