Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je objavilo novo poročilo o potrebi po zmanjšanju neenakosti med spoloma pri energetskem prehodu.

Datum objave:
28. februar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je objavilo novo poročilo o potrebi po zmanjšanju neenakosti med spoloma pri energetskem prehodu.

Poročilo je poziv k prepoznavanju zapletenih povezav med spoloma, energetsko revščino in širšim energetskim prehodom ter k ukrepanju za njihovo obravnavo. Osvetljuje pogosto spregledan vpliv razlik med spoloma pri dostopu do čiste in cenovno dostopne energije ter poudarja potrebo po takojšnjem ukrepanju za premostitev vrzeli in spodbujanje družbene odpornosti.

Poudarja pomen vključujočih politik pri zagotavljanju dejavnega udejstvovanja in zastopanosti žensk v energetski industriji, ne samo kot potrošnic, ampak tudi kot odločevalk in inovatork. Poudarja pomen razbijanja tradicionalnih političnih prepričanj ter zagotavlja načrt za bolj integriran in celovit pristop k obravnavanju zapletenih vzrokov energetske revščine.

Poročilo namreč ugotavlja, da so ženske pogosto bolj izpostavljene energetski revščini, predvsem zaradi nižjega razpoložljivega dohodka in prevelike zastopanosti v enostarševskih gospodinjstvih. Posledično so bolj izpostavljene posledicam energetske revščine, vključno z vplivi na zdravje in socialno izključenostjo. Zmanjšanje neenakosti med spoloma pri dostopu do energetskih storitev in oblikovanju ustrezne politike sta ključnega pomena za pravičen in vključujoč energetski prehod.

Ženske so leta 2019 v povprečju predstavljale 32 odstotkov svetovne delovne sile v sektorju OVE. Opolnomočiti jih je treba ne le kot potrošnice, ampak tudi kot proizvajalke in oblikovalke politik. Za zagotovitev enake udeležbe in zastopanosti žensk pri energetskem prehodu je potrebna politična in vodstvena angažiranost.

Poročilo ugotavlja, da se veliko ustreznih podatkov ne zbira, poroča ali spremlja na način, razčlenjen po spolu. To predstavlja zamujeno priložnost za informiranje oblikovalcev politik in spremljanje izvajanja politik. Potrebne so ustrezne metode zbiranja podatkov in monitoringa za spremljanje uspeha energetskega prehoda, ki vključujejo enakost spolov, kar omogoča utemeljene in ciljno usmerjene ukrepe na nacionalni in evropski ravni. 

Ugotovitve poročila lahko služijo kot podpora političnim ukrepom in dobrim praksam za zmanjšanje energetske revščine žensk, povečanje njihove zastopanosti v energetskem sektorju in krepitev njihove splošne vloge pri energetskem prehodu. To je bistvenega pomena za uresničevanje evropskega zelenega dogovora, ki ne izključuje nikogar.
Prepoznavanje in popravljanje razlik med spoloma v spreminjajočem se energetskem okolju ne zagotavlja le pravičnega prehoda, ampak tudi postavlja pot opolnomočeni, odporni in napredni evropski družbi.

VIR: Naš Stik