napovednik

Arhitektura v živo >>


Arhitektura v živo: Plečnikov stadion
Četrtek, 15. december I 17.00
Vodi: dr. Tina Potočnik
Zbirno mesto: sporočimo prijavljenim dan pred dogodkom

Orlovski stadion v Ljubljani je bil zgrajen v času med obema vojnama, po zamislih arhitekta Jožeta Plečnika. Stadion so zgradili za Bežigradom, na poprej večinoma še neposeljenem območju severno od mesta, ki je po prvi svetovni vojni, deloma tudi na podlagi Plečnikovega regulacijskega načrta za Svetokriški okraj, doživljalo intenziven razvoj.

Tina Potočnik je konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in raziskovalka, ki deluje na področju arhitekturne zgodovine ter nepremične kulturne dediščine.

Prosimo vas, da nam udeležbo na vodenem ogledu sporočite na izobrazevanje@mao.si. Mesta so omejena.

Več >>
Foto: Plečnikov stadion / fototeka MAO
Nedelja v MAO >>
Vodstvo po razstavi UNIVERSUM Plečnik
18. december 2022│11.00 I MAO

Razstava UNIVERSUM Plečnik: Od delavnice do mita s pregledom izbranih arhitektovih pristopov in raziskovanjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino in odstira v javnosti doslej manj izpostavljene teme. Po razstavi bo vodil Miloš Kosec, sokustos razstave.  
Več >>
Ustvarjalna delavnica Steber in gozd stebrov
18. december 2022│11.00 I MAO


Nekatere stavbe na stebrih slonijo, druge želijo z njimi poudariti svojo monumentalnost in pomembnost ter ustvariti vtis lepote in harmoničnosti. Na razstavi bomo stebre poiskali na načrtih in fotografijah, izdelali pa bomo tudi imeniten klobuk, ki spominja na kapitel. Prijave: izobrazevanje@mao.si.
Več >>
MAO novice >>

Javni poziv
Trienale rokodelstva in obrti
Rok za prijavo: 12. marec 2023

Odprt je javni poziv za sodelovanje na razstavi Trienale rokodelstva in obrti, ki bo potekala od 14. septembra do 14. oktobra 2023 v Slovenj Gradcu.

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in predstavljajo eno najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Nova edicija trienala rokodelstva in obrti želi odražati spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja in izpostaviti aktualnost ter relevantnost tovrstnih procesov. Na trienalu želimo predstaviti izdelke, materiale in prototipe, ki temeljijo na ročni izdelavi in izhajajo iz tradicionalnih rokodelskih panog.

Javni poziv je namenjen rokodelcem, obrtnikom, oblikovalcem, umetnikom ter drugim ustvarjalcem in kolektivom različnih izobrazb in profilov, ki se ukvarjajo z različnimi načini ročne izdelave na temelju rokodelskih znanj.

Več o javnem pozivu in postopku prijave najdete tukaj.

Prijavitelj izpolni elektronski prijavni obrazec, ki je dosegljiv na spletni povezavi Trienale rokodelstva in obrti – prijavni obrazec najkasneje do 12. marca 2023.


Znani so zmagovalci filmskega natečaja v Plečnikovem letu

Z veseljem sporočamo, da smo podelili nagrade najboljšim kratkim filmom na filmskem natečaju ob 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika. Prejeli smo kar 26 kratkih filmov, izmed katerih se je žirija odločila za 3 zmagovalce in 4 prejemnike posebnih priznanj. Vsi nagrajeni kratki filmi bodo v naslednjih tednih naloženi na MAO Youtube kanal, vabimo k ogledu!
Obvestilo o odpiralnem času muzeja

Muzej za arhitekturo in oblikovanje bo v četrtek, 8. 12., zaradi nujnih popravil izjemoma odprt od 14.00 do 18.00.

VIR: Muzej za arhitekturo in oblikovanje