Sodobnemu človeku ne sme biti vseeno, kakšno hrano uživa. Uživanje sezonske zelenjave in sadja, pridelanega v lokalnem okolju, je boljše za zdravje zaradi višje hranilne vrednosti in vitaminov kakor tudi zaradi varovanja okolja, ki je izjemno obremenjeno z dolgimi transporti živil in dodatno embalažo.

Sodobnemu človeku ne sme biti vseeno, kakšno hrano uživa. Uživanje sezonske zelenjave in sadja, pridelanega v lokalnem okolju, je boljše za zdravje zaradi višje hranilne vrednosti in vitaminov kakor tudi zaradi varovanja okolja, ki je izjemno obremenjeno z dolgimi transporti živil in dodatno embalažo. Prav tako se z lokalno samooskrbo zmanjšuje odvisnost od zunanje trgovine in revščina v družbi. Če pa svoj vrtiček obdelujete sami, bo imelo delo z zemljo in rastlinami tudi pozitiven učinek na duha in telo.
V tem duhu Razvojna agencija Zgornje Gorenjske izvaja projekt Lokalna samooskrba, ki ga financirajo občine Bled, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica. Da bi ljudi praktično spodbudili k lastni pridelavi hrane, imajo občani navedenih občin možnost pridobiti brezplačne sadike jagod, sibirskih borovnic, črnega ribeza in robid ter nekaterih dišavnic – rožmarina, šetraja in bazilike.
 
Gojenje nekaterih od izbranih vrst je povsem mogoče tudi v lončkih in koritih in je zato primerno tudi za tiste, ki živijo v stanovanjih ali nimajo vrta.
Brezplačne sadike zainteresirani lahko naročijo preko spletnega obrazca na povezavi na koncu članka. Prevzem naročenih sadik bo mogoč v izbrani trgovini s kmetijskim blagom na območju Zgornje Gorenjske. Naročila sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih kvot sadik na posamezno občino.
Vse, ki doma vrtnarite ali redite živali ob tem spodbujamo, da fotografije, misli ter zgodbe, povezane z lokalno samooskrbo delite na družabnih omrežjih Facebook in Instagram s ključnikom #lokalnogor.

Naročilo sadik: POVEZAVA

VIR: Občina Gorje