Svet Evropske unije je danes sprejel dvanajsti sveženj gospodarskih in individualnih omejevalnih ukrepov zaradi nadaljevanja ruske agresije proti Ukrajini. Ukrepi so usmerjeni v najdonosnejše sektorje ruskega gospodarstva in otežujejo izogibanje sankcijam Evropske unije.

20. 12. 2023

Svet Evropske unije je danes sprejel dvanajsti sveženj gospodarskih in individualnih omejevalnih ukrepov zaradi nadaljevanja ruske agresije proti Ukrajini. Ukrepi so usmerjeni v najdonosnejše sektorje ruskega gospodarstva in otežujejo izogibanje sankcijam Evropske unije.

Dogovorjeni sveženj med drugim vključuje naslednje ukrepe:

Diamanti

Evropska unija uvaja prepoved neposrednega ali posrednega uvoza, nakupa ali prenosa diamantov iz Rusije. Ta prepoved velja za diamante s poreklom iz Rusije, diamante, izvožene iz Rusije, diamante v tranzitu čez Rusijo in ruske diamante, če so predelani v tretjih državah. Neposredna prepoved se od 1. januarja 2024 uporablja za neindustrijske naravne in sintetične diamante ter diamantni nakit. Poleg tega se bo posredna prepoved uvoza ruskih diamantov, ko so obdelani (to je brušeni oziroma polirani) v tretjih državah, vključno z nakitom, ki vključuje diamante s poreklom iz Rusije, postopoma uvedla do 1. septembra 2024.

Pogodbena klavzula o prepovedi ponovnega uvoza v Rusijo

Vzpostavlja se zahteva, da izvozniki iz EU pri prodaji, dobavi, prenosu ali izvozu v tretjo državo, razen v partnerske države, pogodbeno prepovejo ponovni izvoz posebej občutljivega blaga in tehnologije v Rusijo in ponovni izvoz za uporabo v Rusiji. Klavzula zajema prepovedano blago, ki se uporablja v ruskih vojaških sistemih na bojišču v Ukrajini ali je ključnega pomena za razvoj, proizvodnjo ali uporabo teh ruskih vojaških sistemov, pa tudi letalsko blago in orožje.

Nadzor in omejitve uvoza in izvoza

Svet Evropske unije je na seznam subjektov, ki neposredno podpirajo ruski vojaški in industrijski kompleks v agresivni vojni proti Ukrajini, dodal nove subjekte. Zanje bodo veljale strožje izvozne omejitve v zvezi z blagom in tehnologijami z dvojno rabo ter blagom in tehnologijami, ki bi lahko prispevale k tehnološki krepitvi ruskega obrambnega in varnostnega sektorja. Nekateri od teh subjektov pripadajo tretjim državam, ki se izogibajo trgovinskim omejitvam, ali pa so ruski subjekti, ki sodelujejo pri razvoju, proizvodnji in dobavi elektronskih komponent za ruski vojaški in industrijski kompleks.

Poleg tega tokratni sveženj razširja seznam blaga z omejitvami za blago, ki bi lahko prispevalo k tehnološki izboljšavi ruskega obrambnega in varnostnega sektorja, na kemikalije, litijeve baterije, termostate, motorje in servomotorje za enosmerni tok za brezpilotna zračna plovila (angleško Unmanned Aerial Vehicle - UAV), strojna orodja in strojne dele ter dodatne omejitve za uvoz blaga, ki Rusiji prinaša znatne prihodke in s tem omogoča nadaljevanje agresivne vojne proti Ukrajini, kot so surovo železo, bakrene žice, aluminijaste žice, folije, cevi in cevi, v skupni vrednosti 2,2 milijarde EUR na leto. Uvedena je nova prepoved uvoza utekočinjenega propana (angleško Liquefied Petroleum Gas - LPG) z 12-mesečnim prehodnim obdobjem.

Uvedene so nekatere izjeme pri uvoznih omejitvah za predmete za osebno rabo, kot so predmeti za osebno higieno ali oblačila, ki jih nosijo potniki ali so v njihovi prtljagi, in za avtomobile z diplomatsko registrsko tablico, ki lahko vstopijo v Evropsko unijo. Poleg tega lahko države članice za lažji vstop državljanov Evropske unije, ki živijo v Rusiji, v Evropsko unijo dovolijo vstop njihovih avtomobilov, če ti niso namenjeni prodaji in se uporabljajo izključno za osebno uporabo.

Da bi dodatno omejili izogibanje, tokratni sveženj vključuje prepoved ruskim državljanom, da bi imeli v lasti, pod nadzorom ali zasedali kakršne koli položaje v upravnih organih pravnih oseb, subjektov ali organov, ki ruskim osebam in rezidentom zagotavljajo denarnice, račune ali storitve hrambe kriptožetonov.

Uveljavljanje cenovne kapice za rusko nafto

Uvaja se strožja pravila o skladnosti, da bi se podprlo izvajanje zgornje meje cen nafte in preprečilo izogibanje ukrepom.

Poleg tega bo okrepljen mehanizem za izmenjavo informacij omogočil boljše prepoznavanje plovil in subjektov, ki pri prevozu ruske surove nafte in naftnih derivatov izvajajo goljufive prakse. Uvedejo se tudi pravila za obveščanje o prodaji tankerjev v katero koli tretjo državo, da bi bila njihova prodaja in izvoz preglednejša, zlasti v primeru rabljenih prevoznikov.


VIR: MGTŠ