Google je danes v Sloveniji najavil uvedbo Google News Showcase, produkta in licenčnega programa podjetja, ki je namenjen izdajateljem novic. V ta namen se je povezal s šestimi novičarskimi portali.

Google je v sklopu projekta Google News Showcase, svojo najnovejšo pobudo v podporo novinarstvu v Sloveniji, sklenil partnerstvo s šestimi nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi novičarskimi organizacijami, in sicer z Delom, Časnikom Finance, Slovensko tiskovno agencijo (STA), Siol.net, Slovenskimi novicami in Styria Medio.

News Showcase sodelujočim omogoča več načinov za vključevanje bralcev, saj lahko preko te funkcije urejajo pomembne novice preko različnih podoken, ki se pojavljajo v Google News in Discover. Ta podokna vodijo bralce na celotne članke na spletnih mestih založnikov. Slednji namreč bralcem preko News Showrooma posredujejo le tisto, kar se jim zdi pomembno. Ta podokna pa dajejo založnikom novic tudi bolj neposreden nadzor nad njihovo predstavitvijo in blagovno znamko. Podokna oziroma bloki novic se bodo pojavljali na sistemih Android, iOS in spletu ter v Discoverju v sistemih iOS in Android.

POGLOBLJENO POROČANJE O KLJUČNIH NOVICAH

Od uvedbe News Showcase oktobra 2020 je Google sklenil sodelovanje z več kot 1.900 novičarskimi publikacijami po vsem svetu. V tem času je storitev, ki bralcem Google News in Discover prinaša bolj poglobljeno poročanje o ključnih novicah, vzpostavil v 21 državah, vključno z Nemčijo, Portugalsko, Združenim kraljestvom, Češko, Italijo, Romunijo, Poljsko in zdaj Slovenijo.

Joško Mrndže, direktor družbe Google Adriatics, je ob tem izpostavil: »Novinarji in založniki novic igrajo ključno vlogo pri razumevanju odvijanja pomembnih dogodkov. Dostop do zanesljivih informacij je pomemben za vse in pri Googlu smo predani podpori novinarjem in založnikom, ki se neumorno trudijo, da bi nam posredovali novice.«

VIR: MM