napovednik

Bližajo se Dnevi poezije in vina z uglednimi pesniškimi imeni z vsega sveta

Med 21. in 26. avgustom bodo Ptuj in drugi kraji gostili že 27. festival Dnevi poezije in vina v organizaciji založbe Beletrina, največji in najbolj prepoznaven mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, ki bo tudi letos postregel z domiselno mešanico svetovne poezije, vrhunskega vina in izvrstne hrane. Programske vajeti festivala, ki vsako leto privabi več kot pet tisoč obiskovalcev in bo letos gostil 18 svetovno priznanih avtorjev in avtoric, je letos prevzela pesnica Kristina Kočan. Poleg glavnih festivalskih poudarkov, poezije in vina, bo festival obiskovalcem ponudil vrsto dogodkov s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in različne interesne skupine. Program festivala, katerega častna gosta bosta švicarska pesnica Ilma Rakusa in litvanski pesnik Eugenijus Ališanka, avtor tradicionalnega Odprtega pisma Evropi pa je angleški pesnik, pisatelj in dramatik David Harsent, bodo podrobno predstavili na novinarski konferenci, ki bo potekala v četrtek, 17. avgusta, ob 11. uri v MuziKafeju na Ptuju.
Eugenijus Ališanka, Ilma RakusaŽe pred festivalom bosta izšli dvojezični pesniški zbirki že omenjenih častnih gostov Dnevov poezije in vina.


Eden najpomembnejših sodobnih litvanskih pesnikov Eugenijus Ališanka se slovenskim bralcem predstavlja s pesniško zbirko Če, ki prinaša 44 pesmi, v katerih avtor preizprašuje univerzalne teme človekovega bivanja, medtem ko zbirka Impressum: Upočasnjena svetloba švicarske pesnice in pisateljice Ilme Rakusa prinaša nabor avtoričinih vtisov, izbranih iz njenega vsakdanjega življenja, spomina in številnih potovanj po Vzhodni Evropi, Bližnjem in Daljnem vzhodu.Med avgustovskimi Beletrininimi izdajami kar pet domačih avtorjev in avtoric

V tokratni knjižni beri domačih literatov posebej izstopajo samosvoja dela mlajših avtoric. Ana Marwan že skoraj dvajset let živi na Dunaju in piše v nemškem in slovenskem jeziku, za svoje delo je bila večkrat nagrajena na obeh straneh meje. Roman Lipitsch, ki govori o samotarskem gospodu Karlu, katerega vero v draž puščavniškega življenja zamaje poznanstvo s sosedo Mathilde, je nastal v nemškem jeziku, med slovenske bralce pa prihaja v prevodu Mojce Kranjc. Povsem drugačna je junakinja Eve Mahkovic, ki jo – tako kot avtorico težko pričakovane knjige Toxic – zanima skoraj izključno izkušnja sveta mlajše (recimo) urbane ženske. Tretjo v vrsti »ženskih« knjig podpisujeta dve avtorici, amaterska mikologinja in determinatorka gliv Katarina Grabnar Apostolides in pisateljica Ana Schnabl. Zadnja vijoličasta bledivka je plod njunega druženja in pogovorov, na podlagi katerih je nastal navdušujoč preplet priročniškega vodnika po svetu gob in osebne zgodbe dekleta, ki mu je ljubezen do narave pomagala ubežati odvisnosti. V tokratnem svežnju novih izdaj se predstavljata še dva domača avtorja. Pesnik mlajše generacije Jan Krmelj v zbirki Uho razgrinja svoje premisleke o koncu sveta, s ponatisom romana Menuet za kitaro pa se bo Beletrina poklonila spominu na kontroverznega pisatelja Vitomila Zupana, ki je še danes, več kot trideset let po smrti, izjemno aktualen. Zupanovo pisanje, poleg aktualnega ponatisa spomnimo na njegova kultna romana Komedija človeškega tkiva in Levitan, je vseskozi napeto, zgodbe so malce divjaške in polne erotike, pa vendar je avtor predvsem razmišljevalec, včasih na robu sentimentalnosti, a hkrati pesimist. Njegova dela, ki jih odlikuje izjemen občutek za podajanje temačnih zgodb ter tekoč, pronicljiv jezik močno zaznamuje avtobiografska nota. Tudi v Menuetu za kitaro, v katerem skozi pogovore dveh nekdanjih sovražnikov, ki se srečata po vojni, večplastno preslikava človekovo dojemanje v času vojne. Beletrina v živo, že več kot tri letaBeletrina v živo je serija spletnih oddaj, ki so v obliki videoposnetka in podkasta na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri in prinašajo pogovore o branju in o knjigah, ki pravkar prihajajo na knjižne police. Spletno oddajo so pri Beletrini zasnovali med pandemijo covid-19, da bi v času, ko ni bilo mogoče izvajati javnih dogodkov, bralce dosegli preko zaslonov. Prva oddaja je bila na sporedu 13. aprila 2020, doslej se je zvrstilo več kot 120 epizod, serijo pa načrtujejo povečati na dve izdaji tedensko. Posamezno epizodo v povprečju spremlja 500 gledalcev, največ ogledov, več kot 15 tisoč, pa je zabeležil pogovor Vesne Milek z Borisom Cavazzo ob izidu ponatisa biografije Cavazza. Tudi Beletrina v živo v obliki podkastov, ki so jih začeli predvajati marca letos in so na voljo tudi v vseh največjih podkast mrežah (Apple, Google, Spotify idr.), si je že pridobila širok krog poslušalcev. Oddajam jih je v dobrih štirih mesecih prisluhnilo že več kot dva tisoč.

