Pomlad vabi v eno najstarejših kulturnih krajin v Evropi, kjer se na svojevrsten prepletajo narava in ljudje.

Pomlad vabi v eno najstarejših kulturnih krajin v Evropi, kjer se na svojevrsten prepletajo narava in ljudje.

Festival naravoslovnega in dediščinskega turizma tudi v tokratni izvedbi vabi k spoznavanju pestre biotske raznovrstnosti Krasa ter izjemne kulturne dediščine. V spomladanskem ciklu festivalskih dni od 13. aprila do 12. maja se bodo zvrstili različni tematski pohodi, kolesarjenja, kreativne delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki.
Večina dogodkov v okviru Festivala Kraška gmajna je za obiskovalce brezplačna.
Festival Kraška gmajna se izvaja v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027 (Evropski sklad za regionalni razvoj).
Več informacij o projektu je dostopnih na www.ita-slo.eu/kras-carso-ii.
PROGRAMSPREMLJEVALNI PROGRAMINFORMACIJEGALERIJA
Sobota, 13. april 2024, ob 9.45 - S kolesom po Krasu

Sežana, izhodišče: parkirišče pri pokopališču
Doživite pomlad na kraški gmajni! Pomladni kolesarski izlet nas bo vodil iz Sežane v osrčje Krasa. Prvi postanek: Repentabor. Ogledali si bomo znamenite repentaborske stene ob cesti proti Colu in Pot pesnikov s kipi znamenitih primorskih poetov. Sledil bo preizkus nove kolesarske poti GEOMOB, ki povezuje Sežano in Komen. Pot nas bo vodila v Pliskovico in Kosovelje v zelo zanimiv in manj znan muzej kmečkega starega orodja. Med vračanjem proti Sežani se bomo zapeljali po krožni poti in slikovitem kraškem terenu
Za kolesarje je obvezna uporaba čelade. Zaradi vožnje po kraških kolovozih priporočamo kolo s širšimi gumami in vsaj prednjim vzmetenjem. Vodenje bo potekalo v slovenskem in italijanskem jeziku.
Dogodek je brezplačen. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na povezavi ali na tel. št. +386 41 327 946 (Edi Fabjan).
Organizator: ORA Krasa in Brkinov
Nedelja, 14. april 2024, ob 9.00 – Praznik radičke

Lipa na Krasu
Rekreativno - kulinarična prireditev Praznik radičke vabi na pohod in okušanje slastnih jedi z regratom – radičko. Dopoldanski voden pohod bo potekal po gmanji, kjer si bomo ogledali kraške pojave, pastirske hiše, jame, kamnolom ipd. Popoldne bo sledila pokušina raznovrstnih jedi iz regrata in zabavni program.
Informacije o pohodu: začetek srednje zahtevnega pohoda ob 9. uri pri vaškem domu v Lipi na Krasu (Lipa 17), pohod je dolg približno 5 km in traja približno 2 uri in pol.  Vstopnina: 10 evrov/osebo za odrasle in 6 evrov/otroka do 14. leta starosti. Vstopnina vključuje vodenje, malico na poti in kosilo; poskrbljeno bo tudi za vegetarijance.
Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov skrla.lipa@gmail.com ali na tel. št. +386 41  611 980 (Martin).
Organizator: Društvo Škrla
Nedelja, 14.april 2024, ob 15.30 in 17.00 – Dan odprtih vrat jame Dimnice s kulinaričnim pridihom

Dimnice, vhod v jamo
Jama Dimnice ob 120. obletnici odkritja jame in ob 110. obletnici turističnega razvoja odpira svoja vrata in ji dodaja kulinarični pridih. Jama ponuja izjemno zbirko pojavov na stiku Krasa in Brkinov, podzemlja s površjem. Spoznajte procese, ki oblikujejo kraške votline, kapniške tvorbe za Guinnessovo knjigo rekordov in doživite človekovo sožitje z naravo. Na voljo imate dva brezplačna vodena ogleda jame ob 15.30 in ob 17. uri. Dogodek bomo začinili z glasbo in predstavitvijo domačih izdelkov in pridelkov (možnost nakupa), okušali brkinsko – kraško kuhinjo na ploščadi pred vhodom v jamo.
Obisk jame je nezahteven, primeren za vse starosti, v podzemlju bomo prehodili približno kilometer poti z več postanki in premagali 175 metrov višinske razlike. Obvezna je pohodna obutev in vetrovka,  zaželena baterijska svetilka-
Dogodek je brezplačen. Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov franci.maleckar@gmail.com ali tel. št. +386 41 693 014 (Franc Malečkar).
Organizator: ORA Krasa in Brkinov
Četrtek, 18. april 2024, ob 19.00 – Pogovorni večer Mesto nad Reko: Mediteranski muzeji med Krasom, Istro in Kvarnerjem

