Dvojna doza!

Ob vstopu v novo sezono cikla Jazz v Narodnem domu vam ponujamo kar dve koncertni poslastici, s katerima bomo obiskali novo in staro celino.

Na prvem bodo nastopili Newyorčani Paradox Trio, ki so v meki jazza in v ZDA ustvarili domovanje balkanski glasbi. Tudi zaradi tega je Paradox Trio, ki ga paradoksalno tvorijo štirje glasbeniki, ena prvih »world beat« skupin. Njihova inovativna mešanica balkanskih, romskih, bližnjevzhodnih in klezmer ritmov ter melodij nikogar ne pušča ravnodušnega.

Pihalca Matta Darriaua zaradi izvirnega vnašanja balkanskih ritmov v jazz uvrščajo med najbolj vplivne glasbenike. Je eden vodilnih v gibanju »Jewish Alternative Movement«, sicer pa vodi še vrsto zasedb, ki posegajo tako v keltsko glasbo kakor v bogato zgodovino swinga. Vrsto let je član skupine The Klezmatics (leta 1998 smo jih gostili na Festivalu Lent), ki je popularizirala klezmer glasbo. Paradox Trio so sodelovali z glasbeniki, kot so Theodosii Spassov, Bojan Z in drugi, kar dovolj zgovorno priča o njihovi glasbeni širini.

Ko k temu dodamo še Darriauov prepričljiv nastop in za Balkan značilna pihala, kot so kaval, gaida ter piščali z vsega sveta, dobimo edinstven splet vročih balkanskih melodij in ritmov sredi jazzovske sodobnosti velemesta.

Paradox TrioJazz v Narodnem domuMali oder Narodnega domasobota, 8. oktober, 20.30Matt Darriau, saksofoni, klarineti, kaval, dude |
Brad Shepik, kitare | Rufus Cappadocia, 5-strunsko čelo | Seido Salifoski, tolkala

Nakup vstopnicSplošne informacije

NAPOVEDUJEMOSamo Šalamon, Arild Andersen & Ra Kalam Bob MosesJazz v Narodnem domuMali oder Narodnega domačetrtek, 27. oktober, 20.30Samo Šalamon, kitare | Arild Andersen, kontrabas | Ra Kalam Bob Moses, bobni, tolkala



PR: ND