Letošnje poletje v Mostarju sem doživela, kot bi se po dolgem času končno vrnila domov, v srce. Mesto sonca me je nežno sprejelo v smaragdno zelen objem doline reke Neretve.

Za to, da se je običajni turistični obisk preobrazil v globoko in izjemno doživetje prelepega kraja, časa in prostora ter tudi kulture, tradicije in zgodovine, je v največji meri odgovoren Demond, profesor zgodovine iz Mostarja in naš vodič.
Mostarec kot ladja z dolgo verigo in fiksnim sidrom.

Sicer rojen v Čapljini, 20 km od Jadranskega morja, se je Demond z družino zelo zgodaj preselil v Mostar, kjer živi še danes in, kjer bo, kot pravi, tudi ostal. Zgodovinar ostaja zavezan humski zemlji, koreninam in preprostem življenju v mestu sonca. Ko sem ga vprašala, kako je biti mostarec, je uporabil prispodobo ladje z zelo dolgo verigo, ki ji omogoči, da kdaj tudi izpluje iz svojega prelepega pristana, vendar jo fiksno sidro nikoli zares ne spusti. To sidro je Mostar, ki fiksira Mostarce, če ne fizično, potem v duhu. Demond priložnosti za odhod iz Mostarja v iskanju »boljšega« življenja, kjerkoli je že to, nikoli ni obžaloval. Mostar je zanj preprosto nostalgija duše, ki ga oblikuje v Mostarca, kakršen je.


VIR: Insights