Divača, Muzej slovenskih filmskih igralcev
Kras, Brkini in Vremska dolina so pokrajine, ki naravno in zgodovinsko gravitirajo na Jadransko morje – proti Tržaškem zalivu, Trstu, Istri, Kvarnerskemu zalivu in Reki. Na omenjenem območju se je skozi stoletja razvijala izjemno bogata mediteranska dediščina s poudarkom na ribištvu, ladjedelništvu in pomorstvu. Zavedajoč se njenega vsestranskega pomena lokalne skupnosti znotraj nje iščejo svojo identiteto in prepoznavnost, v zadnjem času tudi ob podpori in sodelovanju Slovenije, Hrvaške, Italije in Evropske unije.
Dogodek je brezplačen. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov bostjan.franetic@divaca.si ali tel. št. +386 51 223 201 (Boštjan Franetič).
Organizator: Občina Divača
Sobota, 20. april 2024, ob 14.00 – Mistični svet čebel

Opatje Selo
Spoznajte prav posebno bitje, ki skrbi za ravnovesje kraške gmajne - čebelo. Na ekološki kmetiji Carstica že vrsto let negujejo poseben odnos do teh marljivih delavk. Na delavnici si bomo ogledali čebelnjak, zelenjavni vrt v visoki kamniti gredi in zeliščni vrt. Spoznali bomo mistično življenje čebel ter skupaj poiskali odgovore ba vprašanji, zakaj so čebele tako pomembne za življenje na Zemlji in zakaj jih omenjajo vse svete knjige. Sledila bo pokušina medu in pogovor uživanju medu ter načinih, kako nam lahko čebele pomagajo pri ohranjanju ravnovesja.
Udeležba na delavnici je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so predhodne prijave na e-naslov info.carstica@gmail.com ali tel. št. +386 41 387 642 (Urška Frančeškin).
Organizator: Ekološka kmetija Carstica (Opatje Selo 27L, 5291 Miren)
Sobota, 20. april 2024, ob 9.00 – Prikaz veščine in praktična delavnica suhozidne gradnje s pohodom po posestvu Lipica

Kobilarna Lipica, pri glavnem vhodu
Kako so nekoč gradili kraške zidove? Praktična 6-urna delavnica vabi na prikaz veščine suhozidne gradnje pod mentorstvom izkušenih mojstrov. Preizkusite se v suhozidni gradnji, ki je uvrščena tudi na UNESCOv seznam kulturne dediščine. V času izvajanje delavnice bo na voljo tudi 90-minutni pohod po posestvu Lipice, ki je primeren za družine (ni priporočljiv za otroške vozičke).
Izberete lahko eno ali drugo dejavnost, udeležba na obeh je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov events@lipica.org ali tel. št. 041 750 748.
Organizator: Kobilarna Lipica
Nedelja, 21. april 2024, ob 9.00 – Spoznavanje kulturne krajine Krasa s kolesom

Cerje, Pomnik miru
Zberemo se ob Pomniku na Cerju, preko Črnih hribov se bomo odpravili proti vrhu Trstelja, sledi postanek v  Stjenkovi koči. Sledil bo spust do vasi Lipa, obisk kamnosekinje in vinarja. Po trasi železnice iz 1. sv. vojne bomo pot nadaljevali do vasi Temnica in spoznali pomen osmičarjev. Mimo vasi Novelo se bomo zapeljali proti Kostanjevici na Krasu in do Nove vasi, kjer nas bo sprejela kozjerejka. Sledila bo vožnja do Opatjega sela na srečanje z zeliščarko in čebelarko ter do Lokvice, ker nas bodo sprejeli oljkarji. Pred vrnitvijo na izhodišče bomo spoznali še pomen vode na Krasu na primeru štirne Vrh drage.
Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov irena@gremozeleno.eu ali tel. št. +386 40 264 433 (Irena Hlede).
Organizator: GremoZeleno | GoGreenway
Sobota, 27. april 2024, ob 10.00 – Spoznajmo hrošče Parka Škocjanske jame

