napovednik




»Zanima me inovacija literature. Inovacija v smislu logike in do katere mere lahko sledim tem logikam, ki so imanentne temi in hkrati
mojemu raziskovanju pisanja.«

Aleš Šteger
Drage bralke in dragi bralci,

toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo Beletrine v živo. Ta teden prisluhnite pogovoru o knjigi Bogovi se nam smejijo pesnika in pisatelja Aleša Štegra, ki je o svojem delu spregovoril z novinarko, pisateljico in TV voditeljico Vesno Milek.
Oglejte si oddajo Beletrina v živo
O knjigi: 
Knjiga Bogovi se nam smejijo je knjiga o mitih. Pravzaprav o narobemitih. Miti o Evropi, Meduzi, Orfeju, Prometeju, Ikarju in Narcisu so postavljeni v povsem konkretno in aktualno sodobnost. V zgodbah, katerih medsebojne odmeve zaznavamo preko subtilnih povezav, srečamo moškega, ki se nekega dne odloči radikalno izstopiti iz spon civilizacije, prevprašujemo prave in krvave pomene trka kultur preko samomorilskih ljubimcev iz Heidelberga in Istanbula, se spustimo do prometejskih vprašanj, ki se odpirajo rudarju ob nenadejani nalogi odkopavanja zasutih množičnih grobišč, vse do razmisleka o tem, česa je sploh zmožna ljubezen ob zgodbi o varnostniku v arheološkem muzeju, ki zaradi volje, močnejše od njegovih čustev, pokonča svojo Evridiko. Čeprav smo naučeni o mitih razmišljati kot o zgodbah, iz katerih lahko črpamo modrost, se v knjigi izkaže, da nas miti – ko se prično njihovi notranji mehanizmi udejanjati v nas, posameznikih iz mesa in krvi – največkrat predvsem zavedejo in iz nas naredijo tragikomične junake usode, ki se jim bogovi kvečjemu posmehujejo.Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina