Manjkajoči delež energije za izpolnitev cilja o 25-odstotnem deležu obnovljivih virov v bruto končni rabi energije smo tudi v letu 2021 zagotovili z zakupom na Češkem.

Avtor:
Brane Janjič

Po podatkih slovenskega Statističnega urada smo konec leta 2021 dosegli 24,64-odstoten delež obnovljivih virov energije v bruto končni rabi energije, kar je bilo za 0,36 odstotka manj od z zavezo zastavljenega cilja. Kot je znano, je evropska direktiva o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov Slovenijo zavezala k doseganju 25-odstotnega deleža energije iz obnovljivih virov v bruto končni rabi energije za leto 2021. Da bi zastavljeni cilj dosegli, smo se zato morali znova zateči k uporabi mehanizma statističnega prenosa obnovljive energije iz druge države članice EU, pri čemer je Slovenija manjkajoči delež obnovljivih virov v višini 208 GWh tudi tokrat zagotovila iz Češke. Letošnji primanjkljaj je sicer bil  nižji od tistega za leto 2020, ko smo morali za izpolnitev ciljev na Češkem zakupiti 465 GWh električne energije. 
Po posameznih sektorjih je bil delež obnovljivih virov sicer precej različen, in sicer je v sektorju ogrevanja in hlajenja znašal 35,22 odstotka (leto prej 32,1 odstotka), v sektorju električne energije 34,98 odstotka (leta 2020 35,1 odstotka) in v sektorju transporta 10,64 odstotka (leta 2020 10,9 odstotka). 

Evropska zakonodaja sicer predvideva tudi druge možne mehanizme v primeru nedoseganja nacionalnih ciljev, in sicer poleg statističnega prenosa (možnost nakupa in prodaje manjkajočih ali presežnih količin), tudi vlaganje v skupne projekte OVE s tretjimi državami ter sodelovanje v mehanizmu Unije za financiranje OVE, pri čemer države vplačajo del sredstev v poseben evropski sklad, iz katerega se nato financirajo različni projekti OVE. Je pa za države članice seveda najugodneje, če priložnosti za izpolnitev zastavljenih ciljev glede deleža OVE v končni rabi energije izrabijo z lastnimi uresničenimi projekti.

VIR: Naš Stik