Pretekli teden je v organizaciji ENTSO-E in pod pokroviteljstvom Evropske komisije potekal forum o prihodnosti elektroenergetskih omrežij.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Pretekli teden je v organizaciji ENTSO-E in pod pokroviteljstvom Evropske komisije potekal forum o prihodnosti elektroenergetskih omrežij.

Namen foruma je bil pospešiti razvoj elektroenergetskih omrežij v smeri trajnostne prihodnosti s poudarjanjem dosežkov v infrastrukturni politiki EU, poudarjanjem potreb po naložbah in pospeševanjem uvajanja omrežij.

Na njem se je zbralo več kot 200 udeležencev iz industrije, oblikovalcev politik in inovatorjev, da bi predstavili konkretne korake in izzive pri vzpostavitvi električnih omrežij, potrebnih za energetski prehod, dvignili ozaveščenost o ključni vlogi omrežij pri omogočanju pospešenega energetskega prehoda in prispevali k tekočim političnim razpravam na ravni EU.

Forum o omrežjih EU je udeležencem ponudil platformo za razpravo o priložnostih in izzivih na štirih ključnih področjih: financiranje potrebnih naložb, regulativni in politični okvir, proizvodne dobavne verige in spretnosti ter sodelovanje. Govorili so torej o tem, kako zagotoviti potrebne naložbe za prihodnost pripravljeno omrežno infrastrukturo, ki bo omogočila razogljičeno gospodarstvo. V nadaljevanju je beseda tekla o tem, kako lahko regulativa v najboljši možni meri spodbudi učinkovito uporabo zmogljivosti omrežja. V razpravi so se udeleženci dotaknili tudi tega, katere proizvodne in usposobljene vire Evropa potrebuje za pospešitev uvajanja omrežij in njegovo digitalno preobrazbo. Forum pa so zaključili z razpravo o tem, kako lahko zagotovimo najboljšo raven sodelovanja deležnikov za pospešitev odobritve in izvajanja projektov.

Ta forum je dal priložnost za oblikovanje konkretnih priporočil za oblikovalce politik in zainteresirane strani v industriji, ki poudarjajo pomen izvajanja zakonodaje in omogočajo vrednostni verigi električnih omrežij, da učinkovito prispevajo k učinkoviti podpori energetskega prehoda.

Kot je dejala evropska komisarka za energijo Kadri Simson, so omrežja v samem jedru evropskega energetskega sistema. Proizvodnja električne energije, prenosna in distribucijska omrežja delujejo skupaj pri zagotavljanju energije gospodinjstvom in podjetjem po celini. Poudarila je, da smo bili v zadnjih dveh letih priča neslutenim pretresom v evropskem energetskem sistemu, zato je sedaj čas, da pogledamo naprej in našo energetsko infrastrukturo pripravimo na prihodnost in morebitne nove krize. Zato je napovedala, da bo tematiko omrežij vključila v vse bodoče politične razprave. 

Predsednik ENTSO-E Zbyněk Boldiš pa je poudaril, da je bil forum o električnih omrežjih edinstvena priložnost za akterje energetskega sistema, da razpravljajo o izzivih in prihodnjih priložnostih, povezanih z vlogo električnih omrežij pri energetskem prehodu. Zato je pozval k nadaljevanju konstruktivnega dialoga z nosilci odločanja v EU, da združijo moči in sprostijo potencial, ki ga lahko prinesejo omrežja za doseganje evropskih ciljev razogljičenja.
Ob tem je spomnil še, da je ENTSO-E s svojo vizijo – energetski sistem za ogljično nevtralno Evropo poudaril ključno vlogo električnih omrežij, ki so potrebna za doseganje energetskega prehoda na popolnoma razogljičen elektroenergetski sistem, hkrati pa vključujejo vse večji delež ogljično nevtralne električne energije in vire prožnosti ter zagotavljajo cenovno dostopno oskrbo z energijo za vse. Najnovejši desetletni razvojni načrt omrežja ENTSO-E kaže, kako mora Evropa do leta 2040 vložiti šest milijard evrov na leto samo v čezmejno infrastrukturo, kar bo znižalo račune potrošnikov za devet milijard evrov na leto.

VIR: Naš Stik