ZPStest: natančnost pri merjenju je nujna

ZPStest: natančnost pri merjenju je nujna

Ko je postavljena diagnoza »visok krvni pritisk«, je pomembno, da vrednost tlaka v krvi čim bolj pogosto izmerimo. Najbolj priročni so aparati za uporabo doma, ki so jih na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili na tokratnem primerjalnem testu. Opozarjajo, da tudi najboljši ne bo izmeril prav, če ga ne uporabljate pravilno.

Test merilnikov krvnega tlaka je pokazal, da je najbolj pomembna natančnost pri merjenju. Preizkusili so deset merilnikov krvnega tlaka za domačo uporabo: šest nadlaktnih in štiri zapestne. V zadnji številki revije ZPStest in na spletni strani objavljajo rezultate za pet nadlaktnih in tri zapestne merilnike, ki so na voljo v slovenskih (spletnih) trgovinah. Dodatno so preizkusili tudi funkcijo merjenja krvnega tlaka pri pametni uri. Rezultati primerjalnega testiranja so na voljo tukaj. Za člane je dostop prost, za druge je cena 5,90 €.

① Ali lahko uporabljam katero koli manšeto?

Ne. Merilnik in manšeta morata spadati skupaj. Zelo pomembno je tudi, da se manšeta prilega uporabnikovi roki. Standardna velikost je od 13,5 do 21,5 cm na zapestju in od 22 do 42 cm na nadlakti. Nekateri proizvajalci ponujajo različne velikosti manšet.

② Kako pogosto si moram meriti krvni tlak?

Najbolje je, da se o tem posvetujete z zdravnikom. Na začetku zdravljenja visokega krvnega tlaka je najbolje, da ga merite vsako jutro in zvečer. Ko je vaše zdravljenje dobro nadzorovano, morda zadostuje, da si krvni tlak merite dvakrat ali trikrat na teden zjutraj, ob istem času, 20 do 30 minut po tem, ko ste vstali, pred zajtrkom in preden spijete prvo kavo. In zelo pomembno: pred jemanjem zdravil (za zniževanje krvnega tlaka). Tlak vedno merite dva- ali trikrat zaporedoma, v razmiku ene do dveh minut. Zabeležite vrednost drugega merjenja. Če so med zaporednimi meritvami zelo velike razlike, se posvetujte z zdravnikom.

③ Kaj lahko sam-a storim za pravilno merjenje?

Meritev opravite sede na stolu, hrbet naj bo naslonjen. Aparat mora biti pravilno nameščen. Pri merjenju na nadlakti namestite manšeto v višini srca, podlaket pa naslonite na mizo. Pri merilnikih z manšeto za zapestje iztegnite zapestje in z upogibanjem roke aparat približajte višini srca. Za udobnejše merjenje lahko pod roko položite blazino. Pred merjenjem pet minut mirno sedite, noge ne smejo biti prekrižane, stopala naj bodo na tleh. Med merjenjem bodite mirni in ne počnite ničesar drugega.

④ In kaj zdaj, ko imam izmerjene vrednosti?

Večina merilnikov jih shrani z datumom in časom meritve, dodatne funkcije pa omogočajo prikaz posamičnih ali povprečnih vrednosti. Če isti aparat uporablja več ljudi, je smiselno ustvariti različne profile, če merilnik to omogoča. Nekateri modeli omogočajo, da shranjene vrednosti izvozite v računalnik ali tablico in jih še bolj pregledno dokumentirate. Podatke o tem, kateri merilniki omogočajo obdelavo izmerjenih vrednosti, so na ZPS zapisali v preglednici ob testu.

⑤ Ali lahko nekatere bolezni vplivajo na natančnost meritev?

Bolezni, kot so srčna aritmija, sladkorna bolezen, zožene krvne žile in ateroskleroza, ali prisotnost srčnega spodbujevalnika lahko vplivajo na oscilometrično meritev. Če spadate v katero izmed naštetih skupin, svetujemo, da se z zdravnikom pogovorite o tem, ali in kako si meriti krvni tlak. Spregovorite tudi o tem, ali izbrati merilnik z manšeto za zapestje ali tistega z manšeto za nadlaket. Če že imate merilnik krvnega tlaka, je dober način za preverjanje natančnosti primerjalna meritev z zdravnikovo napravo, t. i. kalibracija. Ta metoda je zanesljiva tudi v primeru, da imate več sočasnih bolezni.

⑥ Kaj še lahko vpliva na napake pri merjenju?

Napitki, ki vsebujejo kofein in alkohol, hrana in kajenje pred merjenjem in med njim lahko vplivajo na izmerjene vrednosti. Za natančnost merjenja je pomembno, da manšeta ni ne preohlapna ne pretesna. In še: na izmerjeno vrednost lahko vplivajo tudi zavihani pretesni rokavi. V tem primeru si tlak izmerite v oblačilu brez rokavov.

Kaj pa merjenje s pametno uro?

Kot dodatek h testu smo preizkusili tudi pametno uro, ki omogoča merjenje krvnega tlaka. Meritev poteka z optičnimi tipali, pogoj za natančno merjenje pa je umerjanje vsakih 28 dni – rezultate meritev ure moramo primerjati z izmerjenimi vrednostmi na klasičnem merilniku krvnega tlaka. Ura se je dobro izkazala pri natančnosti in ponovljivosti meritev, pomanjkljivost je omejenost merilnega območja. A meritev je natančna le toliko, kolikor je dobra naprava, s katero je pametna ura umerjena – na našem testu je bila to profesionalna referenčna naprava.

VIR: