Čebelarska zveza Slovenije je na novinarski konferenci, ki je potekala danes, 16.03.2024, v okviru ApiSlovenije 2024 – 47. dnevov čebelarstva na Celjskem sejmu v okviru marčnih sejmov, na katerih poteka tudi osrednji čebelarski sejem, spregovorila o AKTUALNIH ZADEVAH V ČEBELARSTVU in njeni problematiki.

Čebelarska zveza Slovenije je na novinarski konferenci, ki je potekala danes, 16.03.2024, v okviru ApiSlovenije 2024 – 47. dnevov čebelarstva na Celjskem sejmu v okviru marčnih sejmov, na katerih poteka tudi osrednji čebelarski sejem,  spregovorila o AKTUALNIH ZADEVAH V ČEBELARSTVU in njeni problematiki.

Na novinarski konferenci so sodelovali : Boštjan Noč – predsednik ČZS, Aleš Bozovičar- opazovalec in napovedovalec čebeljih paš in Tina Žerovnik- koordinatorka projekta promocije shem kakovosti..


  1. Prezgodnja čebelarska sezona.
Letošnji Izredno topel začetek leta je vzpodbudil razvoj rastlin, katere običajno cvetijo vsaj tri tedne kasneje kot letos . Tako zgodnjega in intenzivnega razvoja rastlin čebelarji do sedaj še nismo beležili, zato se z veliko zaskrbljenostjo  sprašujemo kako bodo ob takšnem nadaljevanju medovite rastline uspele ponuditi pašo in predvsem kako bodo čebele v takšnih razmerah lahko preživele. 


  1. Nov mandat predsednika Čebelarske zveze Slovenije in Evropska čebelarska zveza (EBA)
Boštjanu Noču je bil ponovno zaupan 4 letni mandat vodenja Čebelarske zveze Slovenije, nov izziv pa mu predstavlja tudi ustanovitev Evropske čebelarske zveze.
Na otvoritveni slovesnosti je med drugim povedal:

Brez čebel ni opraševanja, brez slovenskih čebelarjev ni slovenskih čebel, če ne bo slovenskih  čebel ne bo slovenske hrane, če ne bo čebel,  potem ne rabimo nobenih podpor več v čebelarstvu, zato je sedaj skrajni čas, da država prisluhne zahtevi čebelarjev stari že 20 let in slehernemu čebelarju za sleherni panj pomaga. Pred dvajsetimi leti smo imeli zagotovljena finančna sredstva MKGP v ta namen, a ni bilo zakonske podlage, sedaj ta je.   Vemo kakšne čebelarske letine imamo zadnja leta, lansko leto recimo 2 kg po panju, ja, 2 kg po panju … zato je bil Občni zbor ČZS jasen in soglasen kaj želimo – zahtevamo – si zaslužimo: podpore za opraševalni servis za vsak panj in zakon za pomoč ob slabih letinah zaradi naravnih nesreč (pozeba, suša, ..) tistim čebelarjem, ki od čebelarstva živijo. 
Na žalost pa sedaj vse bolj razumem naše športnike. Tako kot športniki, smo tudi mi že nekaj let paradni konj za hvalo naše države v svetu, a doma nas večinoma  politika ne sliši oziroma nas ne posluša.
Spoštovana država, če si čebelarstvo kot eden  paradnih konj promocije Slovenije in slovenskega kmetijstva  v tujini  ne  zasluži za opraševalni servis čebel ubogih 10 evrov po panju, potem smo res dobri samo za fotografijo, kot večkrat poudarijo tudi naši  športniki.

Že smo zaprosili za sestanek pri predsedniku Vlade, Ministrici MKGP in vseh poslanskih skupinah. Verjamem v pogovor in dogovor. Protestirat si ne želimo, verjamem, da protesta ne želi niti država.

Program predsednika Čebelarske zveze Slovenije, Boštjana Noča za novo mandatno obdobje 2024-2028 se nahaja v prilogi sporočila za javnost.

  1. Priložnost čebelarjev in potrošnikov v shemah kakovosti.
Na letošnji ApiSloveniji se predstavljajo Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla pod sloganom »Okusite pravega«. Kampanja poteka v okviru evropskega projekta promocije medov z zaščiteno označbo porekla in zaščiteno geografsko označbo Enjoy, it's from Europe. Na razstavnem delu sejma potekajo degustacije različnih vrst medov, medeni kulinarični šov s superfinalistko Masterchef Slovenija, Anjo Fir, obiskovalci pa se na kolesu sreče lahko potegujejo tudi za praktične nagrade in popust pri nakupu zaščitenih medov iz evropskih shem kakovosti. 
Med, vključen v evropske sheme kakovosti, dosega še višje kakovostne parametre, kot jih predpisuje Pravilnik o medu. Poleg tega mora biti pridelan na določenem geografskem območju, čebelarji pa morajo čebelariti po načelih dobre čebelarske prakse, pri čemer jih nadzirajo še neodvisne kontrolne organizacije. Vključevanje v sheme višje kakovosti prinaša čebelarjem večjo prepoznavnost, zaupanje potrošnika, nove tržne priložnosti ter krepitev ugleda in konkurenčnosti na domačem in tujih trgih. 
Zaščitene medove iz evropskih shem kakovosti potrošnik prepozna po evropskih znakih kakovosti na prelepki kozarca. Modro-rumeni označuje zaščiteno geografsko označbo, rdeče-rumeni pa zaščiteno označbo porekla. Ti označbi sta zagotovilo višje kontrolirane kakovosti, sledljivosti in znanega porekla. Zaščitene medove iz evropskih shem kakovosti lahko kupimo neposredno pri čebelarju, pri trgovcih, na tržnicah ali na spletu. Več informacij o projektu promocije in zaščitenih medovih iz EU shem kakovosti je na voljo na spletni strani in Facebook profilu »Okusi med«.

VIR: Čebelarska zveza Slovenije