Zgodila se je prva olimpijska kolajna, ki je za povrh vsega bila zlata. Naša judoistka Andreja Leški je zasluženo postala olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kg in s svojo zmago še dodatno motivirala slovenske olimpijke in olimpijce, da se bodo borili za svoje olimpijske sanje.

Zgodila se je prva olimpijska kolajna, ki je za povrh vsega bila zlata. Naša judoistka Andreja Leški je  zasluženo postala olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kg in s svojo zmago še dodatno motivirala  slovenske olimpijke in olimpijce, da se bodo borili za svoje olimpijske sanje. 


Prvi nastop petega tekmovalnega dne je imela judoistka Anka Pogačnik, ki je v prvi borbi z ipponom  premagala nasprotnico iz Čada Demos Memneloum. V drugi borbi pa je morala priznati premoč  Španke Ai Tsunoda Roustant. V vmesnem času smo se preselili na polfinale v veslanju, kjer se je Isak  Ivan Žvegelj uvrstil v finale D in se bo boril za uvrstitev med 19. in 24. mestom, Nina Kostanjšek pa  si je priveslala nastop v finalu C, kjer se bo borila za čim boljšo uvrstitev med 12. in 18. mestom. 

Včeraj je bil na sporedu tudi 2. krog namiznega tenisa za našega najboljšega namiznotenisača Darka  Jorgića. Najprej se je pomeril s starim znancem iz Tokia Britancem Pitchfordom in ga premagal s  končnim rezultatom 4:2 ter se tako uvrstil med 16 najboljših. V popoldanskem obračunu z osmim  igralcem sveta Tajvancem Yun-Ju Linom pa se je za Jorgiča individualna preizkušnja končala. Tajvanec  je bil v osmini finala bolje razpoložen in je žal premagal Jorgića z 4:0. Tukaj se zgodba namiznega  tenisa za slovensko reprezentanco še ne konča, saj fante v prihodnjih dneh čakajo tudi ekipne tekme. 

V slalomu na divjih vodah je bila odlična mlada kanuistka Eva Alina Hočevar, za katero so to prve  olimpijske igre. Z odlično vožnjo se je povzpela na 4. mesto in se uvrstila v finale, kjer pa jo je napaka  stala dragocenih sekund in olimpijski debi je končala na vseeno izjemnem 9. mestu. 

V popoldanskih urah je danes nastopila moška rokometna reprezentanca, ki je v 3. krogu  olimpijskega turnirja z 29:24 ugnala Švedsko. Izjemna predstava slovenskih rokometašev je bila tako  rekoč brez napak. Fantje so bili odlični v obrambi, medtem ko sta se Urban Lesjak in Klemen Ferlin 
izkazala v vratih gola. Prvi strelec slovenske ekipe je bi natančen Blaž Janc z desetimi zadetki, takoj za  njim pa odličen Aleks Vlah z osmimi goli. Naslednja tekma bo že v petek proti Japonski. 

Lokostrelstvo je zaradi napovedanih neviht bilo prestavljeno. 

Flota iQFOiL (windsurfing) je imela včeraj na sporedu maraton, potem pa še dve slalomski regati.  Vetra je bilo že dopoldne dovolj in ko se je ustalil po celotnem (precej velikem) regatnem polju, se je  začelo zares, a na žalost ni bil Linin dan. Lina Eržen je potem, ko se je na startu vanjo zadela perujska jadralka, startala kot zadnja in počasi napredovala skozi regato. Na žalost pa je veter kmalu preveč  oslabel za regularno nadaljevanje in regatni odbor je regato prekinil. Dekleta so se prestavila na novo  regatno polje pred Calanques, kjer so odjadrala štiri slalomske regate. Tudi tukaj Lina ni imela sreče,  že takoj na startu prvega plova se je vanjo zaletela španska jadralka, v trku je Lina dobila močan  udarec v glavo. Dve regati je končala na 23. mestu, v eni je bila 24. in v drugi 19. Po današnjem dnevu  je na skupnem 20. mestu. Lini želimo, da si čimprej opomore ter uspešno in z več sreče nadaljuje v  prihodnjih dneh. 

Včerajšnji dan je bil znova dober dan za slovenski šport, predvsem pa poln medijskih obveznosti za  nosilko zlate olimpijske kolajne. Andreja Leški se je v popoldanskih urah udeležila posebne proslave za športnike – prve v takšni izvedbi na poletnih olimpijskih igrah – ki so dan poprej osvojili olimpijske  kolajne. Tako imenovan Champions park na trgu Trocadero je namenjen vsem navijačem, da v živo  pozdravijo športnike in športnice, ki se pred več tisoči obiskovalci sprehodijo po pisti in pomahajo  vsem prisotnim. To je trenutek slave vsakega olimpijca in olimpijke. Trenutek, ko večglava množica proslavi ves trud, odrekanja in trdo delo športnikov. Želimo si, da bi čim več slovenskih športnikov  doživelo ta trenutek.  

VIR: OKS