Svetovni dan varnosti pacientov je globalna kampanja za osveščanje vseh deležnikov, da je varnost pacientov prva prioriteta zdravstva. Letošnje geslo je »Zdravila brez škode«.

Zdravljenje z zdravili je najpogostejša oblika zdravljenja, hkrati pa predstavlja tudi največji delež napak/odklonov v zdravstvu. Škodo (stroški v svetovnnem merilu znašajo 0.7% globalnih stroškov zaradi odklonov), povezano z zdravili lahko med vsemi odkloni najbolj uspešno preprečimo z upoštevanjem pravil varnega ravnanja z zdravili.

/


Evropska agencija za zdravila  je definirala neželene dogodke pri zdravljenju z zdravili kot zaplete, ki nastanejo kot nenamerne  v fazi predpisovanja, pripravljanja, dajanja ali spremljanja učinka zdravila, medtem ko je aktivnost izvajana pod nadzorom zdravstvenega delavca ali pacienta oz. uporabnika. Zdravila lahko povzročijo resno škodo tudi, če niso pravilno transportirana in skladiščena ali nezadostno varovana. 

Zaplete na področju ravnanja z zdravili lahko med vsemi zapleti v zdravstvu najpogosteje preprečimo oz. se jim izognemo. Delimo jih na aktualne, to so tiste, ki dosežejo pacienta  in na potencialne, ki so iz slučajnih ali sistemskih pristopov odkrite preden dosežejo pacienta. Na pojav neželenih dogodkov lahko vplivajo tako človeški (utrujenost, neustrezno znanje, delovna doba, lastno nezaupanje in strah), kot sistemski dejavniki (neustrezne delovne sheme, premalo zaposlenih, neustrezni pogoji hranjenja in priprave zdravil, rutina, neupoštevanje kompetenc,…).

S kampanjo želimo opolnomočiti zaposlene, ki rokujejo z zdravili kot tudi paciente o pomenu varnosti za preprečevanje neželenih dogodkov v povezavi z zdravili.

Cilji kampanje:

  1. dvigniti zavedanje o visokem bremenu škode ter uvesti izboljšanje varnosti na področju ravnanja z zdravili.
  2. pritegniti ključne deležnike za zmanjšanje tveganj ter preprečevanje napak,
  3. opolnomočiti paciente in njihove svojce za aktivno sodelovanje pri varni uporabi zdravil,
  4. povečati varnost na področju ravnanja z zdravili z vključitvijo v strateške načrte.

V UKC Maribor smo se odločili za naslednje dodatne aktivnosti, ob aktivnostih, ki jih izvajamo načrtovano:

  • pripravili smo plakate za paciente, kjer jih seznanjamo o pomenu zdravljenja z zdravili  in s postopki varnega ravnanja z zdravili v času bivanja v bolnišnici in po odpustu;
  • v vseh organizacijskih enotah, kjer upravljajo z zdravili, predlagamo izvesti pogovor o varnosti v timu različnih strokovnjakov; Zapise bomo analizirali in jih uporabili za načrtovanje aktivnosti izboljšav;

Vsaka prepoznana tvegana situacija ali neželen dogodek, ki ga zapišemo in se o njem pogovormo,  pripomore k izboljševanju varnosti. Zato ISKRENA HVALA vsem, ki boste na ta dan (in vse ostale dni) aktivno pristopili k temu.

V UKC Maribor ustvarjamo kulturo varnosti vsi zaposleni, pacienti in svojci! Naj bo varnost pacientov prva prioriteta.

PR: UKC Maribor