Zadnja julijska epizoda je posvečena slovenskemu, evropskemu in svetovnemu klasiku Lojzetu Kovačiču, velikemu mojstru pripovedne proze dvajsetega stoletja. O njegovem romanu Resničnost, ki ga je Beletrina nedavno izdala v osveženem ponatisu, je spregovoril literarni zgodovinar dr. Matevž Kos. V pogovoru z novinarko Nino Jerman je predstavil izjemno, tudi danes aktualno delo, ki ga lahko beremo tudi kot opomin pred totalitarizmi vsake vrste.V ponedeljek, 7. avgusta, bo na sporedu oddaja, ki prinaša pogovor o branju in o tem, kako k temu posvečenemu, prijetnemu početju pritegniti mlade. Gosta bosta zavzeta promotorja literature, javnosti dobro znani pisatelj, komik, igralec, raper in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama ter Damjan Zorc, anglist, prevajalec, pisec in strasten bralec. V pogovoru z novinarko Marušo Prelesnik Zdešar bosta razkrila, ali je res, da mladi ne berejo, kakšni so trendi branja med mladimi in kaj se lahko starejši bralci naučijo od mladih.
Teden zatem, 14. avgusta, v goste prihaja litvanski pesnik Eugenijus Ališanka, ki se je slovenskim ljubiteljem poezije prvič predstavil leta 2008 z zbirko Iz nenapisanih zgodb, tokrat pa bo kot častni gost nastopil na Dnevih poezije in vina na Ptuju. Globoka in dovršena poezija se dotika univerzalnih tem, ki jih pesnik obogati z osebnimi izkušnjami, odmevi otroštva, pristnimi vtisi in različnimi pesniškimi intonacijami. O zbirki poezije z naslovom Če, za katero je sam izbral pesmi iz svojih zadnjih treh zbirk Exemplum (2006), Če (Jeigu, 2011) in Samo črtkane črte hrbtenice (Stuburo tik punktyrai, 2016), se bo z avtorjem pogovarjal pesnik Muanis Sinanović.
Teden kasneje se bo predstavila druga častna gostja Dnevov poezije in vina, Ilma Rakusa, ki v Slovenijo prihaja z zbirko Impressum: Upočasnjena svetloba. V svoji poeziji avtorica razgrinja vtise iz vsakdanjega življenja, pri čemer pa se ne zazira le sama vase, temveč je najprej in predvsem občutljiva do narave, do drugih dežel, drugih ljudi, drugih bitij. Več bo razkrila v pogovoru, ki ga bo vodila prevajalka in literarna kritičarka Anja Zidar. Avgustovski niz Beletrine v živo bo zaključila oddaja z Evo Mahkovic, ki bo predstavila svojo novo knjigo Toxic. O svojstvenem pisanju ene najbolj vznemirljivih in nenavadnih pisateljic mlajše generacije, s katerim razkriva tegobe in radosti iz življenja mlade urbane ženske, se bo z avtorico pogovarjala publicistka Manca G. Renko.Ksenija Benedetti s Hišo sozvočja v Hiši kulture
V sredo, 30. avgusta, ob 19. uri bo Hiša kulture v Sv. Antonu nad Koprom gostila Ksenijo Benedetti, rojeno Koprčanko, katere rodbinske korenine segajo v Brkine, ki bo predstavila svojo edinstveno avtobiografijo z naslovom Hiša sozvočja. Dolgoletna šefinja Protokola Republike Slovenije, danes izredna predavateljica na Univerzi na Primorskem in vodja Akademije za poslovni protokol, bo bralcem razkrila, kako je nastajalo to izjemno delo, stkano iz vprašanj kar 75 sogovornikov in avtoričinih odgovorov. Knjiga, ki je nastajala kar tri leta v številnih krajih, od Kopra do Ljubljane, pa od Hvara do Toskane, ponuja vpogled v različna obdobja avtoričinega življenja, njena zanimanja, razmišljanja, prepričanja, ljubezni, vrednote in strahove. Pogovor z iskreno in drzno avtorico, ki je brez pomislekov odgovorila na še tako provokativna vprašanja, bo vodila novinarka Maja Pertič Gombač.Beletrinini trubadurji gredo na morje
V dopustniškem avgustu se bodo tudi Beletrinini trubadurji podali v kraje bližje morju. Prav na Obali, v Centru dnevnih aktivnosti Ankaran, bo v četrtek, 10. avgusta, ob 19. uri zapihal Veter z vzhoda, ko bo Tone Partljič predstavil svoj najnovejši roman o rodnem Mariboru. Trubadurko Vlasto Nussdorfer bo na Vrtu knjige za Knjižnico Koper v sredo, 16. avgusta, ob 19. uri gostilo mesto, v katerem je preživela del svoje mladosti. Bivša državna tožilka bo z bralci delila svoje bogate in pretresljive izkušnje, ki jih je popisala v knjigi Tanka črta. Tudi naslednji trubadurski večer bo obarvan kriminalistično. V četrtek, 24. avgusta, ob 19. uri bo namreč kraljica slovenske kriminalke Irena Svetek v Goriški knjižnici na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici predstavila zadnja dva romana iz trilogije o tožilcu Miu Aureliju, ki ju je naslovila Beli volk in Črni princ.

VIR: Beletrina