Novi Max Original dokumentarni film „Moj muslimanski mož“ (Soțul Meu Musulman/My Muslim Husband) režiserjev Daniela Ioana Bărnutija in Alexandre Lizete Bărnuți

Novi Max Original dokumentarni film „Moj muslimanski mož“ (Soțul Meu Musulman/My Muslim Husband) režiserjev Daniela Ioana Bărnutija in Alexandre Lizete Bărnuți je doživel mednarodno premiero na 29. Sarajevskem filmskem festivalu (SFF). Film je koprodukcija HBO Maxa in Two Doc-a ter ga je Rada Šešić, filmska selektorka in režiserka, izbrala, da tekmuje v konkurenci 20 filmov (13 dolgometražnih, 2 srednjemetražnih in 5 kratkih) v tekmovalnem programu dokumentarnega filma SFF-ja.

Film spremlja zgodbo Daniela, ki se je spreobrnil v muslimansko vero, ter njegove žene Liz, mlade Romunke iz njegovega rojstnega kraja. V iskanju sreče in miru mora nov par preseči omejujoča prepričanja okolice, a tudi svoja. Premiera filma „Moj muslimanski mož“ bo to jesen na HBO Maxu.
„Zelo smo veseli, da ima naš koprodukcijski dokumentarec „Moj muslimanski mož“ mednarodno premiero na Sarajevskem filmskem festivalu. Ta projekt je sodeloval v predhodnem Docu Rough Cut Boutique-u, kar je bilo pomembno in je veliko pripomoglo k nastanku tako odličnega filma. Njegova tema se popolno ujema s prekrasnim multikulturnim okoljem Sarajeva. To je tudi razlog, zakaj smo zelo zadovoljni, da je film „Moj muslimanski mož“ prav na tem festivalu, da lahko premiero proslavimo v enem od mest, ki je pomagalo k ustvarjanju njegove zgodbe,“ je izjavila Tereza Keilová, producentka, Documentaries HBO Max CEE.
Dokumentarec, avtoportret nenajenostavnejšega zakona med dvema, ki se imata rada, je publika SFF-ja lepo sprejela. Žirante projekcije je ganil pristop ustvarjalcev, ki prikazuje, kako turbulentna in polna izzivov je lahko družinska dinamika na poti prilagajanja med kulturami. Prve gledalce je impresioniralo razkritje individualnih osebnosti protagonistov ter način, kako sta našla ravnovesje med obema vlogama – ustvarjalcev in glavnih junakov filma.
„Ko sva prvič prišla v Sarajevo in sva bila v fazi razvoja projekta, sva sanjala, da bi tu imeli mednarodno premiero. Čeprav je včasih težko sprejeti naše razlike, te delajo ta svet lepše in bolj avtentično mesto. Si predstavljate, da bi bili vsi isti? Kako dolgočasno bi bilo? Pomembno je, da se učimo eden od drugega, da smo složni in živimo v miru. Srce Sarajeva je v najinih srcih in na najinih poročnih prstanih, ki sva jih dala tu narediti leta 2018,“ pravi Daniel Bărnuți.
/
Daniel, mladenič, ki se je spreobrnil k islamu v svojih dvajsetih, se poroči z Liz, mlado žensko svobodnega duha iz Cluj-Napoce, njegovega rojstnega kraja v Rumuniji. Njuna pričakovanja so brezmejna. Pripravljena sta sprejemati svoje razlike in iskati kompromise, kot je navada v vsakem zakonu. Kmalu je njuno prepričanje zamajano z dvomi. Ujeta v svetu, ki ga ni lahko razumeti, se morata Dan in Liz boriti eden za drugega in za svoj odnos, čeprav to pomeni, da se morata celo odreči delu sebe, kakršna sta bila, ter izključiti nekatere ljudi iz svojega življenja. 
“To je film o ljubezni in borbi, o ljubezni med dvema človekoma z različnimi verskimi ozadji in o borbi s svetom okoli njiju, med njima samima in s tistim najpomembnejšim, samim sabo. Bilo je dolgo potovanje, v katerem sva dokumentirala nekatere najine najintimnejše trenutke, od globokih pogovorov do prepirov, in upam, da bo najina zgodba zrušila mnoge pregrade in mite,” pove Liz Bărnuți.
Max Original dokumentarni film „Moj muslimanski mož“ so leta 2023 producirali Two Doc, HBO Max in Avanpost z Danielom in Liz Bărnuți kot koproducentoma. Sneman je v Romuniji, Savdski Arabiji, Jordaniji in Katarju.

O Sarajevskem filmskem festivalu
Sarajevski filmski festival je mednarodni filmski festival s posebnim fokusom na regijo Jugovzhodne Europe (Albanija, Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Gruzija, Madžarska, Kosovo, Makedonija, Malta, Moldavija, Črna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turčija in Ukrajina), zaradi česar filmi, talenti in prihodnji projekti iz te regije pridejo v center pozornosti mednarodne filmske javnosti. CineLink Industry Days, del Sarajevskega filmskega festivala, ki je namenjen industriji, služi kot osrednje mesto za filmske profesionalce v Jugovzhodni Europi in je odigral ključno vlogo v spodbujanju filmske koprodukcije v regiji.

PR - Warner Bros. Discovery