Danes se začenjajo enomesečne sodne počitnice. V tem času ne bo obravnav v odmevnejših primerih. Glede na razpisane naroke se bodo sodišča še največ ukvarjala z organizatorji nezakonitih prestopov meje.

sobota, 15.7.2023
Ljubljana, 15. julija (STA) - Danes se začenjajo enomesečne sodne počitnice. V tem času ne bo obravnav v odmevnejših primerih. Glede na razpisane naroke se bodo sodišča še največ ukvarjala z organizatorji nezakonitih prestopov meje. Na ptujskem sodišču bo narok za Kristijana Slodnjaka, ki mu očitajo pomoč pri umoru, na krškem za Franca Šterbana, obtoženega umora.

V času sodnih počitnic, ki uradno trajajo od 15. julija do 15. avgusta, bodo sodne dvorane večinoma samevale, vendar delo ne bo povsem zastalo.
Od odmevnejših primerov sta na Okrožnem sodišču Ptuj za 17. in 19. julij razpisani obravnavi v sojenju Kristijanu Slodnjaku, ki mu tožilstvo očita pomoč pri lanskem kaznivem dejanju umora Kidričana v naselju Mostje. Slodnjakov primer sodi med nujne zadeve, saj se trenutno nahaja v hišnem priporu.

Na Okrožnem sodišču v Krškem je za 25. julij razpisana obravnava v ponovnem sojenju Francu Šterbanu iz Brestanice, ki mu obtožnica očita umor žene. V času sojenja, ki se je v začetku julija začelo znova, potem ko je višje sodišče razveljavilo Šterbanovo priznanje krivde, se obtoženi nahaja v priporu, zato tudi njegova zadeva sodi med nujne.

Sicer pa se bodo, vsaj kar se kazenskih zadev tiče, sodišča med poletnimi počitnicami ukvarjala predvsem z organizatorji nezakonitih prestopov meje, za katere je praviloma odrejen pripor, saj je ravno v teh zadevah med sodnimi počitnicami na sodiščih razpisanih največ narokov.

Med sodnimi počitnicami na sodiščih le nujne zadeve
Med sodnimi počitnicami je sicer poslovanje sodišč okrnjeno. V tem času sodišča ne vročajo sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki, temveč odločajo le o nujnih zadevah. Med slednje sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora.
K nujnim zadevam se prištevajo tudi nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi s pridržanjem oseb v psihiatričnih ustanovah, zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini, ter izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok.

Nujne zadeve so tudi postopki v zadevah zavarovanja, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja ter zadeve prisilne poravnave in stečaja. Nemoteno bo potekalo tudi vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo. V času sodnih počitnic lahko sodišča sicer odločajo tudi o nenujnih zadevah, vendar le, če s tem soglašajo vse stranke. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen.

Jeseni nadaljevanje več odmevnih sojenj
Običajni vrvež se bo na sodne hodnike vrnil po 15. avgustu, ko se obeta nadaljevanje nekaterih odmevnih primerov. Na ljubljanskem sodišču bodo nadaljevali sojenje v zadevi Kavaški klan, v katerem tožilstvo več obtoženim očita trgovanje z drogo. Sojenje bodo nadaljevali z zaslišanji.

V zaključni fazi je sojenje nekdanji dekanji ekonomske fakultete Metki Tekavčič ter nekdanjima prodekanjama Mojci Indihar Štemberger in Poloni Domadenik, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost. Jeseni naj bi opravili še nekaj zaslišanj, potem pa bi se lahko sojenje počasi zaključilo.

Za enake očitke sicer ločeno sodijo tudi nekdanjemu dekanu ljubljanske ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, kjer naj bi neuradno avgusta primer zastaral. Da bi moralo biti tako, je za STA dejal tudi Mramor, a dodal, da za zdaj o tem ni dobil nobenega sklepa.

Na mariborskem okrožnem sodišču je za 5. september razpisan naslednji narok v sojenju za poskus umora in pomoči pri njem mladima zakoncema Aljažu in Patriciji Verhovnik, medtem ko še ni znano, kdaj se bo začelo sojenje Luki Gašpariču za poskus umora dekleta v mariborskem mestnem parku. To bi se moralo začeti potem, ko obdolženi na predobravnavnem naroku v začetku junija krivde ni priznal, njegov zagovornik Žiga Podobnik pa je predlagal izločitev nekaterih dokazov. Na sodišču so dejali, da se bo sojenje začelo, ko bodo izpolnjeni procesni pogoji.

Kmalu po sodnih počitnicah bi lahko epilog na mariborskem sodišču doživela ena od zadev, v katerih sodijo nekdanjemu predsedniku uprave nekoč druge največje državne banke Nove KBM Matjažu Kovačiču in v kateri se je na zatožni klopi znašel skupaj z lastnikom in direktorjem družbe Delo revije Matejem Raščanom. Gre za očitke o zlorabi položaja v zvezi s terminskimi pogodbami za nakup delnic nekaterih elektro podjetij, ki naj bi bile namenjene prikritemu kreditiranju Raščanovega poskusa prevzema časopisne hiše Večer. Sodišče je nameravalo zadevo skleniti že ta teden, a se je zapletlo zaradi čakanja na nekaj listin iz banke, zato je senat še en narok razpisal za 25. avgust.

Na koprskem sodišču bodo jeseni nadaljevali sojenje v zadevi Marina, na novogoriškem sodišču v zadevi smejalni plin, na celjskem pa sojenje Urošu Rotniku in soobtoženim v zadevi Teš 6.

Medtem pa glavna obravnava še ni sklicana v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in šestim soobtoženim, ki jim tožilstvo očita nepravilnosti pri gradnji hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Predobravnavni narok v zadevi je bil decembra 2021, ko nobeden od obtoženih ni priznal krivde. Po nekaterih pričakovanjih pa bi se sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču lahko nadaljevalo ravno to jesen.

VIR: Tax Fin Lex