V kongresnem centru v Salzburgu se je v teh dneh končala 19. konferenca Inštituta regij Evrope (19th Europe Summit Salzburg) Evropa in mir - proti novim perspektivam.

Celje, 29. september 2023 - V kongresnem centru v Salzburgu se je v teh dneh končala 19. konferenca Inštituta regij Evrope (19th Europe Summit Salzburg) Evropa in mir - proti novim perspektivam. Približno 500 udeležencev je na konferenci razpravljalo o novih izzivih razvoja Evrope in njenih regij v luči zaostrenih geopolitičnih razmer in posledic, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Na konferenci je sodelovala tudi mag. Saša Heath-Drugovič, vodja Službe za evropske zadeve na Mestni občini Celje, ki je na t. i. slovenski delavnici predstavila izkušnje z mehanizmom Celostnih teritorialnih naložb (CTN) pri uresničevanju evropskih projektov v minuli finančni perspektivi.

V uvodu svoje predstavitve se je oprla na besede avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, ki je v svojem govoru kot pomembno poudaril načelo "Skupaj smo močnejši." "Temu načelu smo sledili tudi v naši državi, v sklopu Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) in vzpostavili dobro sodelovanje pri izvajanju inovativnega mehanizma CTN v finančni perspektivi 2014-2020. Pri tem je šlo je za dobro medsektorsko sodelovanje s tremi ministrstvi, CTN pa je bil v Evropski komisiji prepoznan kot dobra praksa urbanega razvoja. Mestna občina Celje je v okviru tega mehanizma izvedla več pomembnih razvojnih projektov," je v svojem govoru na delavnici povedala Saša Heat-Drugovič.

Kot je še dodala, je sledenje načelu "skupaj" prineslo sodelovanje naših mestnih občin pri izzivu 100 inteligentnih mest, v misiji EU za podnebno nevtralnost in v Urbani agendi.

"Ob dobrem delu je vedno še prostor za izboljšave. Tako je nastal projekt za izboljšanje učinkovitosti črpanja EU sredstev v Sloveniji. Projekt je bil izbran v sklopu instrumenta za podporo reform, izvedbo pa je prevzela avstrijska agencija za razvoj in gospodarsko sodelovanje. Projekt bo na podlagi izkušenj izvajanja CTN podal predloge izboljšav in model izvajanja, ki ga bodo skupaj pripravili slovenski in mednarodni strokovnjaki, ugotovitve pa bodo predstavljene prihodnje leto na 20. vrhu v Salzburgu," je še povedala vodja Službe za evropske zadeve MOC.

Sicer pa je program konference, na kateri je bil glavni uvodničar poleg avstrijskega kanclerja še evropski komisar za proračun in upravo, Johannes Hahn, spodbujal k razmišljanju in diskusiji o tem, v katero smer naj se razvija Evropa v luči številnih sprememb, ki so se zgodile v zadnjem času po obdobju covida, ob vojni v Ukrajini, posledicah, ki jih prinašajo podnebne spremembe, sluteči novi migrantski krizi ipd. Razpravljavci so na konferenci iskali odgovor na vprašanje, kako naj Evropa ohrani svojo vlogo kot pomemben igralec in partner v mednarodni skupnosti na področju geopolitike, gospodarstva, kulture, znanosti in tehnologije in kako lahko Evropa prispeva k iskanju miroljubnih rešitev ob številnih vojaških konfliktih v svetu.

Ena od pomembnih tem na konferenci pa je bila posvečena razmerju med regionalizacijo in globalizacijo, ki ga je še zlasti zaostrila korona kriza. "Ali gre v tem razmerju za izključevanje in rivalstvo, ali pa se oba procesa lahko dopolnjujeta," so udeleženci še razpravljali na konferenci v Salzburgu.

VIR. MOC