Arjan Pregl: Rojstvo slikarstva pregledna razstava 5. 4.– 5. 5. 2023

Arjan Pregl: Rojstvo slikarstva
pregledna razstava
5. 4.– 5. 5. 2023

Odprtje razstave bo v sredo, 5. aprila 2023, ob 19. uri. Umetnika in njegovo delo bo predstavila Martina Vovk, kustosinja v Moderni galeriji.

Arjan Pregl sodi v srednjo generacijo priznanih slovenskih umetnikov, ki je začel aktivno delovati na slovenskem likovnem prizorišču v poznih 90. Letih. V Mestni galeriji Nova Gorica se je nazadnje predstavil pred desetimi leti. Tokratna razstava, ki jo je umetnik poimenoval »Rojstvo slikarstva« predstavlja rdečo niti njegovega ustvarjanja v zadnjih desetih letih. Poudarjena sta dva cikla: Nedeljski akvareli (2011–2012) in Podobe, ki prihajajo (2020–). Avtor si postavlja temelja vprašanja o slikarstvu: o njegovi zgodovini, o vpetosti ustvarjalca v konkretne pogoje ustvarjanja, o zmožnosti artikuliranja sveta, obenem pa o povsem »znotrajslikarkih« rešitvah, odnosih med linijo in ploskvami, med hipno risbo in dolgotrajnim polaganjem barve, vse pa napeljuje na temeljno uganko: od kod podobe prihajajo? 

Na razstavi bo predstavljeno 16 akvarelov, 18 oljnih slik in okoli 150 risb iz različnih blokov in skicirk. Dr. Martina Vovk spremno besedilo v katalogu sklene z besedami: »To mnoštvo človeških figur (…) spominja na homunkule, zagonetne človečke, zapletene v svoje brutalne in nesmiselne dejavnosti, v nasilno in slepo mrgolenje, ki pa ni brez posledic. Tako kot vsako umetniško delo vsaka izjava celo v postfaktičnem času ni povsem brez posledic.«


O umetniku

Arjan Pregl (1973, Ljubljana) je leta 1998 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec in profesorja Bojana Gorenca. Leta 2001 je na isti akademiji zaključil magistrski študij slikarstva pod mentorstvom profesorja Gorenca. Zadnji semester magistrskega študija slikarstva je obiskoval na IUP Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Nato je vpisal magistrski študij grafike in ga pod mentorstvom profesorja Lojzeta Logarja končal leta 2004. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, pisanjem (strokovnih člankov, kolumn, leposlovja) in pedagoškim delom (uči na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na Akademiji umetnosti Nova Gorica in na Pedagoški fakulteti Maribor). Živi in dela v Ljubljani.


Reprodukcija Rojstvo slikarstva, 2022, olje na platnu, 140 cm × 110 cm (foto: Andrej Peunik): https://we.tl/t-wg1oU3Oh9i 


VIR: KDNG