Dobrega zdravja si vsi želimo, le pri upoštevanju nasvetov, kako ga s preprostimi ukrepi ohranjati in krepiti pa nam pogosto ne gre najbolje… V Sloveniji je na voljo kar nekaj preventivnih in brezplačnih programov, ki lahko rešujejo življenja.

Program Svit je preventivni presejalni program, namenjen zdravim ljudem in pripomore k odkrivanju predrakavih sprememb in zgodnjih oblik raka na debelem črevesu in danki, ki je v Sloveniji eden najpogostejših rakov. Zgodaj odkrit rak debelega črevesa in danke je dobro ozdravljiv, s pravočasno odkritimi in odstranjenimi predrakavimi spremembami pa lahko bolezen celo preprečimo. Program Svit vsaki dve leti pošilja vabila vsem, ki so stari od 50 do 74 let in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Sodelovanjem v programu je preprosto, saj od povabljenih oseb zahteva le oddajo vzorca blata. Tega v laboratoriju testirajo na prikrito krvavitev v blatu, ki je lahko znanilec bolezni. Od začetka delovanja Programa Svit v letu 2009 je število na novo odkritih rakov upadlo, prav tako pa je bilo več rakov odkritih bolj zgodaj, ko je zdravljenje uspešnejše.
Dejstva o raku debelega črevesa in danke na Gorenjskem:
-          peti najbolj pogost rak pri obeh spolih , pri moških celo tretji,
-          pri moških je odkritih 2,5-krat več primerov kot pri ženskah ,
-          umrljivost je pri moških 2,4-krat višja kot pri ženskah.
Kako se Gorenjci odzivamo na vabila Programa Svit (podatki iz prve polovice 2022):
-          66 odstotkov vabljenih sodeluje v programu, kar regijo uvršča na drugo mesto v Sloveniji,
-          sodeluje le 60 odstotkov moških in 70 odstotkov žensk,
-          željeno vsaj 70 odstotno odzivnost dosega pet občin: Železniki, Gorenja vas – Poljane, Šenčur, Žiri in Škofja Loka.
Občani Bohinja zaostajate!
-          64 odstotkov se vas odzove na vabilo Programa Svit,
-          med njimi je samo 55 odstotkov moških in 69 odstotkov žensk.
Ambasador programa, Samo Podgornik, vam sporoča: »Vabilo v Program Svit je srečka, ki je vedno dobitna. Če je izvid negativen, v črevesju ni nevarnih predrakavih sprememb, če pa je izvid pozitiven, se naš zdravstveni sistem takoj odzove in ti nudi najboljše zdravljenje. Pomembna je tudi udeležba vsaki dve leti – tako, kot peljemo svoj avto na tehnični pregled. Lahko smo ponosni, da imamo v Sloveniji odličen program za odkrivanje in zdravljenje raka na debelem črevesu na svetu.«
Ste letos že prejeli Svitovo vabilo in ga pospravili v predal? Odzovite se zdaj in nato vsaki 2 leti!

Več o Programu Svit (državnem programu presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki) najdete na naslednji povezavi:
https://www.program-svit.si/.

Pripravile: Alenka Hafner, Darja Zupan in Zala Marn, NIJZ OE Kranj

PR: Občina Bohinj