Dogodek Društva IndiJanez, ki se vrača po dveletnem premoru, bo čez velikonočni konec tedna postregel s tremi večeri nastopov perspektivnih izvajalcev iz Maribora in okolice


Spomladanska koncertna sezona je že v polnem zamahu in tudi Mariborčani te dni z  veseljem pozdravljajo vrnitev večjih dogodkov v živo, ki po dveh dolgih letih odpovedi,  prilagoditev in drugih ukrepov naznanjajo boljše čase za lokalno kulturno-umetniško  produkcijo. Eden takšnih dogodkov je tudi festival Scena, ki se bo odvil v dneh pred veliko  nočjo na mariborskem Štuku.  

Festival, ki ga organizira Društvo IndiJanez, je namenjen predstavitvi glasbenih izvajalcev iz  Maribora in širše okolice – v prvi vrsti mladih in neuveljavljenih, ki za seboj nimajo veliko  javnih nastopov. Gre za predstavnike različnih žanrov, ki razvrščeni po tematskih sklopih  nastopajo skozi tri koncertne večere, od petka do nedelje. Udeleženci so izbrani na podlagi  javnega povabila k sodelovanju, s čimer si organizatorji prizadevajo za motivacijo izvajalcev,  ki do podobnih platform in izkušenj (še) nimajo dostopa. Nastope udeležencev dokumentira  snemalna ekipa; posnetki so nastopajočim na voljo za morebitne promocijske namene. 

Festival se obenem občinstvu trudi prikazati raznolikost glasbenega ustvarjanja in povezane  kulturno-umetniške scene v mestu in regiji. Tridnevni dogodek je zasnovan kot druženje glasbenikov, podpornikov lokalne scene in ljubiteljev glasbe, temelji pa na načelu  netekmovalnosti. S tem tako udeleženci kot občinstvo aktivno sooblikujejo dogajanje in  prispevajo k nadaljnjemu korenitemu razvoju lokalne glasbene sfere, da bo tudi v prihodnje  zaznamovala naš prostor. Vzporedno z organizacijo samega festivala organizatorji vsako  leto posodabljajo tudi evidenco mariborskih bendov.  

Festival Scena se je začel leta 2010 kot pilotni projekt evidentiranja in predstavitve glasbenih  skupin znotraj mesta Maribor in okolice. Ideja zanj se je rodila iz želje po ohranjanju  edinstvene glasbene kulture na tem prostoru. V desetletju obstoja se je razvil v svojevrstno  kulturno-glasbeno izmenjavo, pravi spomladanski regijski "Woodstock", ki predstavlja  nepogrešljivo koncertno izkušnjo. Letos se vrača po prekinitvi zaradi epidemije; organizatorji  tako pričakujejo še močnejši odziv: »Ljudje si po dveh letih že precej želimo druženja,  zabave in dobre glasbe v živo, nastopajoči pa pogrešajo odre in energijo publike. Festival  Scena združuje oboje, zato gre za idealno priložnost, da naslovimo te potrebe.« 

Festival Scena 2022 bo potekal od petka, 15. 4. do nedelje, 17. 4. 2022 na Štuku v  Mariboru. Vstop je za obiskovalce brezplačen.  

Program po dnevih z abecednim vrstnim redom nastopajočih: 

PETEK, 15. 4. 

- Coventus Cerris 

- The Sticky Licks 

- шаламун (šalamun) 

- Urška in Alan
SOBOTA, 16. 4.  

- 3rd Planet 

- Iva & Bratko 

- Liburoa 

- Taste of Plague 

- Uporabniki 

NEDELJA, 17. 4. 

- Brez Vprašanj 

- Haloban 

- Justice Sale 

- MHM 

- The Rocktors 

Koncerti bodo previdoma trajali od 20. ure do polnoči. Prizorišče na Štuku bo vsak dan odprto od 18. ure naprej, vrata dvorane se odpirajo pol ure pred pričetkom nastopov ob 19.  30. Skupine nastopajo po pol ure, po vsakem nastopu sledi 10-minutni odmor. 

Festivalskemu dogajanju se bodo letos pridružili še člani KUD Maistri Marpurgi, ki se  ukvarjajo z uprizarjanjem življenja vikingov. V njihovem srednjeveškem taboru bodo  obiskovalci našli vse od spretnih rokodelcev do silnih bojevnikov, tudi sami pa se bodo lahko  preizkusili v kopici starih iger.

PR: indijanez