Na zadnji redni seji občinskega sveta, ki je potekala skozi štiri sklice, med 28.09. in 19.10., in trajala več kot 11 ur razpravljanja, je bilo prebrano, po moji presoji, najbolj boleče v vsem tem mandatu

Na zadnji redni seji občinskega sveta, ki je potekala skozi štiri sklice, med 28.09. in 19.10., in trajala več kot 11 ur razpravljanja, je bilo prebrano, po moji presoji, najbolj boleče v vsem tem mandatu, pod 34. točko dnevnega reda - Vprašanja in pobude članov občinskega sveta ter odgovori nanje.

Prilagam izsek, ki je bil prebran na seji in žalostno je, da se na tako osebno obračunavanje, glede dogodkov, ki so se zgodili ko nisem bil niti rojen, noben od svetnikov ni odzval, niti takoj na seji niti kasneje, da bi tako zavrnil sovražni govor.

Slovenija je že več kot 30 let demokratična republika, pravna in socialna država in predvsem država vseh svojih državljank in državljanov! Sem Slovenec po krvi, po srcu in po čustvih, nisem povratnik in sem prepričan da sem v 62. letih za Slovenijo naredil veliko več kot misli in ve g. Alojzij Gregorčič.

Na ta način se Šentrupert ne bo razvijal, preteklost ni prava pot. Naša družba se mora oblikovati tako da gre s časom naprej, saj bomo le tako boljše živeli!
Predlagam, da si preberete celoten zapisnik zadnje redne seje, ki je objavljen na spletni strani Občine Šentrupert na povezavi https://www.sentrupert.si/objava/676001.
Upam, da boste še enkrat prepoznali, da je bilo opravljati župansko funkcijo, vse prej kot lahko.
Andrej Martin Kostelec, župan
 
 K TOČKI 34:
Vprašanja in pobude članov občinskega sveta ter odgovori nanje
Svetnik Alojzij Gregorčič je županu prebral naslednji zapis: »Pričakovanja ljudi so bila,  da boste pomagali sooblikovati našo lokalno skupnost in ne, da jo boste preoblikovali po vaši meri, po vaših željah, in znanih iz neke vam bolj poznane skupnosti. Nihče ni pričakoval, da bo komunikacija z vami tako težavna in v tem ste zelo nepismeni. Mislite, da so vsi tisti, ki so po 2. svetovni vojni ostali v takratni Jugoslaviji, oziroma v Sloveniji in njihovi potomci, komunisti, in vsi tisti, ki so po nekih čudnih stvareh odšli, oziroma po domače rečeno bežali, pa so mučeniki in antikomunisti. Temu pa na srečo ni tako. Velika večina Slovencev je ostala doma, tako komunistov in še več antikomunistov. Njihovi potomci še danes živimo v dokaj dobri slogi, ne glede na to, na kateri strani so bili naši starši. Položaj pa slabša manjšina, ki se ne more sprijazniti, da je propadla njihova ideja o prevladi nedemokratičnih odnosov. O politični emigraciji tudi mi nismo veliko vedeli, še manj pa smo se pogovarjali. To se je začelo po naši slovenski osamosvojitvi, po uvedbi demokratičnih standardov, ki so jih že prej poznali v Evropi. Tedaj se je ponovno začelo tudi razdvajanje, tako s strani naših drugače mislečih in tudi s pomočjo emigracije. Tudi vi, kot potomec slovenskih emigrantov ste bili vzgojeni v slovenstvu in katolicizmu in hkrati vam nihče ni povedal resnice o domobrancih in partizanih, da ne bi več trgali strani iz zgodovine o kolaboraciji, izničevali dejstvo, da so se vaši predniki borili proti svojim ljudem, na strani Hitlerja, mu prisegli zvestobo, da so izgubili vojno in bili so prisiljeni v izgnanstvo. Res pa je, da imate potomci še vedno slovenski obraz, toda to vam ne daje nobene pravice, da boste kot povratniki preoblikovali našo skupnost po vaših željah, merilih, ki nimajo prav veliko skupnega z našo ureditvijo lokalne samouprave.«

Župan je na to branje odgovoril, da je točka dnevnega reda namenjena vprašanjem in pobudam svetnikov in prosil svetnike za nadaljnja vprašanje.

VIR: Občina Šentrupert