Slovenija je prva evropska država, ki gosti letno konferenco uglednega ameriškega združenja Transformational Travel Council.

Osrednja tema letošnjega dogodka je povezovanje in sodelovanje v smeri trajnostne preobrazbe turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) pri dogodku sodeluje kot partner in s pomočjo tega krepi prepoznavnost in ugled Slovenije kot trajnostne destinacije. Dogodka se udeležuje več kot 100 pomembnih tujih novinarjev, organizatorjev potovanj in turističnih agencij ter strokovnjakov potovalne industrije.

Slovenija med 9. in 12. oktobrom 2022, kot prva evropska država gosti letno srečanje združenja Transformational Travel Council (TTC) - TRANSCEND '22 . Dogodek poteka v Hotelu Plesnik, v Logarski dolini. Vsebinsko udeleženci spoznavajo vpliv turistične industrije in potovanj na najbolj aktualna in pereča vprašanja transformacije globalne turistične industrije in družbe. V sklopu dogodka je organizirano tudi spoznavanje Logarske doline in Solčave, udeleženci tako obiščejo turistične, kulturne in naravne znamenitosti lokacije. STO se na dogodku aktivno vključuje tudi pri dveh delavnicah, namenjenih snovanju inovativnih doživetij v skladu z vizijo Slovenije in vizijo TTC.

V združenju TTC so izbrali Slovenijo za izpeljavo dogodka zaradi vodilne vloge Slovenije na področju vzpodbujanja trajnostnega razvoja turizma na nacionalni ravni in uspešnosti nacionalne certifikacijske Zelene sheme slovenskega turizma. Slovenska turistična organizacija namreč v sodelovanju z različnimi deležniki že od leta 2015 skrbi z Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) za trajnostno upravljanje destinacij in razvoj turistične ponudbe, ki je prijazna do naravnega in družbenega okolja.

Cilj dogodka je s povezovanjem in aktivnim sodelovanjem vplivati na preoblikovanje potovalne industrije in z znanjem in izkušnjami udeležencev konference prispevati k iskanju odgovorov na aktualna vprašanja. Konferenca izpostavlja pomen vloge turizma kot katalizatorja pozitivnih sprememb v svetu in ustvarjanje odgovorne potovalne izkušnje. Vse od ustanovitve združenja leta 2016 in prve letne konference 2020 v zvezni državi Washington pa je TTC imel pomembno vlogo pri prehodu na bolj trajnosten in transformacijski pristop k potovanjem.

Ob tej priložnosti mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, poudarja: »Dogodek TRANSCEND ’22 je pomembna priložnost, da več kot 100 udeležencem, med katerimi so tuji novinarji, organizatorji potovanj, predstavniki turističnih agencij in strokovnjaki potovalne industrije, Slovenijo predstavimo kot trajnostno destinacijo ter izpostavimo ključne korake, ki smo jih naredili, da postanemo ena najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu. Slovenija svojo trajnostno usmerjenost dokazuje s prek 200 člani Zelene sheme slovenskega turizma, 90 odstotkov prenočitev pa se zgodi v destinacijah, ki imajo znak Slovenia Green. Organizacija Transformational Travel Council podpira vizijo trajnostnega turizma Slovenije, so zavezani trajnosti in v sklopu dogodka bodo iskali rešitve, kako ustvariti pozitivne spremembe na področju potovanj.«

Direktor združenja TTC, Jake Haupert je ob robu konference izpostavil, da so počaščeni, da lahko TRANSCEND 22 organizirajo v Sloveniji: »Ta dogodek ni podoben nobeni drugi konferenci in ne bo le kraj za povezovanje z našo skupnostjo in prebivalci Slovenije, temveč bo tudi izkušnja transformacije skozi sodelovanje v premišljeno oblikovanem programu, ki bo udeležencem dejansko pokazal, kaj mislimo s transformacijo potovanja. Zaradi edinstvene narave dogodka je Slovenija idealna destinacija za soustvarjanje te izkušnje skupaj z ekipo TTC. Slovenija kot vodilna v trajnostnih praksah uteleša vse, kar predstavlja TTC. Inovativno razmišljanje, navdihnjeno delovanje za reševanje izzivov našega časa ter postavljanje ljudi na prvo mesto. Ne bi mogli biti bolj počaščeni, da je Slovenska turistična organizacija naš glavni partner, ki usmerja in podpira udeležence pri ustvarjanju pozitivnih sprememb s svojim delom na potovanjih.« Poseben pomen bo letošnje srečanje namenilo trajnostnemu razvoju turizma, Haupert izjavo zaključi, da je njihovo največje upanje, da bodo udeleženci po dogodku postali spremenjeni, pripravljeni pogumno ukrepati, da bi potovanja in turizem pripeljali v kraj zdravja, uspešnosti in sodelovanja za boljši svet: »Upamo, da bomo s povezovanjem napredno mislečih strokovnjakov po vsem svetu ustvarili močno skupnost in odkrili, kako smo lahko kot ljudje katalizatorji sprememb, s TRANSCEND '22 bomo zasadili seme.«

Več  informacij vam je voljo v medijskem središču STO .

PR: STO