SRHLJIVA SERIJA V TREH DELIH PRIKAZUJE PREISKAVO, PRIJETJE IN SOJENJE SERIJSKEMU MORILCU DENNISU NILSENU

SRHLJIVA SERIJA V TREH DELIH PRIKAZUJE PREISKAVO, PRIJETJE IN SOJENJE 
SERIJSKEMU MORILCU DENNISU NILSENU 

Ljubljana, 5. september 2023 - Des, po resničnih dogodkih posneta napeta kriminalna serija z nagrajenim britanskim igralcem Davidom Tennantom (Dr. Who, Broadchurch) v glavni vlogi, bo premierno predvajana na programu Epic Drama 15. septembra ob 21. uri. Serija se poglobi v um razvpitega serijskega morilca Dennisa Nilsena in gledalce popelje na temno in srhljivo potovanje skozi preiskavo, ki je vodila do Nilsenove aretacije.  

Serija v treh delih, ki se odvija v Londonu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, natančno sledi detektivom pri iskanju pravice in načinom, na katere so se ti poglobili v um hladnokrvnega morilca. Des po plasteh razkriva srhljivo igro mačke z mišjo med Nilsenom in predano ekipo policistov, odločenih, da ga privedejo pred roko pravice v sodni proces, ki je pretresel družbo in pustil neizbrisen pečat v kriminalni zgodovini.

Zvezdniški nastop Davida Tennanta v vlogi Dennisa Nilsena je realističen in splošno priznan kot izjemen dosežek njegove kariere, ki mu je leta 2021 prinesel tudi nagrado Emmy za najboljšega igralca. Tennant pojasnjuje, da je, ko se je pripravljal na vlogo, gledal posnetke intervjujev z Nilsenom in bral zapise, ki jih je Nilsen napisal, ko je bil v zaporu. Tennantovo uprizoritev so pohvalili zaradi njene globine, kompleksnosti in sposobnosti, da ujame bistvo Nilsenovega lika. 

Kdo je bil serijski morilec Dennis Nilsen? Nilsen se je rodil 23. novembra 1945 v Fraserburghu v Aberdeenshiru. Pri 14 letih se je pridružil vojaškim kadetskim silam, kasneje pa se je izučil za kuharja v vojaškem gostinskem korpusu. Oktobra 1972 je končal svojo 11-letno vojaško kariero s činom desetnika, nato pa opravljal različne službe, vključno s tem, da je bil od leta 1972 do 1973 častnik v metropolitanski policiji. 

Nilsenov grozljiv morilski pohod se je zgodil med leti 1978 in 1983, tarča pa so bili predvsem mladi moški, ki jih je srečal v barih, na ulicah ali na javnih mestih. Nadeli so mu vzdevek »prijazni morilec«, saj je svojim žrtvam, preden jih je ubil, potem ko jih je zvabil v svoj dom v severnem Londonu, nudil hrano in prenočišče. Nilsena so prijeli februarja 1983, ko je policija odkrila, da so se odtoki v njegovem stanovanju zamašili s človeškimi ostanki. Nilsen je ubil najmanj 12 ljudi, vendar je ob aretaciji priznal, da jih je bilo 15 ali 16. Nekaj mesecev pozneje je trdil, da si je tri žrtve izmislil, zaradi česar policija še dandanes ni prepričana o številu ljudi, ki jih je umoril. 4. novembra 1983 je bil Nilsen obsojen na dosmrtno ječo s priporočilom, naj odsedi najmanj 25 let. Nilsen je umrl v zaporu 12. maja 2018, star 72 let.

David Tennant v seriji Des izjemno upodobi serijskega morilca Dennisa Nilsena in se poglobi v najtemnejše kotičke človeškega uma. Serijo v treh delih si boste na kanalu Epic Drama lahko ogledali 15., 22. in 29. septembra ob 21. uri.

VIR: Grayling