Natečaj temelji na zavezanosti partnerjev k trajnostnemu razvoju in uresničevanju evropskega zelenega dogovora, energetske in podnebne politike Slovenije ter Novega evropskega Bauhausa.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
MAO
Natečaj temelji na zavezanosti partnerjev k trajnostnemu razvoju in uresničevanju evropskega zelenega dogovora, energetske in podnebne politike Slovenije ter Novega evropskega Bauhausa.

Iniciativa Eles 3000, ki jo je zasnovala družba Eles v sodelovanju s Centrom za kreativnost/MAO, v času velikih podnebnih in družbenih negotovosti opozarja na pomen medsektorskega in interdisciplinarnega sodelovanja z dinamično ustvarjalno skupnostjo za skupno vizijo boljše družbe. Partnerji se skozi spodbujanje sodelovanja med ustvarjalci in različnimi sektorji zavzemajo za odgovoren odnos do okolja in skupnosti ter s podporo novim produkcijam omogočajo ustvarjalno raziskovanje, generiranje drugačnih idej in njihovo uresničevanje v prostoru.

K prijavi na natečaj vabijo zainteresirane ustvarjalce različnih profilov, da v okviru natečaja oddajo predloge za ustvarjalni projekt na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana. V sklopu natečaja bodo izbrali projektno skupino, ki bo v javnem prostoru zasnovala, oblikovala in izvedla kratkoročni in dolgoročni projekt, ki bo javnost ozaveščal o pomenu ohranjanja biotske pestrosti in spodbujal k razmisleku, kako lahko kot posamezniki prispevamo k njenemu varovanju oziroma bogatenju v mikrookolju, v katerem živimo. Z natečajem in dolgoročno realizacijo ter odkupom idej želijo ustvarjalce spodbuditi k iskanju inovativnih pristopov, idej ali rešitev v zvezi s temami, ki so v luči podnebnih sprememb izjemno pomembne za obstanek življenja na planetu.
Natečaj je namenjen ustvarjalcem in multidisciplinarnim skupinam z različnih področij, od umetnikov, oblikovalcev, biologov, arhitektov, krajinskih arhitektov, urbanistov in raziskovalcev do drugih posameznikov ali skupin različnih profilov, aktivnih na področju umetnosti, oblikovanja, biologije, varovanja narave, arhitekture, krajinske arhitekture, prostorskega načrtovanja ter drugih disciplin, ki lahko prispevajo h koncipiranju, produkciji in predstavitvi teme in instalacije.

Tematsko izhodišče kratkoročnega in dolgoročnega projekta obravnava izzive, povezane z ohranjanjem biotske pestrosti, kot jo dojemajo razširjena polja različnih strok. Ranljivost naravnega okolja kliče po ustvarjanju ustreznih pogojev in prostorov za sobivanje, ki bodo preizpraševali naše ustaljene načine mišljenja, načrtovanja okolja ter odzivanja na prihajajoče spremembe. Novi pogledi in drugačne rešitve za te kompleksne probleme so mogoči samo s spodbujanjem novih načinov sodelovanja ter izmenjav znanja med različnimi strokami in disciplinami.
Predlog kratkoročnega projekta naj funkcionira kot zaključen modul in likovna celota z lastno sporočilnostjo, ki jo je mogoče najprej predstaviti kratkoročno za obdobje nekaj mesecev, v nadaljevanju dolgoročnega projekta pa aplicirati in realizirati v dolgoročno rešitev na različne površine oziroma pojavnostne medije ali na različne prostorske lokacije/objekte znotraj Živalskega vrta Ljubljana.
Prijava mora vključevati minimalno dve različni stroki – s področja ustvarjalnosti (arhitektura, oblikovanje, vizualna umetnost in/ali druge) ter s področja biologije in/ali sorodnih strok. Prijavitelje pozivajo, naj oblikujejo multidisciplinarne skupine z različnimi strokovnjaki, ki lahko pomembno pripomorejo k razvoju instalacije ali koncepta oziroma ideje.

Strokovna komisija bo trem najustreznejšim predlogom podelila finančne nagrade, nagradni sklad pa znaša 12.500 evrov. In sicer za prvo nagrado deset tisoč evrov, za drugo nagrado 1.500 evrov in za tretjo nagrado tisoč evrov. 
Avtorjem zmagovalnega projekta bosta poleg nagrade na voljo tudi proračun za izvedbo kratkoročnega projekta v višini 30 tisoč evrov in podpora producenta (CzK/MAO). Projekt bo v imenu partnerjev vodil Center za kreativnost/MAO, javnosti ga bodo predstavili v začetku junija 2024, nagrajena dela pa bodo na ogled na razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.  
Rok za oddajo projektov je 20. avgust 2023, odločitev o zmagovalnem predlogu in podpis pogodbe je predviden med 18. in 30. decembrom 2023, projekt mora biti razvit od januarja do začetka junija 2024, predstavitev in trajanje kratkoročnega projekta pa sta načrtovana od začetka junija do konca decembra 2024.

VIR: Naš Stik