V petek, 17. 11. 2023, je v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje županja Mateja Povhe gostila okroglo mizo z gospodarstveniki v občini Trebnje.

V petek, 17. 11. 2023, je v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje županja Mateja Povhe gostila okroglo mizo z gospodarstveniki v občini Trebnje.

Udeleženci okrogle mize z naslovom Kako pomemben je dialog z lokalnimi gospodarstveniki za napredek in razvoj? so bili državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš, direktor podjetja Trimo d. o. o. Božo Černila, direktor podjetja REM d. o. o. Igor Kastelic, direktor podjetja TEM Čatež d. o. o. Dejan Bjelobaba, direktor podjetja TPV Automotive d. o. o. dr. Ivan Erenda in županja Mateja Povhe. Okroglo mizo je vodil novinar Uroš Slak. Namen srečanja je bilo spodbuditi povezovanje ter identificirati pobude in usmeritve z željo po nadaljnjem razvoju in sodelovanju.

V uvodu je županja predstavila demografske in druge statistične podatke, ki spremljajo hitro rast občine. Izpostavila je zaključene projekte Občine Trebnje v njenem prvem letu županovanja in se ozrla na projekte, ki so v načrtu za prihodnost. Poudarila je, da se Občina Trebnje s 606 registriranimi podjetji uvršča med 11 najbolj razvitih slovenskih občin. Glede na skokovito rast gospodarstva je predstavila razpoložljivost prostih površin v gospodarskih conah in načrte za širitev le-teh z vizijo, da Trebnje postane večje storitveno in poslovno središče. Dodala je, da se kot občina zavedamo, da hkrati z večanjem števila prebivalcev naraščajo tudi potrebe po spremljajočih družbenih, športnih in kulturnih dejavnostih ter zadostno infrastrukturo, ki to omogoča.

Tomaž Kordiš je poudaril, da je regija izjemno napredovala, k čemer sta pripomogli avtocestna in elektroenergetska povezava, a izpostavil, da so prav gospodarstveniki tisti, ki so jo pripeljali med najbolj razvito. »Ključnega pomena za razvoj so vlaganja v razvoj in inovacije. Pohvalimo se lahko, da smo na tem področju med vodilnimi regijami v Sloveniji, saj so inovatorji na razpis prijavili že več kot tristo projektov. Pomembna so tudi vlaganja v zaposlene, razvoj kompetenc in privabljanje strokovnjakov iz drugih regij,« je še dodal.

Igor Kastelic je izpostavil, da so ključni ukrepi v Trebnjem zagotovitev infrastrukture za mlajšo generacijo zaposlenih, saj je nujno potrebno delati na kadrovskem potencialu: »V REM-u imamo mlad kolektiv, posamezniki pa prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Če želimo zaposlovati visoko izobražen kader, je nujno, da jim ponudimo tudi okolje, ki bo za njih zanimivo. Samo z dobrim kadrom lahko posegamo višje.«

Trimo, ki se lahko pohvali z več nagradami in slovi kot najuglednejši delodajalec na področju gradbeništva, v naslednjih treh letih načrtuje vzpostavitev razvojnega centra celotne skupine, kjer bodo zaposlili 50 inženirjev. Božo Černila je izpostavil podobne pobude glede privabljanja novih kadrov in pravi: »Novo zaposleni morajo prepoznati okolje, kjer bi želeli živeti s svojo družino. Trebnje potrebuje vrtčevske in šolske kapacitete, površine za aktivno preživljanje prostega časa in ostalo infrastrukturo.«

Dejan Bjelobaba se je ozrl na zgodovino razvoja podjetja TEM Čatež, ki je doživelo veliko lepih trenutkov in težkih preizkušenj. »V zadnjih šestih letih smo zaključili z dvema večjima investicijama poslovno-skladiščnih prostorov in zaposlili več kot 50 novih ljudi. Izjemno pomembnost dajemo ustvarjanju delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in skrbimo za dobro počutje svojih zaposlenih. S sodelovanjem z lokalno skupnostjo smo zadovoljni, saj nanje gledamo kot na partnerje. Seveda pa je ključno, da je zadovoljstvo obojestransko,« je strnil v svojih besedah.

Dr. Ivan Erenda iz podjetja TPV Automotive je napovedal širitev proizvodnje na Veliki Loki in izpostavil število inovacij v slovenskem prostoru: »Naše podjetje se lahko pohvali z realizacijo več kot 70ih inovativnih projektov, kar nakazuje, da imamo Slovenci izjemno inovativno žilico.«

Državni sekretar Matevž Frangež je podjetnikom čestital za izjemne rezultate: »Kaže, da imate v občini Trebnje ambiciozna podjetja v različnih panogah in visoko stopnjo znanja. To je tudi recept, s katerim mora Slovenija vstopati v gospodarske spremembe, saj živimo v času, ko se vloga države v gospodarstvu spet povečuje. Naša prihodnost so visoko izobraženi talenti, zato je pred nami izziv, kako privabiti kader od drugod in obdržati obstoječ kader.«
Dogodka se je udeležilo več kot 40 podjetnikov iz občine Trebnje. Zastavili so dobra izhodišča za prihodnost in potrdili, da je Trebnje križišče, kjer se srečujejo priložnosti.
 
 
Galerija

VIR: Občina Trebnje