In vendar obstajajo, torej mora obstajati še neka druga dimenzija, ali pa nemara brezštevilne druge dimenzije. Jaz vem, da sem dosegel tisto, kjer obstajajo.

"In vendar obstajajo, torej mora obstajati še neka druga dimenzija, ali pa nemara brezštevilne druge dimenzije. Jaz vem, da sem dosegel tisto, kjer obstajajo. Mogoče je to posledica dejstva, da sem veliko sam in moram razmišljati in razmišljati, ker sem tak, kakršen sem. In po takem trpljenju in samoti pride Milost, ki me je nagradila na tak način. Mene, ki sem v očeh sveta najmanj vreden nagrade."

"Osupnilo pa jo je, kako so se stvari zasukale - zdelo se je fantastično, in vendar dolgočasno. Tudi žaljivo, kot nekakšna šala ali nerodno opozorilo, ki se je je hotelo polastiti. Kajti kje na seznamu stvari, ki jih je hotela doseči v svojem življenju, je pisalo, da bo odgovorna za to, da bo na svetu obstajala oseba po imenu Omar?"
"Ne ozirajoč se na svojo mater, je napisala: Ne poizveduj, prepovedano nam je vedeti..."

"A kaj bo imela rada? Kako bo vedela, da je živa? Medtem ko beži od njega - zdaj -, ima Clark še vedno svoje mesto v njenem življenju. Ko pa bo bežanje končano, ko bo samo šla naprej, s čim bo zapolnila njegovo mesto? Kaj drugega - kdo drug bi sploh lahko bil tako živahen izziv?"
Alice Munro.
Alice Munro je ena izmed redkih žensk, ki so prejele Nobelovo nagrado za književnost. Vse življenje je posvetila knjigam; najprej kot bibliotekar, potem pa kot lastnica knjigarne in knjižnice. Munro je napisala: Na robu norosti, Ubežnica, Preveč sreče, Lahkotno življenje, Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva, Nekaj, kar sem ti želela povedati itn. Za eno izmed fiktivnih kratkih zgodb ji je služila kot vir inspiracije ruska matematičarka Sofia Kovalévskaya.
Alice je predvsem pisateljica kratkih zgodb, ki kljub temu da so lahko berljive in na prvi pogled banalne, vsebujejo preprosto življenjsko filozofijo in iskrive modrosti. Vsekakor so kratke zgodbe, primerne za vroče dni, med njimi tudi od Nobelovke Munro.

Vabljeni na predavanje o pisateljici kratkih zgodb Munro, v soboto 11. junija, ob 19 uri, s pesnico Nino Kosmač, na zoom povezavo:https://us05web.zoom.us/j/89674576645?pwd=YjVJNkRmSWcrZFdhbkhZUENGcnhYdz09 
ID : 896 7457 6645 ;Access code: BQb855

PR: Nina Kosmač