Poročilo Evropske komisije je pokazalo, da so lani sprejeti ukrepi močno prispevali k umiritvi dogajanja na evropskem energetskem trgu.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Poročilo Evropske komisije je pokazalo, da so lani sprejeti ukrepi močno prispevali k umiritvi dogajanja na evropskem energetskem trgu.

V poročilu o pregledu nujnih ukrepov za obravnavo visokih cen energije Evropska komisija ugotavlja, da so nujni ukrepi, ki so bili sprejeti zaradi energetske krize: za zmanjšanje povpraševanja po električni energiji, zamejitev prihodkov proizvajalcev električne energije in pravila za določanje maloprodajnih cen električne energije, prispevali k umiritvi razmer na evropskem energetskem trgu. Poročilo tudi ugotavlja, da so se dobava in cene na trgu EU z električno energijo precej znižale glede na rekordno visoke ravni v zadnjem letu, zato podaljšanje teh ukrepov ni več potrebno. Cene električne energije so namreč v zadnjem obdobju padle na manj kot 80 evrov za MWh. 

Ukrepe za zmanjšanje povpraševanja po električni energiji so države članice EU izvajale na različne načine. Države so poročale, da jim je uspelo doseči zavezujoč cilj petodstotnega zmanjšanja porabe električne energije ob konicah, kar je bil pomemben korak za zmanjšanje pritiska na cene električne energije. Kar zadeva plin, so se države EU konec marca dogovorile, da bodo prostovoljni cilj 15-odstotnega zmanjšanja povpraševanja po plinu podaljšale za eno leto, do marca 2024.

Poročilo poudarja tudi, da je dvanajst držav EU izkoristilo možnost razširitve obsega regulacije maloprodajnih cen v času krize na mala in srednje velika podjetja in pod določenimi pogoji uveljavilo regulacijo cen električne energije. Ukrepi za odziv na povpraševanje po električni energiji, ki so jih izvedle nekatere evropske države, so pomembni za dobro delujoče trge z električno energijo, zato je Evropska komisija v svojem predlogu za zasnovo trga z električno energijo predlagala vključitev nekaterih strukturnih elementov na podlagi pridobljenih izkušenj v času krize. Namen teh predlogov je poskus povečati uporabo pogodb za električno energijo s fiksno ceno, zaščititi potrošnike pred skoki cen in pospešiti prehod na obnovljivo energijo.

VIR: Naš Stik