Obeležujemo glasbeni jubilej

Obeležujemo glasbeni jubilej

Letos praznujemo 70 let Avsenikove glasbe. V dveh dokumentarnih oddajah se bodo na Televiziji Slovenija spomnili fenomena bratov Slavka in Vilka. Oddaji bosta na sporedu dva zaporedna petka, 15. in 22. septembra 2023, ob 20.00 na TV SLO 1.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
15. september 2023 ob 10.32
RTV SLO, Televizija Slovenija
Brata Avsenik sta v letih glasbenega udejstvovanja (1953 –1990) priljubljene in zdaj že zimzelene polke in valčke ponesla po Sloveniji, Evropi in v svet. Ob 70. obletnici začetka njunega delovanja bosta na Televiziji Slovenija na voljo za ogled posebni, jubilejni oddaji. Gostje oddaje bodo člani družine Avsenik: Sašo, Grega in Monika.

Zgodbe in spomine na velikana domače glasbe bodo pripovedovali tudi Alfi Nipič, Jožica Kališnik, Marija Ahačič Pollak, Igor Podpečan, Tone Fornezzi, Vinko Šimek, Janez Per, Aleksi Jercog, Anti Gubenšek, Niko Legat, Bojan Lugarič, Smiljan Greif, Kristijan Šmid, Jure Ivanušič, Tomaž Guček, Marija Ahačič Pollak, Dušan Hren, Igor Pirkovič, Patrik Greblo ter Andrej Bergant. Oglasili se bodo oboževalci Avsenikove glasbe iz Avstrije (Stefanie Herter, televizijska voditeljica, in Bernd Pratter iz ORF) pa tudi Slovenci v ZDA (Joe Valenčič iz Clevelanda), Avstraliji (Phil Nadvešnik iz okolice Melbourna) in oboževalec Hajime Anzai iz japonskega Tokia.


Jubilejni oddaji z voditeljem Andrejem Hoferjem. Foto: Adrian Pregelj



Gledalci si bodo lahko premierno ogledali tri sveže videospote skladb Ena bolha za pomoč v izvedbi ansambla Saša Avsenika, Pod cvetočimi kostanji v izvedbi Veselih svatov s Tjašo Hrovat Steklasa in Matjažem Vlašičem ter Venček Avsenikovih uspešnic v izvedbi Slovenskih zvokov.

V oddaji bodo predstavljeni številni mejniki v glasbeni zgodovini s posnetki iz bogatega arhiva Televizije Slovenija. Mednje gotovo sodijo utrinki s koncerta v Hali Tivoli ob 30-letnici ansambla, Gala koncert Avsenikov iz Bele dvorane v Velenju, koncert Ne sveti zvezda v noč svetleje in koncert Avsenik s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Prikazane bodo tudi odlične izvedbe melodij bratov Avsenik iz oddaje V petek zvečer: Otoček sredi jezera v izvedbi Avsenikovega terceta, Lepe ste ve, Karavanke v izvedbi Klemna Torkarja in Eve Černe Avbelj, Tam, kjer murke cveto so zapele Eva Boto, Kaja Humski in Nuša Derenda, s skladbo Prelepa Gorenjska pa je nastopila skupina Vivere. Gledalci si bodo lahko ogledali še odlomke s tridnevne prireditve Narodno-zabavni vikend v begunjah, ki ga vodi Niko Legat s skupino Veseli Begunjčani.