Bliža se 2. april, svetovni dan zavedanja o avtizmu. Med nami je vsako leto več oseb, ki imajo motnje avtističnega spektra.

Bliža se 2. april, svetovni dan zavedanja o avtizmu. Med nami je vsako leto več oseb, ki imajo motnje avtističnega spektra. Da bi jih bolje razumeli in pravilneje pristopali, so članice Svetovalnega centra OŠ Ljubo Šercer pripravile nekaj podatkov o avtizmu (priloga), s katerimi želimo  pomagati ozaveščati o tej tematiki. 
Avtizem ni navadna bolezen in ni duševna bolezen. Je kompleksna nevrološka razvojna motnja, pri kateri gre za neobičajen razvoj možganov. Spekter avtizma je zelo širok, zato se uporablja izraz motnje avtističnega spektra (MAS). Oseba z MAS drugače razmišlja, razume in občuti svet okoli sebe, predvsem pa se mora prav vsega naučiti, tudi tistega, česar se drugi naučimo spontano, samoumevno. Otroci ne prerastejo MAS, ampak postanejo odrasli z MAS. S pravočasnimi, rednimi in ustreznimi obravnavami lahko vplivamo, da se težave v času otrokovega razvoja zmanjšajo.

Svojo podporo ob svetovnem dnevu avtizma lahko izkažemo tudi tako, da se ta dan oblečemo v nekaj modrega, saj je modra barva pogosto najljubša barva oseb z motnjami avtističnega spektra. Na Občini Kočevje smo se v modrih barvah zbrali že v danes. 

VIR: Občina Kočevje