Občina Izola ter Javni zavod za spodbujanje podjetniątva in razvojne projekte Občine Izola (JZP Izola) sta danes v prostorih Občine Izola pripravila novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila prvo izvedbo izbora za najperspektivnejąe podjetniąke ideje ENO MORJE IDEJ 2024 v sodelovanju z zlatim partnerjem izbora, podjetjem Dinit d.o.o.

Izola, 27. junij 2024Občina Izola ter Javni zavod za spodbujanje podjetniątva in razvojne projekte Občine Izola (JZP Izola) sta danes v prostorih Občine Izola pripravila novinarsko konferenco, na kateri  sta predstavila prvo izvedbo izbora za najperspektivnejąe podjetniąke ideje ENO MORJE IDEJ 2024 v sodelovanju z zlatim partnerjem izbora, podjetjem Dinit d.o.o.

Izbor je namenjen spodbujanju inovativnosti in podjetnosti v izolski občini in ąirąe. ®elimo si prebuditi ambiciozne posameznike v Izoli in slovenski Istri ter zamejstvu, da bi nastajala nova podjetja, ki bodo omogočila več zaposlitev z viąjo dodano vrednostjo. ®upan Občine Izola Milan Bogatič je poudaril, da se »v občini zelo dobro zavedamo pomena podjetniątva za razvoj in blaginjo naąe skupnosti, zato smo v zadnjih letih namenili veliko truda in sredstev za vzpostavitev spodbudnega podjetniąkega podpornega okolja«. Spomnil je, da je Izola edina občina v slovenski Istri, ki je v zadnjih letih zagotovila industrijsko cono, Cono mestne industrije vzhod za nekdanjo Mehanotehniko. Za prihodnost pa je poudaril načrte za dokončanje Juľne ceste in navezavo novih parcel za podjetnike. S to cesto bi zagotovili ąe dodatna dva hektarja zemljiąč za rast in razvoj podjetij.
 
Podľupanja Občine Izola Nataąa Čerin je predstavila tudi druge aktivnosti, ki jih občina izvaja za spodbujanje podjetniątva. »Veseli me, da smo se danes zbrali na predstavitvi podjetniąkega izbora, ki bo pomembno prispeval k spodbujanju podjetniątva v naąi občini. Izpostavila bi ąe druge aktivnosti občine, na primer Podjetniąke zajtrke, kot ena redkih občin smo pripravil Strategijo razvoja podjetniątva Občine Izola, vsako leto razdelimo 120.000 evrov na javnem razpisu za dodelitev proračunskih sredstev za pospeąevanje razvoja podjetniątva ©e posebej je izrazila zadovoljstvo, da je ľe v teku projekt vzpostavitve Podjetniąkega inkubatorja Morje. Sestavljen je iz dveh ključnih aktivnosti, ki potekata sočasno:  ureditve prostorov inkubatorja in izvedbe podjetniąkega izbora ENO MORJE IDEJ, s katerim bomo prepoznali posameznike ali time z inovativnimi idejami in jim omogočili nadaljnji razvoj podjetniąkih idej v okviru inkubatorja. Prostori inkubatorja bodo urejeni po opravljenem izboru v začetku prihodnjega leta.
 
Zlatega partnerja izbora – Dinit d.o.o. – je predstavljal predsednik uprave Primoľ Patru. Poudaril je, da je ENO MORJE IDEJ pomembna platforma za promocijo in spodbujanje podjetniątva v izolski občini. Podjetje Dinit prispeva denarna sredstva za nagradni sklad izbora in s tem izraľa svojo zavezanost k razvoju lokalne podjetniąke skupnosti. »Smo podjetje, ki je svojo pot začelo kot startup v Izoli in je skozi izzive ter s pomočjo lastnega znanja, kreativnosti in predanosti zaposlenih v 16 letih zraslo v podjetje, ki zdaj zaposluje več kot 100 ljudi. Dinit je priznan dobavitelj tehnoloąkih storitev finančnim institucijam po vsej Evropi, večino prihodkov ustvari izven Slovenije.«
 
Direktor JZP Izola mag. Iztok ©kerlič je podrobneje predstavil potek izbora ENO MORJE IDEJ 2024, ki ga vodi javni zavod. ©kerlič je pozval, naj podjetni posamezniki in posameznice svoje ideje oddajo do 30. septembra letos. Oddaja prijav bo potekala preko elektronskega prijavnega obrazca, ki je objavljen na spletni podstrani občine. »Prepričan sem, da je izbor izjemna priloľnost za vse z inovativnimi idejami, da se poveľejo, pridobijo podporo in prispevajo k razvoju naąega lokalnega in ąirąega okolja. ®elimo si idej s področja lokalnih produktov v turizmu, varovanja okolja, okolju prijaznega kmetijstva in razvoja podeľelja, trajnostne modre ekonomije, digitalizacije, mobilnosti in razvoja navtične industrije.«
 
Ocenjevanje in izbor podjetniąkih idej bodo izvedli člani strokovne komisije, ki jo bodo sestavljali uveljavljeni podjetniki in drugi strokovnjaki iz podjetniąkega okolja. Oktobra letos bodo na drugi novinarski konferenci naznanjeni vsi, ki se bodo uvrstili v finalni del izbora. Javna predstavitev njihovih podjetniąkih idej pred strokovno komisijo pa bo novembra na zaključni prireditvi. Sledila bo podelitev nagrad.
 
V ta namen bo oblikovan podjetniąki nagradni sklad, v katerega bodo prispevali denarna sredstva podjetja in druge organizacije. Zlati partner izbora, podjetje Dinit, je v denarni sklad prispeval 2500 evrov. Zmagovalci izbora bodo poleg denarnih nagrad deleľni mentoriranja in svetovanja uveljavljenih podjetnikov in zunanjih strokovnjakov s področja priprave poslovnega modela pa tudi pomoči pri koriąčenju finančnih spodbud za zagon inovativnih podjetij. Med mentorji, s katerimi bo sodeloval JZP Izola, sta ustanovitelj in direktor podjetja Ensol 360 Jernej Čopi ter ustanovitelj in direktor podjetja Avto Center Jereb Andrej Jereb. Zmagovalci izbora bodo imeli moľnost souporabe laboratorijev in opreme Centra odličnosti InnoRenew CoE, ki je tudi partner izbora.

VIR: JP Izola