Tokrat smo za namige za poletno branje prosili predstavnici blagovne znamke s.Oliver Slovenija, Špelo Stropnik in Katjo Janko Puh.

Tokrat smo za namige za poletno branje prosili predstavnici blagovne znamke s.Oliver Slovenija, Špelo Stropnik in Katjo Janko Puh.



Tina Guček Novinarka Marketing magazina

Foto: Pixabay
Špela Stropnik, vodja promocij in marketinga v s.Oliver Slovenija, se je letos na dopust odpravila na sever, dolgo pot pa je izkoristila tudi za branje knjig. »Moj dosedanji 'izkupiček' sta izjemni knjigi. Prva po predlogu sodelavke Katje, druga pa po lastnem izboru glede na avtorja, in obe sta več kot izpolnili moja pričakovanja,« pravi.

Prva je knjiga Lakota nizozemskega pisatelja Jamala Ouariachija, ki jo opiše kot vrhunsko knjigo, ki se na subtilen način skozi zgodbo dotika tabuizirane teme, ki jo lahko opišemo tudi kot frustracije zahodne družbe. »Odpre vprašanje dojemanja spolnosti v današnjem času, provokativna tematika pa ti da misliti. Pobeg v preteklost, ki ni tako daleč in preplet današnjega življenja. Na koncu ti ostane pogovor samim s seboj – kakšno je tvoje osebno mnenje o izpostavljeni tematiki in ali je res treba na stvari zmeraj gledati samo z enega zornega kota? Knjiga, ki te prevzame in ne izpusti,« opiše.

Druga knjiga so Mongolske pege Zorana Predina: »Kdo ne pozna frontmana Lačnih Franzov in samostojnega pevca Zorana Predina? Vsi, ki prikimavate, verjetno veste, da so njegova besedila preprosto enkratna. Tokrat ga lahko spremljate kot pisatelja. Njegov prvenec je  roman, ki prikazuje preplet dveh svetov, preteklost in sedanjost, ki na koncu tvorita celoto. Dotakne se tako političnih zadev današnjega sveta kot same ljubezni. Ciničen pogled na svet, ki smo ga pri Predinu vajeni, ne popušča. Super poletno branje,« opiše Špela Stropnik, ki trenutno bere knjigo Vsi božji otroci plešejo njej ljubega avtorja Harukija Murakamija.

 

Katja Janko Puh,
vodja odnosov z javnostmi in marketinga v podjetju s.Oliver Slovenija, pa nam je zaupala, da je zanjo obisk knjižnice ritual. »Sprehodim se med policami in počakam, da me knjiga pokliče. Najraje posežem po zbirki Moderni klasiki. Prav iz te zbirke je tudi poletno bralno priporočilo. To je Dekle, ženska, druga_i britanske pisateljice Bernardine Evaristo, dolgoletne borke za večjo inkluzivnost v literaturi. Roman je mozaik, sestavljen iz različnih zgodb žensk, ki so časovno in geografsko ločene, a vendar povezane. Jezik je presenetljiv, moderen, sočen. Forma romana je izredno moderna in nenavadna, saj ni končnih ločil, presledki in odstavki pa že nakazujejo poezijo. Besedilo je ljubezen na prvo vrstico,« pravi Katja Janko Puh, ki v poslušanje priporoča tudi intervju z Anjo Zag Golob v podkastu N1 s Suzano Lovec. »V njem nas opomni, kako pomembna je poezija in naj si vzamemo čas za eno pesem na dan. Naj bo to pesem Frana Milčinskega Ježka iz zbirke Sončna ura, v kateri je zbranih več kot 600 njegovih pesmi. Branje teh je čudovito potovanje skozi njegovo intimo, družino in obdobje, ki je odletelo mimo.«

VIR: MM