V okviru projekta bo EIMV pripravil predlog potrebnih sprememb pravil za priključevanje sončnih elektrarn na nizkonapetostno distribucijsko omrežje ter tudi predloge sprememb pravilnika za priključevanje in obratovanje sončnih elektrarn v okviru SONDSEE.

Datum objave:
8. avgust 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
arhiv Elektro Ljubljana

V okviru projekta bo EIMV pripravil predlog potrebnih sprememb pravil za priključevanje sončnih elektrarn na nizkonapetostno distribucijsko omrežje ter tudi predloge sprememb pravilnika za priključevanje in obratovanje sončnih elektrarn v okviru SONDSEE.

Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) sodeluje pri raziskovalno-inovacijskem projektu Dinamično upravljanje sončnih elektrarn za povečanje deleža sončnih elektrarn v nizkonapetostnem omrežju (DUSE), ki ga vodi in koordinira distribucijsko podjetje Elektro Ljubljana. Projekt je kvalificiran v okviru sheme raziskav in inovacij pri Agenciji za energijo.

V okviru projekta bo EIMV pripravil predlog potrebnih sprememb pravil za priključevanje sončnih elektrarn na nizkonapetostno distribucijsko omrežje ter tudi predloge sprememb pravilnika za priključevanje in obratovanje sončnih elektrarn v okviru SONDSEE, z namenom povečanja deleža priključenih sončnih elektrarn v obstoječem omrežju. Nova metodologija priključevanja novih sončnih elektrarn bi upoštevala možnost prilagajanja proizvodnje trenutnim napetostnim razmeram v distribucijskem omrežju. S tem novim pristopom ocenjujemo, da bomo lahko dosegli precej večji delež novih sončnih elektrarn v omrežju s kar najmanjšim vplivom na parametre kakovosti oskrbe.
Tehnološka rešitev bo temeljila na uporabi naprednega sistema za upravljanje distribucijskega omrežja - ADMS - in ocenjevalnika stanja za zagotovitev boljše spoznavnosti distribucijskega omrežja ter na uporabi sistema za izvajanje prožnosti v okviru podatkovne nacionalne enotne vstopne točke za krmiljenje sončnih elektrarn.
Trenutno se zaključujeta inštalacija novih referenčnih sončnih elektrarn in njihova priključitev na omrežje. Te elektrarne so že prejele soglasje za priključitev s pogojem dinamičnega upravljanja. Na podlagi sprotnih meritev proizvodnje sončnih elektrarn se bodo izračunali kazalci za oceno uspešnosti predlagane metodologije. Ti kazalci vključujejo oceno povečanja skupne moči priključenih sončnih elektrarn na posameznem nizkonapetostnem omrežju, oceno povečanja letne proizvodnje električne energije iz OVE na posameznem nizkonapetostnem omrežju ter oceno vpliva izdaje soglasij za priključitev novih sončnih elektrarn. Projekt se bo zaključil predvidoma konec tega leta.

Cilj projekta DUSE je dokazati, da lahko dinamično prilagajanje proizvodnje sončnih elektrarn vodi k bolj učinkovitemu izkoriščanju nizkonapetostnega omrežja in omogoča tudi večji delež priključenih sončnih elektrarn na distribucijskem omrežju. S pomočjo sistema za izvajanje storitev prožnosti v distribucijskem omrežju in izboljšane spoznavnosti omrežja bo projekt pokazal, kako optimizirati proizvodnjo sončne energije glede na lokalne parametre omrežja, predvsem v delih omrežja, kjer sicer zaradi obstoječih napetostnih razmer priključitev ne bi bila mogoča.

VIR: Naš Stik