Tretja sobota v avgustu je že tradicionalno rezervirana za eno od večjih športnih prireditev na Severnem Primorskem – Hg Ultra Trail Idrija.

Tretja sobota v avgustu je že tradicionalno rezervirana za eno od večjih športnih prireditev na Severnem Primorskem – Hg Ultra Trail Idrija. Tekaško prireditev začnejo danes z 2,5-kilometrov dolgo tekaško preizkušnjo imenovano HG Vetikal, na kateri morajo tekači od centra Idrije pa do Kobalovih planin premagati kar 495 metrov višinske razlike, preizkušnja pa šteje tudi za pokal primorskih gorskih tekov. V soboto se bodo prijavljeni pomerili na treh progah – Čipki, Berkmandlcu in Laufarju, v dolžini 14, 27 in 50 kilometrov. Organizatorji prijave zbirajo vse do začetka tekaške prireditve, trenutna številka pa se giblje okrog tristo tekačev. Jure Gantar direktor tekaške prireditve kot novost izpostavlja tekaško preizkušnjo za najmlajše.

Organizatorji so zadovoljni z vsakoletnimi odzivi udeležencev, ki večkrat izpostavijo, da je podpora navijačev ob progi neverjetna. Jim je pa pri letošnji izvedbi nekoliko ponagajalo vreme v minulem mesecu in vetrolom, zato so se tudi letos odločili, da ne izvedejo najdaljše preizkušnje, ki bi bila dolga kar 106 kilometrov. Gantar dodaja, da je tovrstna prireditev zelo pomembna tudi za promocijo Občine Idrija.

V samo organizacijo tekaške prireditve je vsako leto vključenih več prostovoljcev, ki skrbijo tudi za skrbno označene trase na katere se tekmovalci podajo. V zadnjih dneh so organizatorji opozorili, da nekdo namensko uničuje oznake tekaških tras in so še enkrat opozorili, da je to početje nevarno, saj se lahko kdo od tekmovalcev izgubi. Za konec pa so lepo povabili vse naj pridejo podpreti tekače, predvsem tiste najmlajše, ki se bodo s tekaško tekmo morda soočili prvič. 

VIR: Občina Idrija