Tudi letos vstopamo v jesen s trinajsto izvedbo festivala srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki bo med Novo Gorico in Goriškimi brdi potekal med četrtkom, 21. in nedeljo, 24. septembra 2023.

Tudi letos vstopamo v jesen s trinajsto izvedbo festivala srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki bo med Novo Gorico in Goriškimi brdi potekal med četrtkom, 21. in nedeljo, 24. septembra 2023. Rdeča nit letošnje edicije festivala, ki nastaja pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana, je viola da gamba, čudovito godalo s koreninami v srednjem veku, ki je, tako kot lutnja, počasi prešlo v pozabo med koncem 18. in začetkom 19. stoletja. Festival že vrsto le oblikujemo v sodelovanju z dolgoletnima partnerjema, italijanskim društvom Dramsam in Vilo Vipolže. Vstop na vse festivalske koncerte je prost, vabljeni!


Trinajsto leto zapored bo festival Flores Musicae v začetku jeseni obogatil koncertno dogajanje na Goriškem. Tokrat bo v celoti posvečen violi da gamba, čudovitemu godalu s koreninami v srednjem veku, ki je, tako kot lutnja, počasi prešel v pozabo med koncem 18. in začetkom 19. stoletja. Tako umetniški vodja, lutnjist Bor Zuljan, o violi da gamba: »Mene je ta inštrument očaral že, ko sem ga prvič videl na televiziji, ko še nisem vedel za historične izvajalske prakse: s čudovitim zvokom in kot nekakšen violončelo s šestimi strunami in prečkami se mi je, kot kitaristu, zdel najpopolnejši inštrument.« Kasneje je Zuljan izvedel, da je takrat nanj igral slovenski virtuoz na violi da gamba Domen Marinčič, ki bo tudi na petkovem festivalskem koncertu nastopil s svojim originalnim inštrumentom iz 18. stoletja v duetu z angleškim teorbistom Samom Chapmanom in poleg znanih evropskih skladateljev izvajal tudi glasbo neznanega ljubljanskega skladatelja s konca 17. stoletja. Letošnjo edicijo bo v četrtek, 21. septembra, otvorila slovita skupina za srednjeveško glasbo Sollazzo Ensemble pod vodstvom Anne Danilevskaie. Predstavila bo glasbo 15. stoletja na predniku viole da gamba – vieli oziroma fiduli. Sobota bo ljubiteljem stare glasbe ponudila kar dva koncerta: dopoldan bo objemu intimne cerkvice sv. Mihaela v Šmihelu nastopila izjemno nadarjena mlada italijanska gambistka in pevka Giovanna Baviera, ena redkih, ki je do popolnosti dodelala historično izvajalsko prakso samospremljanja na violi da gamba. Zvečer pa se bo festivalska karavana spustila do centra mesta, v malo dvorano novogoriškega kulturnega doma. Večerni in nedeljski koncert se bosta, kot je sedaj že v navadi, oddaljila od strogo historične izvajalske prakse in obiskala druge glasbene svetove. V soboto bo nastopil eden najpomembnejših gambistov našega časa, Italijan Paolo Pandolfo, ki bo v triu s svojim na Goriškem stanujočim bratom trobentačem Andreo Pandolfom ter harmonikarjem in pianistom Michelangelom Rinaldijem. Paolo bo s svojo unikatno elektroakustično violo da gamba predstavil program nove glasbe, nastale pod navdihom francoskega skladatelja Erika Satieja. Med kompozicijo in improvizacijo, med starim in sodobnim, klasično glasbo in jazzom – koncert bo prikazal nove mogoče poti tega čudovitega starega, skoraj pozabljenega inštrumenta in dokazal, da glasba nima meja. V nedeljo pa bomo na končni festivalski postaji v briški Vili Vipolže prisluhnili Marcu Ambrosiniju, virtuozu na sorodniku viole da gamba: na zanimivi violi a chiavi oz. nyckelharpi. Marco bo nastopil v kvartetu z iranskima glasbenicama Haleh Seyfizadeh in Golfam Khayam in našim umetniškim vodjo na lutnji. Mednarodna zasedba bo predstavila nov program glasbe med tradicionalno perzijsko in staro evropsko tradicijo, med starim in novim, med vzhodom in zahodom. Podrobnejši program lahko preverite spodaj. Vstop na vse koncerte je prost, lepo vabljeni!


Četrtek, 21. september 2023, ob 20.00, Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici (Kapela) 
Slepa brata iz Bruggeja
SOLLAZZO ENSEMBLE: Marie Théoleyre (Francija) glas, Filipa Meneses (Portugalska), viela, 
Anna Danilevskaia (Francija), viela in umetniško vodstvo
Mlada skupina Sollazzo Ensemble pod vodstvom francoske glasbenice ruskega rodu Anne Danilevskaie se je že od samega začetka leta 2014 uveljavila kot eden vodilnih ansamblov za srednjeveško in zgodnjerenesančno glasbo. Dobitniki številnih nagrad tako nastopajo na najpomembnejših prizoriščih vsega sveta in imajo že veliko diskografijo samih nagrajenih albumov. V tem programu dve vieli oz. fiduli, prednici viole da gamba, spremljata glas v čudovitih burgundskih šansonih 15. stoletja. Program je v prvem delu posvečen slepima vielistoma Jehanu de Cordovalu in Jehanu Ferrandesu, ki sta leta 1433 prišla na burgundski dvor in se ustalila v Bruggeju, kjer sta delovala in s svojo glasbo očarala največje glasbenike njunega časa, Guillauma de Dufaya in Gillesa Binchoisa. Z drugim delom pa bomo vstopili v naslednjo generacijo in v glasbeni svet Ferrandesovih sinov Johannesa in Carolusa, ki sta od očeta podedovala tako izjemno glasbeno nadarjenost kot tudi slepoto, njuna slava pa je odmevala vse do začetka 16. stoletja. 
Koncert v sodelovanju z društvom Dramsam in festivalom Musica Cortese.

