Evropski operaterji prenosnih omrežij so agenciji ACER predlagali spremembo metodologije oblikovanja cen in izvedbenega okvirja za evropsko platformo za izravnavo električne energije.

Datum objave:
29. februar 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik
Evropski operaterji prenosnih omrežij so agenciji ACER predlagali spremembo metodologije oblikovanja cen in izvedbenega okvirja za evropsko platformo za izravnavo električne energije.

Evropska agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev ACER je v začetku februarja prejela predlog operaterjev prenosnih sistemov za spremembo skupne metodologije za usklajevanje cen izravnale energije in čezmejnih zmogljivosti ter izvedbenega okvirja za evropsko platformo za izmenjavo izravnalne energije iz rezerv za ponovno vzpostavitev frekvence s samodejnim aktiviranjem, so sporočili iz agencije.

Kaj prinašajo predlogi sprememb?

Gre za korak k večjemu  usklajevanju med operaterji prenosnih sistemov, saj bo metodologija določanja cen vzpostavila usklajen pristop za izračun cen v različnih platformah za izravnavo znotraj Evropske unije. Hkrati naj bi se s tem povečala tudi učinkovitost trgov izravnalne energije.

Konkretno sistemski operaterji predlagajo znižanje tehnične omejitve cen integriranih izravnalnih trgov energije z 99.999 na 15.000 EUR/MWh. To pomeni, da ponudniki storitev uravnoteženja po juliju 2026 ne bodo smeli ponujati pod -15.000 EUR/MWh ali nad 15.000 EUR/MWh. Predlagajo tudi znižanje meje prehodne cene do julija 2026 na 10.000 EUR/MWh, v prehodnem obdobju pa naj bi ponudniki bilančnih storitev lahko licitirali le v cenovnem razponu od -10.000 do 10.000 EUR/MWh.

Predlagajo tudi drugačen način za izračun cen s platforme PICASSO, da lahko bolje odražate ponudbe, ki jih aktivirajo upravljavci prenosnih omrežij.

Izvedbeni okvir za evropsko platformo za izmenjavo izravnalne energije iz rezerv za ponovno vzpostavitev frekvence s samodejnim aktiviranjem pa se nanaša na zasnovo platforme za mednarodno koordinacijo avtomatizirane vzpostavitve frekvence in stabilnega delovanja sistema PICASSO, ki je ključni element v integraciji izravnalnih trgov.

Na tem področju operaterji predlagajo uvedbo možnosti uporabe elastičnega povpraševanja. To bi jim omogočilo, da določijo ceno za del svojega povpraševanja in tako vzpostavijo prag, nad katerim niso pripravljeni aktivirati izravnalne energije. To bi izboljšalo sposobnost operaterjev prenosnih omrežij za upravljanje ravnovesja med stroškovno učinkovitostjo in potrebo po vzdrževanju visokokakovostne frekvence.

Prejete predloge bo agencija ACER obravnavala, nato pa sledi javna obravnava, ki bo med 26. marcem in 23. aprilom 2024, 8. aprila pa načrtujejo webinar, na katerem bodo predstavili ključne elemente javne obravnave ter o njih razpravljali. Končno odločitev glede predlogov bo agencija sprejela do 7. avgusta 2024.

VIR: Naš Stik