Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira vsa prizadevanja, ki prispevajo k zagotavljanju stabilne oskrbe z električno energijo ter energetske samozadostnosti Slovenije.

Ljubljana – 30. maj 2024 - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira vsa prizadevanja, ki prispevajo k zagotavljanju stabilne oskrbe z električno energijo ter energetske samozadostnosti Slovenije. Na podlagi študij, analiz in strokovnih dogodkov, ki smo jih na to temo organizirali predvsem v zadnjem letu, smo prepričani, da je jedrska energija eden od ključnih stebrov stabilnega elektroenergetskega sistema, zato podpiramo projekt izgradnje JEK2. Veseli nas, da projekt uživa tudi širok politični konsenz, ki so ga politične stranke izkazale nedavno v Državnem zboru s potrditvijo Resolucije o miroljubni ravni jedrske energije.

GZS tudi aktivno sodeluje pri nastajanju Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), kjer je širok krog strokovnjakov z različnih področij prav tako prišel do zaključka, da so zgolj obnovljivi viri energije (OVE) nezadostni glede na prihodnje potrebe po električni energiji. Pri tem ne gre le za potrebo industrije, ki se že preoblikuje oziroma načrtuje zmanjševanje energetske potrošnje. Gre za vse večjo elektrifikacijo v prometu in gospodinjstvih. Zato podpiramo scenarij NEPN, ki poleg OVE upošteva tudi jedrsko energijo. Se pravi kombinacijo vseh razpoložljivih virov.
 
Gradnja JEK2 je potrebna, da bi nadomestili zaprtje sedanjega NEK ter ukinitev TEŠ 6. Zgolj OVE, dokazano in izračunano, ne bodo dovolj. Poleg tega moramo upoštevati specifiko prebivalcev Slovenije, ki očitno nasprotujejo vetrnim in hidroelektrarnam. Brez jedrske energije bi bila torej Slovenija prepuščena na milost in nemilost uvozu energije iz tujine, kar smo na lastni koži občutili med nedavno energetsko krizo.
 
Veseli nas, da se je pred kratkim pričel postopek državnega prostorskega načrtovanja za umestitev JEK2 v prostor, kajti edino ta postopek nam bo dal odgovore na vsa tehnična in finančna vprašanja, ki jih javnost upravičeno pričakuje. GZS bo vestno in odgovorno sledila projektu in opozarjala na morebitno negospodarno trošenje javnega denarja ali na morebitne nestrokovne rešitve. Zato tudi podpiramo zahteve za ustrezen civilni nadzor projekta.
 
Projekt izgradnje JEK2 bo trajal več kot desetletje, zato po našem mnenju nimamo časa pa tudi ne tehtnih razlogov za spreminjanje organizacije dela v Vladi RS, ki se je pravilno odločila, ko je imenovala državnega sekretarja prav za to področje. S tem bo imela tudi neposreden nadzor. Pozivamo pa jo, da javnosti čim prej predstavi vse informacije in podatke, ki bodo podlaga za odločanje na referendumu

VIR: GZS