Petek, 22. september 2023, ob 20.00, Grad Kromberk
Raitknecht 1692 – glasba s konca 17. stoletja iz vse Evrope
DOMEN MARINČIČ (Slovenija), baročna viola da gamba, SAM CHAPMAN (Velika Britanija), teorba
Multiinštrumentalist Domen Marinčič je ne samo eden najpomembnejših interpretov stare glasbe pri nas, ampak tudi eden največjih mojstrov na violi da gamba in baročnem čelu v Evropi. Leta 1997 je zmagal na prvem tekmovanju Bach-Abel v nemškem Köthenu in od takrat redno koncertira in snema kot solist ter z vodilnimi evropskimi ansambli za staro glasbo. V duetu z angleškim teorbistom Samom Chapmanom bo posebej za festival Flores Musicae pripravil program glasbe različnih skladateljev iz vse Evrope ob koncu 17. stoletja, kot so Dietrich Buxtehude, John Blow in Marin Marais, ter tudi glasbe neznanega skladatelja iz Ljubljane iz leta 1692. Igral bo na originalni inštrument slovitega izdelovalca Johanna Christiana Hoffmana, narejen okoli leta 1740 v Leipzigu.

Sobota, 23. september 2023, ob 11.00, Cerkev sv. Mihaela, Šmihel
Soloindue – peti ob violi
GIOVANNA BAVIERA (Italija), renesančna viola da gamba, glas
Izjemno nadarjena mlada italijanska gambistka in sopranistka Giovanna Baviera je ena redkih glasbenikov, ki so rekonstruirali historično prakso cantar alla viola – samospremljavo z violo da gamba. V tem programu na zelo oseben način predstavlja to tradicijo: poleg zgodovinskega repertoarja z glasbo za glas in lyra-viol, polifoničnih šansonov Sandrina in Arcadelta ter italijanskih monodij Caccinija bo izvedla tudi posebej zanjo napisane skladbe skladateljev Simona MacHala in Eve Reiter.

Sobota, 23. september 2023, ob 20.00, Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
Kind of Satie
PAOLO PANDOLFO (Italija), viola da gamba, glas, ANDREA PANDOLFO (Italija), trobenta, krilovka, glas, MICHELANGELO RINALDI (Italija), harmonika, klavir, »toy piano« 
Italijan Paolo Pandolfo, imenovan Paganini viole da gamba, je eden najpomembnejših gambistov našega časa. Profesor na prestižni ustanovi Schola Cantorum v Baslu že od konca sedemdesetih let nastopa kot solist po celem svetu, posnel pa je tudi veliko albumov, ki so prejeli najprestižnejše nagrade. Poznan je kot velik mojster improvizacije, tako historične kot tudi moderne. V tem izjemnem koncertu bomo priča slednji: v triu s svojim na Goriškem stanujočim bratom trobentačem Andreo Pandolfom ter harmonikarjem in pianistom Michelangelom Rinaldijem bo s svojo unikatno elektroakustično violo da gamba predstavil program nove glasbe, nastale pod navdihom »transcendentalnega idealista«, francoskega skladatelja Erika Satieja. Med kompozicijo in improvizacijo, med starim in sodobnim, klasično glasbo in jazzom – koncert bo prikazal nove mogoče poti tega čudovitega starega, skoraj pozabljenega inštrumenta.

Nedelja, 24. september 2023, ob 18.00, Vila Vipolže (Goriška brda)
Hidden songs – skrite pesmi
HALEH SEYFIZADEH (Iran), glas, GOLFAM KHAYAM (Iran), kitara, 
MARCO AMBROSINI (Italija), nyckelharpa, BOR ZULJAN (Slovenija), lutnja
Perzijska klasična glasbena tradicija izvira iz obdobja sasanidskega cesarstva pred prihodom Arabcev v 7. stoletju, čeprav se je razvijala že pred tem. Vedno je nastajala v tesnem stiku s poezijo velikih mojstrov, kot sta Omar Khayam in Hafis, v izvedbi trubadurjev in mistikov te neverjetne kulture. Pevka Haleh Seifizadeh sodi med najpomembnejše perzijske glasbenike mlajše generacije, vidimo jo lahko tudi v filmu The Female Voice of Iran (2020). Kitaristka Golfam Khayam že vrsto let raziskuje perzijsko klasično glasbo in ji daje nov, sodoben pridih. Oba z izjemnim italijanskim glasbenikom Marcom Ambrosinijem na nyckelharpi sodita med glasbenike ugledne založbe ECM. V kvartetu z lutnjistom in umetniškim vodjo festivala Borom Zuljanom bodo premierno predstavili nov program: med starim in novim, vzhodom in zahodom.

VIR: KDNG