Danes popoldan se bo na Bledu zaključil 2-dnevni Blejski strateški forum (BSF), največji zunanjepolitični dogodek v Republiki Sloveniji, ki je letos poteka pod naslovom »A World of Parallel Realities«.

Danes popoldan se bo na Bledu zaključil 2-dnevni Blejski strateški forum (BSF), največji zunanjepolitični dogodek v Republiki Sloveniji, ki je letos poteka pod naslovom »A World of Parallel Realities«. Ob prevzemu predsedovanja Slovenije Varnostnemu svetu Organizacije združenih narodov (OZN), je tokratni forum v ospredje postavil najvidnejše konflikte v globalnem kontekstu ter se osredotočil na iskanje stabilnosti sredi globalnega kaosa. Zbrane sta uvodoma nagovorila tudi Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, ter Generalni sekretar OZN, António Guterres, poleg gostiteljice, Ministrice za zunanje in evropske zadeve, Tanje Fajon, in Predsednice Republike Slovenije, Nataše Pirc Musar. Sledil je panel voditeljev, kjer so poglede in razmišljanja predstavili Premier Slovenije, Robert Golob, Premier Albanije, Edi Rama, Premier Srbije, Miloš Vučević in Premier Hrvaške, Andrej Plenković (na fotografiji s Predsednikom VZMD, Kristjanom Verbičem). Poleg najvišjih predstavnikov Republike Slovenije, so se dogajanja tudi letos udeležili številni najvišji predstavniki držav, mednarodnih institucij in gospodarstva.

Med vidnejšimi udeleženci foruma so bili letos tudi Predsednica Nevladne protikorupcijske fundacije v Rusiji in žena pokojnega opozicijskega politika Alexeia Navalnega, Yulia Navalnaya, soustanovitelj Free Russia Forum in večkratni svetovni šahovski prvak, Garry Kasparov, svetovalka palestinskega Predsednika Vlade, Amal Jadou, ter bivša zunanja ministrica in podpredsednica Vlade Izraela, Tzipi Livni.

Na povabilo organizatorjev se je foruma tradicionalno udeležil tudi Predsednik VZMD, ki je priložnost med drugim izkoristil za številne sestanke, srečanja in pogovore iz naslova prizadevanj VZMD, kakor tudi njihovih mednarodnih poslovno-investitorskih programov: Invest to Slovenia (investo.si) in International Investors` Network (investo.international). VZMD sicer že od leta 2012 aktivno sodeluje na BSF – VIDEO iz 2022: https://youtu.be/nI2xR4DjQfI in 2021: https://youtu.be/dkV0J8etk_Y.

VIR: VZMD