Info center Parka Škocjanske jame
Vabljeni na sprehod po parku in raziskovanje pestrega sveta hroščev. Hrošči so daleč največja skupina žuželk in ena največjih skupin živali na sploh. Poznamo preko 350.000 vrst hroščev, kar predstavlja kar 40% vseh vrst žuželk in 25% vseh poznanih vrst živali. Kljub takšni pestrosti in številčnosti so hrošči precej prezrti. Spoznali bomo vrstno pestrost hroščev, njihov pomen v okolju ter kaj vse jih ogroža. Zberemo se v Info centru Parka Škocjanske jame, Matavun 12. Dogodek poteka v okviru projekta E-NAT2CARE Interreg Italija-Slovenija.
Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov info@psj.si ali tel. št. +386 5 708 21 04.
Organizator: Park Škocjanske jame
Nedelja, 28. april 2024, ob 10.00 – Spoznajmo življenje v kalih

Info center Parka Škocjanske jame
Spoznajte, kdo vse so prebivalci kalov. Kali so eden redkih vodnih življenjskih prostorov na Krasu. Ta mala mokrišča so izjemnega pomena za prenekatero živalsko in rastlinsko vrsto. V preteklosti so služili oskrbi z vodo, danes pa so izjemnega pomembna oaza suhega Krasa. Pogledali bomo po gladini kala, raziskali njegove bregove in pokukali pod vodno gladino, kjer se skriva največ življenja. Raziščite, zakaj so kali tako zelo pomembni v kraški krajini. Zberemo se v Info centru Parka Škocjanske jame, Matavun 12.
Dogodek je organiziran tudi v sklopu projekta ENGREEN 2, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.
Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov info@psj.si ali tel. št. +386 5 708 21 04.
Organizator: Park Škocjanske jame
Nedelja, 5. maj 2024, ob 10.00 – Spacalov pohod

Škrbina, vaški dom oz. stara šola
Naravne lepote in barve Krasa, ki so navdihovale velikega slikarja Lojzeta Spacala, bomo doživljali na pohodu po Spacalovi poti. Pot v dolžini 12 km je speljana med Štanjelom in Škrbino. Kras je v tem času posebej zanimiv tudi zaradi številnih divjih rastlin, ki jih bomo lahko opazovali, nekatere pa tudi nabirali pod strokovnim vodstvom Boruta Benedejčiča, diplomiranega agronoma.
Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave na e-naslov anja@visitkras.info ali tel. številki +386 51 215 533 (Sandi Peric)
Organizator: Društvo Vrt Škrbina
Sobota, 11. maj 2024, ob 9.00 – Kras v nakitu

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso
Kras, ta kamnita planota, ki se dviga nad morjem, s svojstvenimi klimatskimi razmerami, ki jih tvorijo zdaj mediteranski zdaj kontinentalni vplivi, predstavlja zibel izjemni rastlinski pestrosti. Od nekdaj se je bogastvo rastlinskega sveta izkoriščalo v različne, tudi lepotne namene. To njihovo poslanstvo lahko obudite tudi vi! Vabljeni v sežanski vrt na delavnico Kras v nakitu – ustvarjalnico izdelovanja nakita iz naravnih materialov za vse ljubiteljice in ljubitelje narave, lepote, kreativnosti in druženja.
Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, obvezne so prijave do 1. maja 2024 na e-naslov info@vrtsezana.si ali tel. številko +386 65 556 846 (Marjetka Kljun Terčon).
Organizator: Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso
Nedelja, 12. maj 2024, ob 9.00 – Zelišča na kraškem vrtu

Dutovlje, Bunčetova domačija
Vabljeni na spoznavanje zelišč na kraškem vrtu in v naravnem okolju, znanj ljudskega zeliščarstva o uporabi rastlin v vsakdanjem življenju, odkrivanje novih možnosti uporabe zelišč in užitnih divjih rastlin. Zeliščarska delavnica bo potekala najprej na Pepinem vrtu, kjer bomo z vsemi čuti spoznavali zelišča vrtov, potem se bomo odpravili na bližnje travnike, da bi spoznali pestrost in užitnost rastlin kraške gmajne, ki jih bomo vključili v pripravo prigrizkov ob koncu delavnice.
Dogodek je brezplačen, število mest je omejeno. Prijave so mogoče do zapolnitve mest na e-naslov sezana@visitkras.info ali tel. št. +386 41611980 (Tinkara Gulič).

Organizator: ORA Krasa in Brkinov

VIR: ORA Krasa in Brkinov