27. novembra, je v Domu KULTure MuziKafe na Ptuju potekalo praznovanje jubilejne, že 100. Hude pokušnje!, ki je tudi tokrat prineslo izvrstno poezijo in izjemne vinske okuse. Jubilejni dogodek je bil seveda slavnosten, v kozarcih se je penilo in iskrilo, prizorišče pa je do zadnjega kotička napolnilo več kot 80 obiskovalcev. Konec je pospremilo še sladko presenečenje – torta!

27. novembra, je v Domu KULTure MuziKafe na Ptuju potekalo praznovanje jubilejne, že 100. Hude pokušnje!, ki je tudi tokrat prineslo izvrstno poezijo in izjemne vinske okuse. Jubilejni dogodek je bil seveda slavnosten, v kozarcih se je penilo in iskrilo, prizorišče pa je do zadnjega kotička napolnilo več kot 80 obiskovalcev. Konec je pospremilo še sladko presenečenje – torta!


Foto: Albin BezjakObiskovalci so uživali v poeziji Davida Bedrača, s katerim se je pogovarjala pesnica in prevajalka Kristina Kočan. Na odru bi se morala pridružiti tudi Miklavž Komelj in Ana Svetel, ki pa sta nastop zaradi bolezni žal odpovedala. Slavje so lepo pospremile tri penine kleti Radgonske gorice, ki velja za najstarejšo in največjo pridelovalko penin v Sloveniji. Rujno kapljico je predstavila someljejka Monika Pavlič, z njo pa se je pogovarjal vinski publicist Jože Rozman.


»Spodobi se, da je bila jubilejna Huda pokušnja! nekoliko drugačna in po svoje huda, navsezadnje gre za zavidljivo število dogodkov, ki smo jih nepretrgoma nizali enajst let,« je povedala producentka Hudih pokušenj! Taja Islamovič. Literarne goste izbira Kristina Kočan, pesnica in prevajalka, tudi programska vodja festivala Dnevi poezije in vina. »Izbor je tokrat temeljil na kombinaciji »starih znancev« Hudih pokušenj! in novih obrazov. David Bedrač je februarja 2013 moderiral 1. Hudo pokušnjo! pa tudi nekaj poznejših, zato nam je ob svoji poeziji zaupal kar nekaj anekdot, Ana Svetel je na pokušnjah že gostovala, občinstvu pa je tokrat želela predstaviti svojo novo zbirko kratkih zgodb Steklene stene. Miklavž Komelj pa bi se Hude pokušnje, če nam je ne bi zagodla višja sila, udeležil prvič - predstavljal bi svež pogled, energijo in novo poezijo,« je o izboru pesnikov povedala Islamovič. (Foto: Albin Bezjak)Format dogodka ostaja enak že od samega začetka, saj organizatorji menijo, da tradicijo dela predvsem konsistentnost. »Upam si reči, da so Hude pokušnje tradicionalni dogodek, kljub temu pa so še vedno izredno žive in dobro obiskane. V vseh teh letih smo gostili več kot 100 literarnih gostov in poskusili več kot 300 različnih vzorcev vin,« še dodaja Islamovič. Širši javnosti se je od leta 2013 prestavilo tudi veliko število kakovostnih domačih vinarjev, tudi takšnih, ki so pogosto spregledani.Fotografije

»Ko smo leta 2013 začeli s Hudimi pokušnjami, si najbrž nihče od organizatorjev ni mislil, da bomo prišli do stote. Vsebinski format literarno-vinskih večerov je že od začetka enak, vendar pa je bila prav vsaka Huda pokušnja drugačna. Drugačne in zanimive so jih, ob gostujočih pesnikih in pesnicah, nedvomno naredili tudi gostujoči vinarji in vinarke, ki so z nami delili svoje razumevanje vina, kako na vinu pustijo svoj pečat in kaj želijo z vinom sporočiti,« je povedal Jože Rozman, ki se je z vinarji na Hudih pokušnjah! pogovarjal na prav vsakem literarno-vinskem večeru. (Foto: Albin Bezjak)

Hude pokušnje! dokazujejo, da je literatura živa, aktualna in da zna navdušiti, dogodki pa so marsikoga spodbudili in navdušili za branje ter obiskovanje kulturnih dogodkov.

 Organizatorji napovedujejo, da se po 100. Hudi pokušnji nikakor ne bodo ustavili.

VIR: Kreativna baza