napovednik


Vesna Bukovec, Ženske prihajajo, 2020, detajlAvtobiografija projektnega prostoraRazstavni in diskurzivni dogodek

Ponedeljek, 16. januar 2023, 19.00Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
____________

SCCA-Ljubljana je od leta 2004 do 2019 v Projektni sobi SCCA s programoma Studio 6 in Brez žebljev in podstavkov vzpostavljal produkcijski in eksperimentalni prostor, ki je povabljene umetnice_ke spodbujal k pripravi prostorskih, konceptualnih, vizualnih in intermedijskih postavitev. Z razstavnim in diskurzivnim dogodkom Avtobiografija projektnega prostora želimo z nekdanjimi gostujočimi umetnicami_ki, vodji in kuratorkami_ji obeh programov spregovoriti o učinkih Projektne sobe SCCA – na delo zavoda, na Metelkovo 6, na upravljanje z javnimi kulturnimi infrastrukturami, na samoorganiziranje v času prekarnih produkcijskih pogojev in ne nazadnje tudi na umetniško prakso nekdanjih sodelujočih umetnic in umetnikov.
Pri pogovoru bodo sodelovali Damijan Kracina, Barbara Borčić (vodji programa Brez žebljev in podstavkov), Saša Nabergoj (vodja Studia 6), Borut Savski (umetnik in član Cirkulacije 2) in Ana Čigon (umetnica). Pogovor bo moderiral Dušan Dovč (nekdanji vodja produkcije).

Pogovor bo pospremila razstavna intervencija In vendar me briga umetnice Vesne Bukovec, ki se s sopostavitvijo risb Ženske prihajajo in video razstave risb In vendar me briga odziva na pereče problematike sodobnega časa.

VEČ
____________

Produkcija: SCCA-Ljubljana
Program podpira: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

Javka pri rdeči zvezdi
Marko A. Kovačič, Slovenija, 2021, digitalni format, barvni, 2’40”Izgubljeni horizont: Program II
Prikaz filmskega/video opusa Marka A. Kovačiča iz let 1983–2021
Projekcije, razstava in pogovoriTorek, 24. 1. 2023, 20.00
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
____________PROGRAM IIPregled avtorjevih videodel vse od legendarnega večmedijskega projekta Casus Belli do prvih rojstev performativnih detektivskih likov, potopljenih v makete, instalacije in podobe disney-noirovskega makro (marko) videosveta. V ta svet avtor postavi tudi politično angažirano grotesko No More Heroes Any More, za konec pa nam dovoli vrnitev v vsakdanji socrealizem delavskih utopij in distopij.Po projekciji se bosta z umetnikom pogovarjala Peter Cerovšek in Igor Prassel.
VEČ
____________

Koprodukcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Partnerja: RTV Slovenija, Baza slovenskih filmov (BSF)
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturoO B V E Š Č A M O
Sklepni del projekta Zgodbe, ki še niso napisaneIzbrana besedila s konference Zgodbe, ki še niso napisane. Umetnice v Srednji in Vzhodni Evropi (Not Yet Written Stories. Women Artists in CEE) so objavljena v tiskani reviji Miejsce (št. 7/2021), ki jo izdaja Akademija za likovno umetnost v Varšavi. Med drugim lahko preberete  tudi članke treh slovenskih avtoric_jev: Urške Savič, Tie Čiček ter Mihe Colnerja. Revija je dostopna v knjižnicah SCCA, MG in ALUO. V mednarodni spletni repozitorij www.forgottenheritage.eu smo vnesli 155 dokumentov treh umetnic iz Slovenije: Ane Nuše Dragan, Eme Kugler in Zemire Alajbegović.VEČ
____________

Fotografija na naslovnici revije: Duba Sambolec med delom na skulpturah velikih dimenzij v tovarni Litostroj, Ljubljana, 1979-1980; foto: arhiv umetnice
 
VIR: Prejeli ste novice SCCA-Ljubljana