Digitalizacija je prežela že vse pore našega življenja in tako so digitalne veščine postale nujnost vsakega posameznika. Ob tem so starejši na nek način prisiljeni spoznavati in uporabljati informacijsko tehnologijo v vsakdanjem življenju.

Digitalizacija je prežela že vse pore našega življenja in tako so digitalne veščine postale nujnost vsakega posameznika. Ob tem so starejši na nek način prisiljeni spoznavati in uporabljati informacijsko tehnologijo v vsakdanjem življenju. Z našimi vsebinami bomo prisotni na Festivalu tretjega življenjskega obdobja (F3ŽO), ki bo v Cankarjevem domu od 27. do 29. septembra letos.

Zavedamo se, da digitalne storitve ne morejo nadomestiti pristnega stika, vendar pa si prizadevamo, da tudi vam omogočimo uporabniško prijazen dostop do storitev in elektronskega poslovanja z državo. Nekaterim od vas lahko pomagajo vaši sorodniki, prijatelji, znanci, mnogi od vas pa ste brez take pomoči. Zato se še posebej trudimo, da so elektronske storitve uporabniško prijazne, intuitivne in ne zahtevajo dodatnih znanj. To smo zapisali tudi v strategijo digitalnih javnih storitev, ki je nastala na našem ministrstvu. V strategiji smo postavili uporabnika v središče in na podlagi tega zasnovali ukrepe, ki bodo storitve države uporabniku kar najbolj približali. Na storitvenem portalu eUprava so že sedaj na voljo informacije in elektronske storitve ter vpogledi v podatke v obliki, ki je primerna različnim uporabnikom od mladih do starejših, kot tudi tistim s posebnimi potrebami. 

Uporabniki se lahko seznanite s svojimi osebnimi in nekaterimi javnimi podatki, ki so v različnih uradnih registrih in evidencah, na primer: osebni podatki iz Centralnega registra prebivalstva, kazenske točke v prometu, ki jih vodi Ministrstvo za pravosodje, lastništvo avtomobila in/ali plovila, ki ga vodi Ministrstvo za infrastrukturo, v primeru pretežke noge v avtomobilu pa tudi prekrški, ki jih je zapisala Policija.

Prav tako se lahko seznanite s potekom različnih postopkov ali oddate elektronsko vlogo, spremljate njeno reševanje in prejmete tudi odločitev organa v predal v svoji eUpravi. Pripravljamo tudi rešitev, da boste rešitev organa lahko prejeli tudi na svoj navaden elektronski naslov.

Eden izmed takšnih zanimivih postopkov za starejšo populacijo je vrednotnica za osebno dopolnilno delo, kjer si državljani z uporabo vrednotnice priskrbite pomoč na domu; tisti, ki pa ste še vedno kreativni in izdelujete kakšne izdelke domače obrti oz. nabirate gozdne sadeže pa na eUpravi pridobite vrednotnico zase, da lahko te izdelke tudi prodajate.

Vpogled v osebne podatke in oddaja elektronske vloge sta možna z uporabo digitalne identitete. Pri tem se zavedamo, da je pridobitev digitalne identitete (digitalno potrdilo oziroma smsPASS) kompleksen postopek, ki ga želimo z uvedbo nove biometrične osebne izkaznice poenostaviti. Biometrična osebna izkaznica je namreč tudi nosilec digitalne identitete. Pridobitev digitalne identitete je za fizične osebe brezplačna. Digitalno potrdilo omogoča vstop do različnih državnih portalov in njihovih storitev, kot so eDavki, Zvem, eUprava, nekateri zdravstveni domovi, nekatere občine, iTriglav.

Portal zVEM ponuja varne storitve Zdravja, ki uporabnikom omogoča dostop do njihovih podatkov iz Centralnega registra podatkov o pacientih, eNaročanja, eRecepti, čakalne dobe in podobno. Uporabljajo ga lahko tudi tisti, ki še nimajo svoje digitalne identitete, saj je za neprijavljene uporabnike na voljo veliko koristnih informacij. Poleg informacij o posameznih postopkih so na primer na voljo tudi objave prodaje kmetijskih zemljišč ter prireditev in shodov, kjer boste mogoče našli zanimivo prireditev in se je udeležili.

Če pa kupujete in prodajate rabljen avtomobil, pa vas vabimo, da na tem splošnem delu eUprave preverite tehnične podatke avtomobila (na primer prevoženi kilometri, starost avtomobila) pred prodajo ali nakupom. 

Projekt »Mobilni heroji« na Ministrstvu za digitalno preobrazbo izvajamo v sodelovanju s Simbiozo in Ljudsko univerzo Velenje. Potujoče mobilne enote skoraj vsak dan obiščejo drug kraj, kjer zainteresiranim starejšim od 55 let pomagajo pridobiti ali nadgraditi digitalne kompetence na računalniku, tablici ali mobilnem telefonu. Na F3ŽO boste lahko tudi preverili, kdaj bo mobilna učilnica v vašem kraju.

VIR: MDP