Danes je v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za konkurenčnost, ki se ga je udeležil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejan Židan.

Danes je v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za konkurenčnost, ki se ga je udeležil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejan Židan. V ospredju je bil sprejem političnega dogovora znotraj Sveta EU (tako imenovan splošni pristop) za standarde Euro 7 ter razprava o konkurenčnosti notranjega trga.

Ena od osrednjih tem ministrske razprave je bil splošni pristop Sveta glede standardov Euro 7. Cilj teh je zagotoviti pravilno delovanje enotnega trga z določitvijo ustreznejših in stroškovno učinkovitejših pravil, primernih za prihodnost, za emisije iz vozil, ter zagotoviti visoko raven varstva okolja in zdravja v EU z nadaljnjim zmanjševanjem emisij onesnaževal zraka iz cestnega prometa. Državni sekretar je izpostavil, da predlog predstavlja dobro izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom, ki bodo sledila v kasnejši fazi. Pri tem pa je ključno, da se ohrani primerno ravnovesje med ambicioznostjo z vidika varovanja okolja ter dodatnimi obveznostmi in stroški uvedbe standardov za državljane in za avtomobilsko industrijo. "Včasih je bolje delati manjše in usklajene korake, ki pripeljejo do cilja, kot prevelikega, ki pa ne uspe," je poudaril državni sekretar v svoji razpravi.

Ministri so tudi potrdili splošni pristop glede dveh pravnih besedil v zvezi s pregledom zakonodaje EU o varstvu modelov. Cilj prenovljenega pristopa je, da bo celoten sistem varstva modelov ustrezal svojemu namenu v digitalni dobi ter postal bistveno dostopnejši in učinkovitejši za posamezne oblikovalce, mikro, mala in srednje velika podjetja ter panoge, ki so močno odvisne od modelov, v smislu nižjih stroškov, enostavnih in hitrih postopkov, večje predvidljivosti in pravne varnosti.

Politična razprava članov Sveta pa je bila posvečena vlogi preverjanja konkurenčnosti pri oblikovanju zakonodajnih predlogov. Državni sekretar Židan je pozdravil, da je preverjanje konkurenčnosti sedaj del uravnoteženega odločanja v EU, saj zakonodajni predlogi tako podpirajo konkurenčnost, ustvarjanje delovnih mest in trajnostno rast. »Ideja o preverjanju konkurenčnosti je dobra, v kolikor ne pride do še enega od administrativnih bremen. Podpiramo jo, če bo izvedena na način, ki bo operativen in ne bo povečeval administrativnih bremen. Podpiramo, da se analiza vpliva konkurečnosti razširi tudi na nezakonodajne predloge in želimo, da je Svet za konkurenčnost tisti, ki razpravlja tudi o dosjejih, ki niso primarno v pristojnosti Sveta za konkurenčnost," je poudaril državni sekretar.

Pod točko razno je špansko predsedstvo podalo informacijo o zasedanju Ibero-ameriškega foruma vladnih agencij za varstvo potrošnikov, ki je 13.–14. 9. 2023 potekal v Madridu, podana pa je bila tudi informacija o farmacevtski zakonodaji EU z vidika industrije in konkurenčnosti.

Predsedstvo je delegacije seznanilo tudi z nedavno doseženim političnim dogovorom z Evropskim parlamentom o predlogu Direktive o krepitvi vloge potrošnika za zeleni prehod.

Na neformalnem delu so ministri razpravljali o poročilu na visoki ravni o prihodnosti notranjega trga. K pripravi neodvisnega poročila na visoki ravni je pozval Evropski svet na junijskem zasedanju, pripravo poročila pa vodi Enrico Letta, predsednik Inštituta Jacques Delors in nekdanji predsednik italijanske vlade, ki je bil zunanji gost ministrskega kosila. Člani Sveta so se strinjali, da je prost pretok v času kriz za EU pomemben še bolj kot sicer in da sta poglabljanje in krepitev odpornosti notranjega trga ključna za našo rast in spodbujanje konkurenčnosti.

VIR: MGTŠ